Noctua NH-C12 SE14 – добър вариант за тесни кутии

май 30th, 2010

Австрийската компания Noctua не е сред най-популярните производители в България, но пък предлагат доста интересни модели. Вече ви запознах с NH-D14, който към момента е най-добрия въздушен охладител на пазара. Тогава отбелязах, че в България продукцията на фирмата не се предлага. За щастие това обаче се промени и Noctua вече се предлага и на нашия пазар. За това и докато в предния случай имах известни скрупули относно представянето на охладител, недостъпен на българския пазар, пък бил той и най-добрия, този път съвсем спокойно можем да пристъпим към разглеждането на още едно от предложенията на компанията.

NH-C12 принадлежи към доста оределите модели във високия клас, които използват структура с насочен към дънната платка въдушен поток (да ги наречем топ-даун за по-просто от тук нататък), за разлика от популярните „кули”, при които потокът е насочен успоредно на платката. Преди време Thermaltake Big Typhoon беше първият подобен модел, който се сдоби със званието “супер охладител” и дълго време беше далеч пред конкуренцията откъм възможности. В последствие обаче, не без помощта и на Noctua, Big Typhoon беше детрониран от поредица охладители тип “кула” и топ-даун дизайна постепенно придоби ограничено приложение, преди всичко за ситуации, когато мястото във вертикална посока в кутията е ограничено. Неизменно обаче сред по-големите компании се среща по някой подобен модел. Разбира се в този случай може да се използват и по-малки ”кули”, които използват 92-милиметрови вентилатори, а не 120-милиметрови, но обикновено те налагат компромиси с площта на радиатора, броя на топлопроводите и/или шумовите характеристики.

Е, NH-C12 е модел, който не налага нито едно от тези ограничения. Подобно на топ модела на компанията, и C12 използва 6 топлопровода с диаметър 6 мм. Те са прикачени към стандартна основа с медна плочка между тях и процесора. Топлопроводите влизат едностранно в горната част на 44 алуминиеви ребра, от които 15 са изрязани и не контактуват с крайните 2 тръби, но за сметка на това продължават до основната на охладителя и се свързват с нея, като компенсират загубената площ и осигуряват по-голяма механична стабилност на конструкцията. Изрязването е направено и за да може лесно да се завият винтовете на закрепващата система. C12 използва относително голямо разстояние между ребрата – около 3 мм., типично за моделите на Noctua, за да оптимизира работата при ниски нива на въздушния поток. Заедно с това горната част на ребрата е с вълнообразно форма, която способства за образуването на турбуленция, за осигуряване на по-добро обдухване на ребрата от въздушната струя и намаляване на нивота на шум. Топлопроводите на свой ред имат специфично огъване в средната част на височината на охладителя, като явно целта да се осигури достатъчно пространство, за да не контактуват евентуално с радиатори на чипсета или захранващата схема на дънна та платка. Като цяло конфигурацията на радиатора е доста добра за такъв модел, но за съжаление площта й не е особено голяма на фона на по-сериозните модели тип “кула”. Тя е дори по-малка от тази на NH-P12, който е може би супер охладителя тип “кула” с най-малка площ, при все отличното му представяне в тестовете. Респективно очакванията ми са, че производителността на охладителя да зависи доста от въздушния поток през него. Основата на радиатора е перфектно равна, но не е с огледално покритие, а с типичните фини, равномерни следи от фрезоване. Честно казано почти съм сигурен, че причината за това не е недоглеждане, а е съвсем съзнателно създаден ефект, който явно според инженерите на компанията по някакъв начин помага за работата на охладителите им, тъй като равномерността, почти еднаквата текстура и наличието му при всички модели на компанията едва ли са случайност.


Захващащата система е познатата от NH-D14 SecuFirm 2. Не мисля да се повтарям с подробностите, но да кажем че тя е сред най-удобните, които може да намерите на пазара. Все пак за Intel процесорите може да се наложи изваждането на дънната платка, ако не разполагате с кутия с прозорец под процесорната секция. Веднъж, след като се постави задната планка, свалянето и слагането на охладителя е много по-лесно дори от типичното push-pin захващане на моделите на Intel. При AMD нещата са даже по-лесни, тъй като се използва стандартната задна планка за базовото захващане за цокъла, като само се демонтира пластмасовата рамка. SecuFirm 2 е и част от причината за суфикса SE14, тъй като това е нова версия на охладителя, който преди използваше по-старата версия на захващането и беше съвместим с само с AM2/3 и LGA775 платформите (сега към тях се добавят и новите LGA1366 и LGA 1156 за Intel процесори). Втората причина е замяната на предишния P12 вентилатор в комплекта с новия P14 FLX. P12 е отличен модел, но P14 предлага по-голям въздушен поток (110 срещу 98 m3/h или 65 срещу 58 CFM) при по-малко ниво на шум поради по-големия си диаметър (140 срещу 120 мм) и по-ниските си обороти (1200 срещу 1350 оборота в минута). Заедно с това чрез него на теория по-добре могат да се обдухват съседните нагрети елементи. В зоните на контакта между радиатора и вентилатора се предлагат силиконови самозалепящи се подложки за допълнително обиране на вибрациите.

Комплекта на охладителя включва освен самия него, вентилатора и елементи от SecuFirm захващането, също и една специфична отвертка на Noctua, благодарение на която не се нуждаете от други инструменти за закрепянето на охлаждането, много удобно ръководство за инсталация, туба от отличната термопаста NT-H1, силиконови антивибрационни шпилки за захващане на вентилатор към кутията, два броя понижаващи напрежението адаптери, с които може да фиксирате оборотите на вентилатора на 950 или 750 оборота вместо стандартните 1200 и самозалепяща се лепенка с логотипа на компанията. Всичко това е опаковано в добре направена картонена кутия, в която охлаждането е защитено с полиуретанови панели от транспортни дефекти.

Страници: Предишна 1 2 Следваща