HIS Radeon HD 5770 IceQ Turbo

юни 7th, 2010

Появата на първите модели графични ускорители от нова фамилия е свързана обикновено със заливането на пазара с идентични платки, различаващи се по стикерите или най-много с охлаждането си. Причината за това е, че производителите нямат време за собствени дизайни и всички просто купуват референтната платка от разработчика на чипа и я премаркират. Интересните в една или друга степен продукти обикновено се явяват по-късно в продуктовия цикъл 3-6 месеца след първоначалната поява, когато вече е имало достатъчно време да се преработи началния дизайн според изискванията на конкретния производител – било за понижаване на разходите или повишаване на производителността. Radeon HD 5770 се появи преди малко повече от половин година, за това, логично, едва през последните месеци започнаха да се повяват повече нереферентни модели. В това ревю ще ви запозная с един подобен екземпляр.

HIS Radeon HD 5770 IceQ Turbo

Hightech Information System Ltd. са разположена в Хонг-Конг компания занимаваща се към момента с разработката на графични адаптери базирани на чипсетите на AMD/ATI Technologies. Компанията не е напълно непозната и в България, но не е и сред популярните марки. Сред отличителните черти е използването на собствените охлаждащи системи от серията IceQ, като тестваният модел използва последната модификация на охлаждането.
Самата карта пристига в приятна на вид картонена кутия, украсена с изображение на меч, която ви напомня че държите модел използващ IceQ охлаждане, че това е фабрично клокнат модел (Turbo) и че в комплекта разполагате с купон за безплатно сваляне на играта Dirt 2. В нея, във втора кутия, е и самият графичен адаптер. Освен него и споменатият вече купон получавате един CrossFire мост, конвертор от 4-пинов Молекс към 6-пинов PCI Express конектор за захранване на графичната карта, DVI-към-DSUB адаптер, книжка с ръководство за инсталация и диск с драйвери. На последния освен това се намира и ръководство на няколко езика, обвивката за Windows BumpTop, календар със снимки на видеокарти на компанията и десктоп тапети базирани на обложките на различни карти. Като цяло приличен пакет, но не с отличава с нищо особено. Дори Dirt 2 купона е нерядко срещано явление сред новите модели на ATI. И все пак предвид, че той далеч не е наличен при всяка карта, е приятна добавка, която ви спестява примерно 50-60 лв за закупуването на играта отделно, ако имате желание да я играете.

Основните отличителни черти на отрочето на HIS са три – собствен дизайн на печатната платка, IceQ 5 охлаждане и фабричен овърклок. Дизайнът, както може да видите, е малко или повече преработка на стандартната платка, като са запазени 3-те фази с по 3 MOSFET транзистора за захранване на чипа, а за паметта са заделени 2 фази с по 2 MOSFET-а. В общи линии промените явно са с цел наместване на фирмения охладител. В интерес на истината подобно модифициране с изтегляне напред на захранващата схема се среща и при други производители. Паметта е запазена в стандартния си обем от 1 GB. Не се е минало без поевтиняване – заменен е чипа за управление на захранването (използва се UP6201), като не е възможно софтуерното модифициране на напрежението и е останал само един CrossFire конектор. За съжаление това са сред интересните за хардуерните ентусиасти особености – в първия случай това означава ограничен овърклокърски потенциал, а във втория случай означава че ще трябва да се задоволите с CrossFire от само 2 графични карти. От друга страна, ако решите да съчетавате повече от две 5770 карти, може би е по-добре да се насочите директно към по-високия клас адаптери. В същото време този тип поевтиняване на платките се среща и при собствените разработки на други компании.


Тези проблеми донякъде се компенсират от приличния заводски овърклок, като чипът е овърклокнат с 25 МХц до 875 МХц (~3% прираст), а паметта е овърклокната с 50 МХц (200 МТ/с) до максималната й по спецификация честота от 1250 МХц (5000 МТ/с) (~4,2%). Приятно е да видим, че има производители, които се отнасят малко по-сериозно с фабричния клок при този клас и не се задоволяват само със символичните 10 МХц за графичния чип. Въпреки че и така мегахерците не са много, това все пак е вероятно най-бързият фабричен Rаdeon HD 5770, пък било то и само с цифра проценти.
IceQ 5 е поредната вариация на охладителя на компанията, като това е най-новата му и модерна версия. По концепция той не се различава много от референтното охлаждане на първата ревизия Radeon 5770 – радиаторът е облечен в пластмасов кожух, а въздушния поток се създава от странично разположена турбинка. Разликите обаче са в изпълнението – IceQ 5 използва вместо изпарителна камера по-класическите 3 броя 6-милиметрови медни топлопроводи, запоени към медна основа, които предават топлината на алуминиеви ребра. Площта на радиатора е значително по-голяма спрямо референтния (с поне 1/3 по груби сметки), а използваният вентилатор е с по-голям диаметър и по-широки лопатки, благодарение на което би трябвало да създава доста по-силен въздушен поток при ниски обороти. Охлаждането за паметта е реализирано само от страната на графичния чип, като се използва алуминиев топлоразпределител около основата на радиатора за чипа, който контактува с паметта посредством термоподложки. За съжаление охлаждане за чиповете от обратната страна не е предвидено. В добавка пластмасовият кожух е от УВ-реактивна пластмаса, така че ако използвате съответните лампи за подобряване на външния вид на кутията си може да се насладите на меко синьо сияние около графичния адаптер.

Страници: Предишна 1 2 Следваща