Вентилаторите Noctua NF-S12A

март 23rd, 2013

Един от първите модели вентилатори, представени преди години от Noctua, беше NF-S12. В последствие компанията постепенно разшири портфолиото си, като особено през последните месеци тече интензивен процес на представяне на много. И ето че за разлика от последните анонси, които добавяха нови продуктови линии, този път компанията реши да актуализира и една от най-старите си фамилии, като демонстрира цели 3 нови модела със сериозно изменен външен вид и подобрени характеристики. Те получиха означението NF-S12A като продължител на старата фамилия.

NF-S12A FLX, NF-S12A PWM, NF-S12A ULN

Както показва и името им, вентилаторите от серията S12A принадлежат към вариантите, които използват стандартния размер на рамката от 120 на 120 мм. За разлика от представените ви преди модели NF-F12, NF-A14 и NF-A15 обаче голямата разлика е във формата на витлото и разположението на лопатките – използвани са отново 7 на брой лопатки, както и в споменатите модели, но за разлика от тях те са с по-малки размери и имат много голям ъгъл на атака, за разлика от доста по-широките, но по-слабо наклонени лопатки при моделите с повишено статично налягане на компанията. Големият ъгъл на атака спомага за увеличаване на въздушния поток през вентилатора, но предполага по-ниско статично налягане на изхода, което на свой ред може да доведе до разделяне на въздушния поток и нежелано забавяне в края на витлото, което влошава характеристиките на вентилатора в най-често използваните ситуации. За да се справи с проблема, компанията се е отказала от използването на познатите ви вече Vortex Control Notches от по-старите P12/14 модели, както и от Flow Acceleration Channels oт A14/15, за сметка на нова технология, уникална в продуктовата й фамилия, а именно Anti-stall Knobs. В случая това са издатини в края на витлото, които контролират разделянето на потока и намаляват ефекта от забавяне на потока (stall), като подобряват ефективността и потока на вентилатора при работа спрямо частично пропусклива повърхност, както например различните радиатори и филтри и подобряват максималния въздушен поток, за сметка на известно намаляване на максималното статично налягане.

В останалите си особености вентилаторите са в унисон с последно представените модели, като рамката е организирана по технологията  Stepped Inlet Design, вътрешната повърхност използва  Inner Surface Microstructures, ъглите на рамката са изолирани с вибропоглъщащи подложки, а използвания лагер е хидродинамичен във версията SSO2. Заедно с това захранващия кабел използва новата схема на компанията с намалена дължина от 20 см, като в комплектите на всеки модел е добавен удължител с дължина 33 см, което дава възможност за максимална дължина от 52 см, като в същото време не ви се налага да се чудите къде да съберете остатъка от кабела, ако свързващия конектор е наблизо.
На външен вид трите модела са идентични, като разликите са в максималните обороти – 1200 +/-10% за FLX/PWM и 800 +/-10% за ULN; в организацията на свързването – 3-пинов конектор с възможност единствено за управление на оборотите по напрежение за FLX/ULN и 4-пинов конектор с възможност и за ШИМ управление при PWM модела; и разбира се в комплекта на доставка. Общата част от комплекта включва наличието на кратко ръководство за инсталация, 4 броя силиконови държачи за закрепяне към кутията, както и на 4 самонарезни винта със същата цел, удължител за захранващия кабел и L.N.A. адаптер за ограничаване на максималните обороти. Разликите са, че при FLX и ULN моделите има и адаптер от 3-пиновия конектор към стандартен Molex конектор за захранване, който липсва при PWM модела, като е заменен от У-образен разклонител за закрепяне на 2 PWM вентилатора към един конектор на дънната платка. Другата разлика е в наличието на допълнителен U.L.N.A. адаптер за FLX модела. В този смисъл ясно се вижда, че FLX и ULN моделите са преди всичко предназначени за инсталация на кутията, макар че FLX става и за радиатори, като разполага с достатъчна гъвкавост на приложение. PWM модела, логично, е предназначен преди всичко за инсталация върху радиатор, но естествено може да се справи и с работа върху кутията.

От гледна точка на спецификации, то те са следните:

-        NF-S12A FLX е с максимална скорост на въртене от 1200/мин, която пада до 900/мин с L.N.A. и до 700/мин с U.L.N.A. адаптера. При това положение въздушния поток достига съответно 107,5/83,2/65,8 м³/ч или 63,3/49/38,7 CFM, а статичното налягане е в рамките съответно на 1,19/0,73/0,51 мм воден стълб. Нивото на шум е декларирано като съответно 17,8/10,7/7,4 dB(A), а максималната консумация е едва 1,44 Вт при 0,12 А ток.

-        NF-S12A PWM достига същата максимална скорост от 1200/мин стандартно и 900/мин с L.N.A., а минималната скорост на въртене, постигната с ШИМ управление е 300/мин. Съответните показатели са идентични с тези на FLX. За PWM управлението Noctua използват собствена схема с плавна промяна на оборотите, която елиминира типичното виене, което понякога се получава при конкурентни модели.

-        NF-S12A ULN има максимална скорост на въртене от 800/мин, която с помощта на L.N.A. адаптер пада до 600/мин. Въздушния поток е съответно 74,3/ 57,5 м³/ч или 43,7/33,8 CFM, при статично налягане от 0,62/0,44 мм воден стълб и ниво на шум 8,6/6,7 dB(A). Консумацията е едва 0,72 Вт при ток от 0,06 А.

Страници: Предишна 1 2 Следваща