Noctua NH-D14 – властелинът на въздуха

декември 20th, 2009

Макар че в наши дни имаме все по-бързи и по-бързи процесори, винаги има ентусиасти, недоволни от текущото положение на нещата. Тези хора знаят как да настроят различните части на компютъра така че да изстискат максималната му производителност. Това обаче е свързано и с някои рискове за техниката, като например прекомерно прегряване. По тази причина имаме и нишов пазар занимаващ се със задоволяването на изискванията на овърклокърите за охлаждане. Дълго време консумацията на процесорите растеше, като заедно с нея се подобряваха и системите за охлаждане. В тази статия ще стане дума за текущия връх при въздушното охлаждане на процесорите. Може да звучи нескромно и претенциознo, но мисля че и сами ще се убедите в това.
Noctua NH-D14 в пълната му красота.
Моделът за който ще си говорим се нарична NH-D14 и е производство на небезизвестната австрийска компания Noctua.През годините Noctua са си извоювали името на производители на изключително качествени продукти с отлични екплоатационни показатели. NH-D14 не променя това впечатление по никакъв начин.  Както ще видите комплектът съдържа всички необходимо че и малко отгоре, качеството на изработката е отлична, а в окоплектовката е помислено за всичко с типична немска педантичност. Но нека да караме подред.

NH-D14 -спецификации

specs

NH-D14 – общи впечатления

fig2fig3fig4

Първото впечатление е от кутията и то трябва да ви подготви какво да очаквате – кутията просто казано е огромна, както и самият охладител. На едната стена има прозрачен прозорец, през който може да го видите, заедно с двата вентилатора, готов за незабавна инсталация. Отстрани се намират две картонени кутии с пособията, а дъното и капака са от дебел пласт пяна, така че няма защо да се притеснявате за повреди при транспорта. След отварянето на кутията и изваждането му от нея ще оцените колко голям е всъщност новият охладтиел – Thermalright IFX-14, доскоршният шампион сред охладителите изглежда забележимо по-малък, а Noctua NH-U12P, предишният върхов модел на компаниятя изглежда като джудже, при все завидните си размери. Конфигурацията на NH-D14 е от тип “двойна кула”, при което върху 6 U-образни 6-милиметрови медни топлопровда са запоени по 42 алуминиеви пластини с размери приблизително 140х50 мм. Междуребреното разстояние е 2,5 мм, а дебелината е малко под 0,5 мм. Ребрата са трионоборазно нарязване на широката част, което би трябвало да способства по-ниското съпротивление на въздушния поток и да намали образуването на ламинарни потоци, намаляващи ефективното топлоотвеждане. Основата е нормален меден блок, в който топлопроводите са запоени в жлебове. Основата е перфектно равна, ниикелирна, какато всъщност и целия радиатор, но липсва огледалното полиране, характерно за други охладители. Основната има типичните равномерни белези от фрезоване, както и другите модели на компанията, но в този случай теса много по-фини в сравнение с например U12P. Предвид факта, че околността на контактната площ е полирана максимално, смятам че този тип финиш на основата е специално търсен ефект от инженерите. В процеса на тестване стана ясно че контакта не страда отфрезоването, като охладителят беше толкова добре пшрилепнал за процесора, че при свалянето му процесорът излезе заедно с него, а отпечатъка беше равен по цялата площ.
fig5fig6Допълнителна комплектовка

Освен с формата на ребрата, от Noctua са добавили и още средства за намаляване на шума – радиаторът разполага с 8 силиконови подложки, които подпират вентилаторите, за да не се опират в ребрата и да не им предават директно вибрации. Двете секции на радиатра не са симетрично разположени спрямо центъра а са леко отместени в едната посока, като целта е да се остави малко повече място около слотовете за паметта на компютъра. А от това определено ма нужда – в моя случай дори изполвайки асиметричността на радиатора, той зае целия първи слот за памет. Ако използвате обикновени платки или такива с ниски топлораспределители вероятно няма да имете проблеми, но в случай на по-екстравагантни модели, които всъщност са повечето сериозни клокърски памети, определено ще имате проблеми с разполагането. Фактически може да забравите за разполагане на вентилатор от тази страна на охладителя, тъй като ще загубите още два слота или ще трябва да го разположите високо, при което ще загубите голяма част от потока.

NH-D14 разполага със захващания за всички актуални към момента цокли – AM2/2+/3 за AMD и LGA775/1366/1156 на Intel, като в пъррвия случай ще трябва да използвате задната планка на цокъла, докато във варианта за Intel се налага свалянето на платката и инсталирането на предоставяната в комплекта планка. Инсталирането на AM2+ системата беше лесно, макар и относително времеемко, поради нуждата от махане на цокъла и поставяне на захващането. Няма нужда да се тревожите за инструментите, тъй като в коплекта има и подходяща дълга отверка с кръстата глава. Специално внимание трябва да отделим и на сериозно модифицираната система за захващане на вентилаторите. Скобите са много удобни и са направени да работят като щипки, осигурявайки едновременно лесно и стабилно захващане. Самите скоби се захващат директно за самия вентилатор благодарение на специални щифтчета, така че няма да се тревожите за падането при поставяне. В същото време свалянето може и да е проблем понякога, ако, както в моя случай, няма достатъчно място между радиатора и захранването. Тогава може да измислите и други начини за употрба на отверката в комплекта :) . Сред другите части си струва да се отбележат наличието както на Y-образен разплонител за закачане на вентилаторите, което позволява да свържите и двата към конектора за захранване на процесорния вентилатор и респективно да оставите дъното да управлява оборотите им. Това е особено полезно за по-евтините дънни платки, при които се случва това да е единственият конектор с програмно управление на оборотите на вентилатора. Недостатъка на подобно решение е, че то предполага известно намаляване на обротите на вентилаторите, а и дънните платки обикновено с ограничени по силата на тока, който могат да подават към конектора. Ако пък съвсем сте го загазили и нямате как да управлявате оборотите, може да се възполвате от двата делителя на напрежение, приложени в комплекта, благодарение на което може да използвате вентилаторите на ниски обороти (900). Накрая, разполагате и с комплект силиконови крачета за поставяне на вентилатор на кутията, така че може да използвате единия от двата с подобна цел. Това всъщност не е толкова невероятно, както ще видите по-долу.

fig8fig9fig10

Самите вентилатори залсужават да им се отдели доста място. С комплекта се доставят един NH-P12 с 120 мм формфактор, както и новият NH-P14, който е с диаметър 140мм. И двата модела използва по 9 лопатки с голяма площ, които имат по два жлеба в краищата. Според инженерите на Noctua, това способства за намаляване на турбуленцията както и подобряат психоакустичното въздействие на вентилаторите. Под това се има предвид, че ако се сравняват моделите на Noctua с други вентилатори при еднакво ниво на шум, би трябвало австрийските модели да изглеждат субективно по-тихи. И двата модела използват и фирмените SSO лагери, които ви предлагат впечатляващото време на живот от над 150 000 часа, при което се запазва ниското ниво на шум във времето. Австрийската фирма е толкова уверена в тях, че дава 6 години гаранция.

Тъй като не разполагам с тестова платформа за сравняване на венттилатори, ще трябва да се задоволите с чисто субективните ми впечатления. При максимални обороти и двата вентилатора не са напълно тихи, но при работата им липсват високочестотни шумове и неприятни звуци, D14 е с една идея по-шумен, но и предлага забележимо по-силен въздушен поток. Според мен нивото на безшумност се достига при около 1000-1050 оборота, макар че за D14 не може да се каже в пълния смисъл, че става напълно тих, дори и при 750 оборота. При това положение обаче той продължава да дава много по-силен въздушен поток в сравнение P12. Като цяло мога да кажа, че съм повече от доволен от двата вентилатора, като особено силно впечатление ми направи P14. Този модел изглежда като идеален вариант за комплектоване с висок клас охладители, ако се цели работа при около 800-900 оборота и минимално ниво на шум.

fig11fig12fig13

Както виждате при инсталирането в кутията, NH-D14 заема огромна част от обема между захранването и видеокартата. В моя случай вариантите за разполагането му бяха ограничени до показаната конфигурация, при което вентилаторът NH-P12 беше сложен на втората кула в режим на изсмукване, вместо стандартния режим на вдухване. Също така след края на тестовете се видя, че отпечатъка на процесора е отличен и термопастата е разпределена равномерно по повърхността му.

Тестова система

Процесор: Phenom X3 720 @X4

Памет: GSkill Pi-8800 DDR2-1066 5-5-5-15-2T

Дънна платка: Asus M4A78-E, AMD 790GX

Графичен адаптер: ATI Radeon HD 5770

Твърди дискове: Hitachi P7K500, 500GB, Western Digital Caviar 800JJ, 80 GB

Захранване: CoolerMaster eXtreme Power Plus 500W

Кутия: Multirama, 92mm изходящ вентилатор Noiseblocker XE1.

Монитор: LG  L206WTQ

По време на тестовете процесорът беше отключен до 4-ядрен и беше овърклокнат до 3,5 GHz за ядрата при напрежение 1,6 V и 2,6 GHz за контролера на паметта при напрежение 1,3625 V. По груби сметки така конфигуриран процесорът трябва да разсейва 180-200 W топлинна енергия. Паметта работеше като DDR2-1066 с тайминги 5-5-5-15-2T и напрежение 1,9 V.  Тестовете се провеждаха при затворен компютър, който беше разположен в кутия, предназначена за компютър на бюрото ми, което е сред най-неблагоприятните разположения, предвид липсата на достатъчно добър околен въздушен поток. Тестовете се провеждаха с с помощта на Prime95 версия 25,9, като се използваше режима In-Place Large FFT, което дава максимално загряване на процесора. Температурата се засичаше след 15-тата минута на теста според показанията на Everest  Ultimate 5.30, като тестовете се провеждаха по 2 пъти и се взимаше най-високата получена стойност. Стайната температура по време на тетовете беше 20 градуса, а като термо интерфейс се използваше популярната термопаста Arctic Cooling MX-2.

Първоначално проверих каква е производителността на охладителя с различни конфигурации от вентилатори. За целта използвах както предоставяните в комплекта, така и два еталонни NH-P12, които са малко по-високообортни (~1400 оборота срещу 1250/1300 за двата вентилатора в комплекта).

chart1

В случая си струва да се отбележи колко добро е представянето на охладителя, ако се използва само вентилатора NH-P14 – резултата му при ниските 900 оборота е почти идентичен с този на два NH-P12 работищи на леко понижени обороти! При това нивото на шума е по-добро и спестявате малко място в кутията. Респективно при максимални обороти резултата е само с един градус под резултата на двата еталони 120 мм вентилатора на максимални обороти. Варианта с P14 и P12, както се доставя комплекта, сваля още един градус, като според компанията би трябвало да охлажда по-добре и около процесорното пространство. В интерес на истината имаше намаляване на температурата на чипсета с около 2 градуса при наличието на NH-P14, но като цяло ефекта минимален. Накрая най-висока ефективност показва варианта с 3 вентилатора. При това, както вече споменах, въздушния поток от третия вентилатор само частично се оползотворява. Разликата между най-слабия и най-добрия резултат е 5 градуса, като температурите дори с този доста клокнат процесор са в рамките на около 60 градуса.

За втората група тестове за сравнение добавих за сравнение може би най-добрия охладител към момента – Thermalright IFX-14. Този модел беше освен това с подравнена и полирана основа, така че би трябвало да се представя малко по-добре от фабричните модели. Вторият охладител беше предишният върхов модел на Noctua – NH-U12P, който е достатъчно добър представител на класическите модели от тип “единична кула” и може да се използва да даде приблизителна представа къде се намират и другите топ модели с подобна конфигурация. Двата охладителя бяха тествани само със еталонните вентилатори на максимални обороти.

chart2

Както виждате Noctua NH-D14 защитава правото си да се нарича “Крал на въздушното охлаждане”. Разликата с двата други модел а е съоствено 1 и 3 градуса при използване на еталонните вентилатори. В стандартната си комплектация новият модел увеличава разликата на 2 и 4 градуса съответно, а в максималната конфигурация с 3 вентилатора до 3 и 5 градуса съответно. На пръв поглед разликата изглежда малка, но нека не забравяме че тестовата конфигурация предполага постигнаето на по-високи температури в сравнение от нормалното. Заедно с това изглежда и че текущата технология като че ли е достигнала границите на възможностите си и подобренията вече могат да бъдат само минимални.

Заключение

Може би ви стана интересно защо до момент не съм споменал за цената. Причината за това е, че в момента Noctua NH-D14 не може да се закупи от България. Официалната цена е 75 евро/85 долара, но можем само да гадем каква ще е цената, ако някой го внесе. Разбира се бихте могли да го поръчате от чужбина, но цената ще се увеличи с транспортните раходи. Ако използваме цените в чужбина, може да се каже че NH-D14 е един отличен избор. От една страна IFX-14 е малко по-евтин, но се предлага без вентилаторите, а цената на двата в комплекта на Noctua излиза около половината от цялата, така че при използване на еквивалентни вентилатори моделът на Thermalright ще излезе по-скъп. Предимство е и наличието на закрепване за всички цокли. От друга страна NH-U12P SE2 е малко по-евтин, но и с 4-5 градуса по-слаб. Още повече че само със 140 милиметровия вентилатор включен на ниски обороти D14 дава същите охлаждащи способности както U12P с два P12 на максимална скорост, но при забележимо по-ниско ниво на шум . При това може да инсталирате втория вентилатор в кутията, за което дори имате допълнителни силиконови крачета в комплекта.

При все това трябва да се отбележат и някои недостатъци. Охладителят е огромен и може да имате проблеми при инсталацията му в някои кутии и с някои платки. Дори и да успеете, може да загубите част от слотовете за памет, ако използвате модели с високи топлоразпределители. Въпреки добрата окоплектовка, не може да се отрече, че цената си остава  висока. При все това NH-D14 става пълноправен притежател на наградата ни “Ултимативен Хардуер”.

Все пак ако искате най-добрия охладител на пазара, то спокойно ще ви кажа – вземете си Noctua NH-D14, ако имате от къде.

Инж. Димитър Чизмаров.

Авторът благодари на Noctua за предоставянето на NH-D14.

  1. No comments yet.

  1. No trackbacks yet.