AMD A-series – Fusion и в средния клас, част 2

август 18th, 2011


Преминавайки към игровите тестове, този път сравних само A8-3850 и X4 955 при използване на Radeon HD 6970. Тестовете на вградените варианти може да намерите в предната част. 3Dmark Vantage в Performance режим изглежда твърде лек за мощния графичен ускорител и производителността в него зависи изцяло от процесора, поради което 955 печели във всички режими. 3Dmark 11 и Unigine Heaven обаче натоварват много по-сериозно графичния адаптер и при тях на практика няма разлика между двата процесора, тъй като нещата лежат изцяло на плещите на видеокартата.


В игрите нещата е колебаят между двете ситуации. От една страна при намалените визуални настройки натоварването пада преди всичко върху процесорите, каквато и целта на тестването в този режим. При това разликата варира в големи граници и винаги в полза на X4 955 – между 2 и 20% преимущество. Предвид потенциалните подобрения в Llano и увеличения L2 кеш изглежда, че основното предимство на X4 остава L3 кеша паметта и малкото преимущество в тактовата честота. Това обаче не означава че Llano не постига във всички случаи достатъчно висока производителност, даже напротив, но при все това Phenom остава най-добрия процесор за гейминг сред предложенията на AMD на този етап. В същото време във FullHD и с максимално качество на графиката, отново товара пада изцяло на видеокартата, като разликите между двата процесора са пренебрежими. Тоест Llano не би забавял бърз графичен ускорител, но остава въпроса дали подобна конфигурация има смисъл. Единствената “черна овца” в групата е Dragon Age: Origins, която вече е достатъчно стара и лека, за да не може да натовари добре Radeon HD 6970, при което във всички ситуации имате нужда от по-бърз процесор. Интересно е сравнението между двете сцени, в които тествах – Temple е преди всичко тест за графичния адаптер, докато пазара в град Denerim натоварва изключително много процесора, заради големия брой неигрови персонажи.

И  за финал – консумацията. Тествах системите само с вградена графика, с изключение на варианта Phenom X4 955 + Radeon HD 6450, тъй като сметнах, че 6970 твърде много ще изкривява резултатите. Стойностите са доста интересни – от една страна Llano очевидно има по-ниска консумация спрямо старата платформа, като особено сериозна в процентно отношение е разликата в ненатоварен режим. В същото време консумацията при натоварване на процесорните ядра не е чак толкова по-ниска спрямо тази на Phenom X4, което е малко неочаквано. Дори може да се каже, че в този случай консумацията се доближава опасно близко до заявение TDP.

В същото време графичното ядро е много икономично, като дори може да се каже че е с по-ниска консумация от Radeon HD 6450, а предоставя значително по-висока производителност. По-стария интегриран чипсет на практика не харчи по-малко електричество, въпреки доста по-слабите си възможности, но причината тук може би е във факта, че се използва контролерана паметта на процесора, което не му позволява да влезе в най-ниските енергийни нива. При Llano също се натоварва контролера, но използването на clock/power gating позволява пълното изключване на неизползваните блокове. И накрая – при все използването на достатъчно маломощно захранване, при все факта че е 80+ сертифицирано, отчитанията на цялата система винаги ще са леко в ущърб на Llano тъй като функционира по-близо до минималната мощност на захранването и съответно при по-ниска ефективност.

Страници: Предишна 1 2 3 4 5 Следваща