HIS Radeon HD 5770 IceQ Turbo

юни 7th, 2010

Тестова система

Процесор: Phenom II X6 1090Т
Памет: ADATA Vitesta DDR3-1600+ @ 1333 7-7-7-21-1T
Дънна платка: Asrock 890GX Extreme3, AMD 890GX
Графични адаптери: HIS Radeon HD 5770 1 GB IceQ Turbo
Твърди дискове: Hitachi P7K500, 500GB, SATA2
Захранване: Chieftec CFT-650-14C
Охлаждане: Noctua NH-D14
Монитор: BenQ E2220HDP, 1920х1080
Операционна система: Windows 7 Home Premium 64-bit
Драйвер: ATI Catalyst 10.4

Не разполагам в момента с реферния адаптер, за да направя пряко сравнение между двата охладителя, но имам резултати в сходно конфигурирана система (с различна дънна платка и процесор, но последният е в същия термичен пакет). Тъй като фабрично напрежението на чипа в HIS IceQ е повишено от стандартните 1,125 В до 1,2 В и картата е с фабрично повишени честоти, използвах за сравнение резултатите с референтния охладител при овърклокната карта с честота 900 MHz на чипа и 1350 МХц (5400 МТ/с) за паметта и напрежение повишено до 1,15 В. За натоварване използвах OCCT 3.1.0. При това положение в автоматичен режим IceQ 5 дава 9о C по-ниска температура на чипа, а на пълни обороти разликата намалява до 5о C. Замяната на пастата с Noctua NT-H1 води до понижаване на температурите с още няколко градуса надолу.

Резултати от теста с OCCT 3.1.0 като температурата е разликата между температурата на графичния адаптер и околната среда.

В същото време нивото на шум при модела на HIS е по-ниско – при автоматичен контрол на оборотите картата се чува, но в никой случай не дразни, което не може каже да се каже за референтното охлаждане. При 100% шумът е достатъчно различим, но все пак остава забележимо по-нисък. Разликата в шума се дължи на по-ниските обороти на вентилатора при IceQ, благодарение на по-големия диаметър, докато предполагам че разликата в температурите се дължи най-вече на по-големия размер на радиатора. Трябва да се отбележи, че даденото сравнение е вярно за първата референта версия с така нареченият “Phoenix shroud”, докато по-късния вариант използва класически радиатор с два 8-милиметрови топлопровода и централно разположен вентилатор и е с подобрено съотношение ефективност/шум.
За тестовете в игри използвах следните заглавия, като всички тестове бяха в резолюция 1920х1080:
- Crysis: Warhead – настройки Gamer, DX10, без АА, демо Airfield.
- Far Cry 2 – настройки Ultra High, DX10, 4хАА, демо Ranch Small.
- Metro 2033 – настройки Very High, DX11, без теселация и DoF, без АА, кратка разходка на открито, засечена с FRAPS.
- Dirt 2 – настройки Ultra High, DX11, вграден тест.
- H.A.W.X. – настройки High, DX10.1, 4хАА, вграден тест.
- World in Conflict – настройки Very High, DX10, 4xAA, вграден тест.
- Dragon Age: Origins – настройки High, DX9, 4xAA, кратка разходка из пазара на град Денерим, засечена с FRAPS.
- Resident Evil 5 benchmark – настройки High, DX10, fixed benchmark.

Всички тестове с изключение на последния са проведени поне по 2 пъти и резултатие са усреднени.


Както виждате производителността на Radeon HD 5770 е повече от прилична, като единствената игра, с която не успява да се справи във Full HD резолюция е Metro 2033. Ако сте твърди привърженици на изискването за 60 кадъра обаче ще трябва в доста случаи да направите лек компромис с качеството, било то с изключване на антиалайзинга или с малко по-ниски графични настройки, но в общи линии всички останали игри са с доста комфортна производителност, дори WiC, която предвид, че е стратегическа игра се оправя отлично и с 30-тина кадъра.


Опитите за овърклокване на графичния адаптер бяха ограничени от липсата на контрол на захранващото напрежение при чипа. При това положение и при все подобрената охлаждаща система, постигнатите стойности бяха общо взето посредствени – 930 МХц за чипа и 1300 МХц (5200 МТ/с) за паметта. Прираста спрямо фабричните честоти е в рамките на 1-7%, което е незабележимо в реална игра и няма да промени съществено положението, ако не ви достига производителност. Все пак като се добави и прираста от фабричния овърклок (до 3%) сумарния ефект доближава 10% спрямо стандартния модел, което е на границата на забележимото.

Заключение
HIS Radeon HD 5770 IceQ Turbo 1GB ме остави с малко смесени чувства, като все пак положителните преобладават. Охлаждането е с по-добра производителност и по-ниско ниво на шум спрямо референтното, фабричният овърклок не е съвсем символичен, получавате прилично екипирана карта и безплатно взимате играта Dirt2, която е доста приятен автомобилен рейсър. В същото време променената платка ви лишава от възможностите за управление на напрежението и разполагате само с един CrossFire конектор, макар че е доста спорно дали последното е проблем. За щастие е запазена пълната функционалност за свързване на монитори и няма да имате проблеми с осъществяването на Eyefinity конфигурация, ако смятате че производителността ще е достатъчна. Гаранцията е в рамките на 3 години, а цената е 222 долара с ДДС (около 360 лв по курса за дена в момента на написване на статията), което я прави малко по-евтина от подобните модели на други фирми и дори сравнима с някои референтни модели.
Така че ако сте от хората, които не се занимават с овърклокване, то моделът на HIS e добра покупка, предвид че е може би най-бързия 5770 модел на пазара, макар и само с 2-3% предимство. Ако обаче смятате да с опитате да изстискате всичко от графичния адаптер, може би е по-добре да се насочите към референтното изпълнение.

Инж. Димитър Чизмаров

Авторът благодари на фирма “Диджи Електроникс” за предоставянето на тествания HIS Radeon HD 5770 IceQ Turbo.

Страници: Предишна 1 2 Следваща