Noctua NH-U14S и NH-U12S – висока производителност и висока съвместимост

май 13th, 2013

NH-U14S

NH-U14S изглежда много подобно на U12S, но със съответните си увеличени размери, а те са 165 мм височина, 150 мм ширина и 52 мм дебелина. Формата на основния масив от ребра ребрата е идентична с тази на по-малкия модел, като се отчетата увеличените размери, и в средната си част ширината им от 52 мм се смалява до 46 мм. Броят им е 51, като дебелината им е малко по-голяма в сравнение с използваните в U12S, а именно 0,5 мм, като междуребреното разстояние остава подобно. Заедно с това обаче, по-големият охладител има и още 8 по-малки ребра в долната си част, които са с намалена до 119 мм дължина и изрязана средна част, за да може два от топлопроводите да минават безпроблемно от там. В края на краищата тези ребра контактуват само с 2 от топлопроводите и то крайните, но колкото и да е малко, използване им ще даде някаква добавка към охлаждащите способности на конструкцията. Контакта на ребрата с топлопроводите, естествено, е с помощта на запояване.

Крайния резултат е близо 40% по-голяма разсейваща площ в сравнение с NH-U12S, или около 7600 кв.см. , което е сериозна заявка за висока производителност. В добавка, топлопроводите са увеличени до 6 броя с 6 мм диаметър, като отново са разпределени отлично в ширината на ребрата, като този път са разположени по двойки, в средната от които тръбите са по-близо до краищата на ребрата, а в другите две са събрани по-близко една до друга, но са леко отместени спрямо центъра, образувайки нещо подобно на овал. Честно казано разположението малко наподобява това на топлопроводите на легендарния Thermal Right Ultra Extreme. Казаното за основата на U12S важи и тук – акуратно запоени в жлебове топлопроводи и типичната обработка на основата, но в този случай последната не беше перфектно равна, а имаше съвсем лека цилиндрична изпъкналост перпендикулярно на топлопроводите.

Предвид използването на NF-A15 PWM вентилатор, който има дупки за закрепяне като за 120-милиметров модел, и скобите за закрепяне са много подобни, макар и леко увеличени заради размерите на радиатора. Самия вентилатор се отличава от достъпните за отделно закупуване модели по това че използва по-висока скорост на въртене от 1500/мин. Това, естествено, е дало отражение на производителността му, като осигурява поток от цели 140,2 м3/ч или 82,5 CFM. Междувременно компанията анонсира достъпността на PWM версия на NF-A14 вентилатора, с идентична максимална скорост на въртене, което ни дава данни и за статичното налягане (предвид идентичния мотор и форма на витлата), което е 2,06 мм воден стълб. Заедно с това и тук ги има виброподложките с увеличена дължина и втория комплект скоби, ако искате да увеличите производителността на охладителя. Теглото на радиатора е 770 гр., заедно с вентилатора става 935 гр. или остава под 1 кг.

Закрепяне и други.


С новите охладители от Noctua предоставят нова версия на тяхното SecuFirm закрепяне. С него обаче компанията се отказва от поддръжката на LGA775 и LGA1366 цоклите, което донякъде е оправдано предвид тяхната възраст, макар че все още доста потребители използват подобни системи. За сметка на това се поддържа цялата гама LGA115x цокли, включително и бъдещия LGA1150, които са с еднакво разположение на дупките, LGA2011, както и цялата гама цокли на AMD (АМ2/+/АМ3+/FM1/FM2), които също са с идентични физически характеристики. Принципа му на действие, в случая с тестовия процесор на AMD, е идентичен с този на NH-D14, като единствената разлика е използването на шини за завиване, които са по дългата страна на цокъла, а не по късата. По този начин усилените с пружини винтове се завиват по тясната страна на радиатора, като може да ползвате и обикновена отвертка, макар че в комплекта има добавена подходяща. Цялата процедура по смяната е елементарна, като в случая е важно да се отбележи, че се използва подложката на стандартния цокъл, така че може да имате проблем с някои от по-евтините дъна, които не използват подложка. Сред останалите части в комплекта включва тубичка с фирмената термопаста на компанията, понижаващ адаптер ограничаващ максималните обороти и в двата случая до 1200/мин, метално самозалепящо се лого на компанията и разбира се упътвания за инсталация на различните платформа.

Страници: Предишна 1 2 3 Следваща