Arctic Accelero TwinTurbo Pro – тишина в кутията

март 17th, 2011

Резултатите

Първият тест е в стандартен режим с BattleField.

Отлично начало за TwinTurbo Pro! Автоматичния режим се установяваше на 32% за вентилатора на стандартното охлаждане и 24% (около 600/мин) за модела на Arctic. При това положение разликата е драстична – 20-25 градуса в полза на Twin Turbo. Заедно с това изглежда че радиаторите на паметта вършат работата си, като температурата на Memory I/O датчика е с 3-4 градуса по-добра. Увеличаването на оборотите позволява на стандартния охладител да навакса в голяма степен разликата спрямо TwinTurbo, но при все това и при 60% и при 100% модела на Artic запазва 4-6 градуса преднина. При това шума, както вече споменах е много по- нисък и дори на 100% може да се сравни единствено с този от автоматичния режим на стандартното охлаждане.

Тъй като CPU-Z дава данни за 4-те фази на захранването посочените температури са максималната и усреднената стойност между 4-те показателя. Проличава слабостта на TwinTurbo Pro, a именно охлаждането на елементите от захранващата схема. В този случай нещата се обръщат на обратно, като модела на Arctic може да се равнява с температурите на стандартния охладител единствено в автоматичен режим, като при увеличаването на оборотите разликата се увеличава до 14 оC. Причината за това е, че от една страна елементите при стандартното охлаждане контактуват с много голямата метална плоча, която обхваща и паметта и заедно с това вентилатора се намира непосредствено над тях. При все това температурите и с Accelero са много далеч от критичните за този тип елементи, които са 125-140 оС.

Какво обаче се случва, когато се пусне OCCT? В този случай TwinTurbo Pro не само не успява да удържи температурите, но и предизвиква активирането механизма за защита от прегряване, който се оказва в нашия случай, че е лимитиран до 92 оС. При това положение видеокартата започва да сваля честотите си за кратко до 600 МХц, за да държи температурата под установената граница. Честно казано очаквах нещо подобно от автоматичния режим, но не и при 100% на вентилаторите. Проверих внимателно дали се променят оборотите – да, има разлика както в шума така и във видимата скорост на въртене. Интересното в случая е, че радиаторите на паметта са доста полезни, като намаляват драстично температурата на паметта, а температурата на процесора плавно се покачва, докато достигне до 92 градуса. Това плавно покачване ме навежда на мисълта, че вероятно радиаторът не може достатъчно бързо да разсейва топлината, докато явно топлопроводите се справят с отвеждането и от чипа. Заедно с това в тази зона на кутията явно се образува термодупка, въпреки че точно над видеокартата има 140-милиметров вентилатор вкарващ студен въздух от извън кутията, подпомаган малко или повече от предния 120-милиметров. Явно обаче загретия въздух не може да се отведе достатъчно ефективно, което усложнява задачата на радиатора. Точка в полза на извеждащото целия топъл въздух навън стандартно охлаждане.

Охлаждането на захранващата схема също не е добро, като разликата със стандартния охладител е 30-40 градуса. Все още температурата е далеч от максималните възможности на чиповете, но 100-105 градуса не звучат добре на фона дори на 76-те в автоматичен режим.

Предвид тези резултати се отказах да тествам овърклокнатия режим с OCCT. Струва си да се отбележи, че на стандартния охладител на 5830 не успява да се справи при 60%, а едва при максимална скорост на вентилатора. Дали обаче TwinTurbo ще се справи с играта?

За съжаление нещата не се различават съществено от използването на OCCT в стандартен режим. Accelero отново не може да се справи с натоварването, а разликата във VRM охлаждането е голяма, макaр че този път температурите остават под 100 градуса.

Страници: Предишна 1 2 3 4 5 Следваща