Noctua NH-U14S и NH-U12S – висока производителност и висока съвместимост

май 13th, 2013

Noctua NH-U14S и NH-U12Sвисока производителност и висока съвместимост

През последните месеци компанията Noctua е много активна в анонсите си на различни нови модели вентилатори и охладители. Една от продуктовите линии обаче остава в голяма степен същата, както и преди 5 и повече години. Ако си спомняте, вече говорихме за един от нейните представители – NH-U12P SE2. Макар че вече сравнително старият дизайн все още се справя прилично, то може да се каже че годините му вече натежават, като освен всичко останало, си личи, че е правен в различни години за различни системи, като съвместимостта с паметите и удобството на инсталация не са на твърде високо ниво. Заедно с това, появата на новите фамилии вентилатори с повишено статично налягане ми даде някаква представа, че се очаква появата на модел, който ще е с по-плътно разположение на ребрата в сравнение с типичното за компанията до скоро. Това което не познах обаче е, че компанията ще представи цели два нови модела – NH-U12S и NH-U14S.

Логично, според името им, може да се досетите, че новите модели са с архитектура тип единична кула. Най-голямата им отличителна черта е техният изключително тънък профил, целта на който да се осигури пълна съвместимост с памети с високи топлоразпределители. Това не е уникална характеристика, тъй като през последните години и други производители се замислят по този въпрос и може би си спомняте че преди време дори ревюирах подобно насочен модел на Prolimatech – Armageddon. Въпреки това, появата на нови охладители със висока съвместимостта е повече от добре дошла. Втората отличителна черта на новите модели е високата плътност на разположение на ребрата, сравнително нетипична доскоро за Noctua, макар че през последните 2 години видяхме завой в тази посока с появата на NH-C14 и NH-L12. Всъщност формата на кулата страшно много напомня по форма на радиатора на първия от тях, като използва и същото междуребрено разстояние от 2 мм.

NH-U12S

NH-U12S е по-малкият от двата модела и както подсказва името му, използва 120-милиметров вентилатор, който е от сравнително новата серия с повишено статично налягане NF-F12. Това разбира се е обусловено от повишената плътност на ребрата. Дебелината на последните е около 0,35-0,4 мм, като са налични общо 50 пластини. Дължината им е 125 мм, а ширината им варира между 45 мм в края до 41 мм в средата точно преди малкия изрез в центъра. Краищата им са огънати надолу и реализират затворен профил, което усилва структурната стабилност и помага за насочването на потока на въздуха в ширината на ребрата. Допълнителните аеродинамични оптимизации включват серия от 3 триъгълни изреза последвани от правоъгълен приблизително на 1/3 и 2/3 от дължината на ребрата.


Ребрата са нанизани на масив от 5 топлопровода с диаметър от 6 мм, като са запоени за тях за максимално ефективен контакт. Последните 4 ребра контактуват само с 3 от топлопроводите поради сложната форма на огъването им в тази зона. Топлопроводите са отлично разпределени в ширината на ребрата, като са разположени в шахматна форма с голямо разстояние между тях, което позволява да нагряват максимално голяма част от ребрата, повишавайки ефективността на топлоразпределението. Естествено, връзката с основата отново е организирана чрез запояване, като тръбите са разположени в акуратно изрязани жлебове, разположени максимално близко една до друга. Повърхността на основата е с типичната за Noctua обработка със следи от фрезоване, но много гладка, като целта е максимално запълване с термопаста. Нямаше следи от изкривяване в нито една посока. И накрая цялата тази конструкция е никелирана, за да се запазва от оксидация, като теглото на радиатора е относително скромните 580 гр., а заедно с вентилатора се увеличава до 755 гр.Вентилатора е вече познатия ви NF-F12, като трябва да отбележим, че охладителят се доставя в комплекта само с един, макар и да сме свикнали да повечето модели на компанията да идват с два. Това донякъде е оправдано от малката дебелина на радиатора, който може да се продухва доста ефективно и само от един вентилатор. В същото време в комплекта се предвидени скоби за закачане при нужда и на втори вентилатор.Последните се закачат за външния ръб на вентилатора, като краищата им са с формата на щипка, която минава през дупката за винтове и се захваща стабилно за тях и не „бяга“ по време на  инсталация. Това означава че може да ползвате само 25 мм дебели вентилатори, както не може да ползвате такива с тръбичка, свързваща дупките в двата края на рамката. Но това донякъде е логично, тъй като е нормално нещата да са оптимизирани за собствените вентилатори на компанията, с които се доставя и охладителя.


Като още един изсмукан от пръстите недостатък мога да отбележа прекалено малкия размер на „ухото“ в централната част на скобата, което прави малко трудно махането им ако имате по-дебели пръсти. Но пък този проблем се разрешава лесно с помощта на плоска отвертка. Заедно с това изрезите на ребрата, които са предназначени за захващане на скобите, всъщност са два с различна дълбочина на захващане. Това е така, тъй като в пристъп на педантичност, от компания са предвидили в комплекта допълнителни виброподложки, като тези които се ползват за краищата на F12 вентилаторите, но с увеличена с 3-4 мм. дебелина. Причината за това е, че ако използвате вентилатора в режим на засмукване (или поставите втори), при плътното прилепяне до радиатора, което се получава със стандартните подложки, се появява един специфичен високочестотен шум, но ако смените виброподложките с тези в комплекта, отстъпа от няколко милиметра се оказва напълно достатъчен да се елиминира тази високочестотна компонента. Разбира се, имате възможност да сложите и друг вентилатор, като за целта са предвидени двойка силиконови залепящи се ленти, които да вършат подобна работа, като служат и за изолиране на вентилатора от радиатора и намаляване на предаваните към металната конструкция вибрации. Честно казано донякъде съм изненадан от нивото на педантичност по отношение на шума демонстрирано от инженерите на Noctua, макар че през годините те са си изградили името именно с работата си за намаляване на шума при охладителите.

Накрая, както ще видите и на снимките, U12S изцяло изпълни идеята си, като нямаше никакви проблеми със съвместимостта с високите памети Geil Evo Veloce, които използвах за теста. Нещо повече – вентилатора спокойно може да мине зад паметите и по този начин да засмуква въздух през радиатора им, подобрявайки и техния топлинен режим. Дебелината на радиатора е достатъчно малка, за да е сигурно че поведението му ще е същото на всички дънни платки, като дори и на LGA2011 системите няма да имате проблеми в 4-канален режим. Сравнително малката му ширина означава че няма да имате проблеми да използвате и първия слот на дънната платка, както и проблеми със ширината на кутията. Максималната му височина е 158 мм, което означава че ще е съвместим и с огромна част от стандартните middle ATX кутии, дори и с тези с ширина едва 185 мм. Единственото опасение е относително малката му площ от около 5500 кв.см., но от друга страна това вече е повече от U12P SE2, като при това на разположение и един топлопровод в повече, така че можем да очакваме по-добра ефективност дори и от отлично представилият се  „старец“ в предишните ни тестове.

Страници: Предишна 1 2 3 Следваща