Zalman CNPS10X Performa – завръщането на легендата

ноември 3rd, 2010

Преди години Zalman бяха един от символите на високата производителност при охлаждащите системи. В един момент обаче, някъде по времето на навлизането на топлопроводите при охлаждащите системи, фокуса им се измести по-скоро към предлагането на оригинално изглеждащи модели, отколкото към наистина върхови предложения. Разбира се това не означава, че сред гамата нямаше варианти с големи охлаждащи способности, но от много години никой от тях не е  способен наистина да се опита да заеме позиция сред върховите представители. През последната година обаче изглежда компанията поема обратно към корените си като в известен смисъл се „предаде” и представи няколко модела използващи класическата вече компонировка за високопроизводителни процесорни охлаждания, а именно т.нар. „кули” съставени от множество U-образни топлопроводи с нанизани на тях алуминиеви пластини. Тази серия беше наречена CNPS10X, а Performa е един от представителите на фамилията, които имах възможността да тествам.

Външен вид

Кутията в която пристига Performa е приятна на вид, украсена с данни за охладителя и снимки. В нея радиатора е отделен от вентилатора, като са добре опаковани, така че да няма щети от превоза по никой от елементите. Освен двете основни части на комплекта получавате и пакетче термопаста, което ще ви стигне вероятно за 2-3 слагания на охладителя, съставните части на закрепващата система, които честно казано са малко повече отколкото ми се иска, два комплекта скоби за вентилатори, но изненадващо само един комплект виброобиращи лепенки (?!), резистор за понижаване на напрежението и ръководство за инсталация.

Охладителят е типичен представител на „кулите”, като използва пет 6-милиметрови U-образни топлопровода, разположени шахматно. Основата е меден блок, като не се използва директен конткат, а тръбите са запоени в жлебове, като над тях се закрепя алуминиевата планка на системата за захващане. Контактната повърхност е с напълно равна, но не е огледално полирана, като има съвсем леки следи от фрезоването. На топлопроводите са нанизани 47 алуминиеви ребра с приблизително 2 мм разстояние помежду им, като които са разделени на три групи. Отгоре и от долу ребрата са еднакви, със особена форма и жлебове, в които да влизат вентилаторите, докато средната група от 15 ребра освен това има и вълнообразна форма. Това изглежда не е свързано с допълнителни оптимизации, а е направено просто, за да се запази дизайна от останалите модели, при които тази група ребра се различава най-вече чрез оцветяване. В случая обаче ребрата и топлопроводите не са никелирани, така че явно за разнообразие е избрана тази вълнообразна форма. Ширната на ребрата е около 70мм, макар че няколко милиметра от тях се дължат на изпъкналостите в краищата, които като цяло не водят до съществено увеличена разсейваща площ. Заедно с това самите ребра са с леко несиметрична форма, като са по-дълги в зоната зад топлопроводите, което би трябвало да способства по-добрата съвместимост с памети с с високи топлоразпределители. Няма следи от използване на припой или термолепило за свързването им към топлопровдители, а и предвид цената на модела съм в голяма степен сигурен, че става дума за просто пресоване. Размерите на охладителя са 132х100х152 мм., като относително ниската му височина позвояла да се използва дори в кутии с ширина 180 мм. Теглото е 748 гр., а заявената разсейваща площ е 7900 мм2.

Вентилаторът в комплекта използва малко особена форма на рамката, като има място за закрепване само от едната страна, докато от другата ъглите са изрязани. Това малко ограничава евентуалните му приложения, ако решите че искате да използвате друг модел в комбинация с охладителя. Разполага се стандартните 7 лопатки с общи взето стандартна форма и бих спекулирал, че това е просто версия на продаваните отделно Zalman F3 модели, които имат доста добри качества като цяло. Използва се PWM регулиране на оборотите, което позволява лесно регулиране с общо взето всички дънни платки. По спецификация максималните обороти са 1800/мин, като при мен те бяха 2040/мин, а ако смятате че нивото на шум е твърде голямо, може да използвате приложения в комплекта понижител на напрежението и да ограничите горната граница на оборотите до 1350/мин. В интерес на истина това е горе-долу и максималната граница, ако искате тиха работа, като при тези обороти вентилатора се чува много слабо. Като максимално ниво при което считам вентилатора за безшумен са сравнително високите 1200/мин. В същото време при максималните си обороти вентилаторът е доста шумен, като звука не е само от въздушния поток, макар да няма някакви изразени стържения или високочестотни компоненти, но при всички случаи не е особено приятен за слуха. В интерес на истина чувал съм и доста по-шумни модели при подобни обороти, но в същото време има и по-тихи.

Страници: Предишна 1 2 Следваща