Noctua NH-C12 SE14 – добър вариант за тесни кутии

май 30th, 2010

Тестова система
Процесор: Phenom II X2 555 @X4
Памет: GSkill Pi-8800 DDR2-1066 5-5-5-15-2T
Дънна платка: Asus M4A78-E, AMD 790GX
Графичен адаптер:
Radeon HD 4770
Твърди дискове: Hitachi P7K500, 500GB
Захранване: Chieftec CFT-650-14C, 650W
Кутия: Multirama, 92mm изходящ вентилатор Noiseblocker XE2 @1800/min, 120 мм входящ вентилатор Arctic Cooling F12 @ 1000/min.
Монитор: Benq E2200HDP

За тестовете процесорът беше отключен до пълноценен 4-ядрен модел и овърклокнат до 3,8 ГХц с 1,45 В VID за ядрата и 2,54 ГХц при стандартното напрежение за контролера на паметта. За съжаление това беше максимум за NH-C12 SE14 с този процесор, поради характеристиките на паметта, която използвах. Проблемът беше че поради спецификата на захващането при AM2+ платформата топлопроводите минаваха точно над топлоразпределителите на паметта, което предвид голямото им нагряване изобщо не помага охлаждането й. В резултат на това при по-високи честоти, освен че температурите на капачката на процесора преминаваха граница от 65 градуса, също и паметта започваше да проявява нестабилност, въпреки че честотите й оставаха постоянни. В добавка високите топлоразпределители пречат на инсталацията на радиатора завъртян на 180 градуса, тъй като са достатъчно високи за да опират в радиатора. По принцип този вариант би бил по-добрия в случая според мен, тъй като този край на радиаторната секция е относително по-хладен и би осигурил приличен и не много загрят поток за памет с по-ниски топлоразпределители. За съжаление няма как охладителят да се инсталира на AM2 платформата в оптималния му вариант, а именно с насочени към горния ръб на кутия върхове на топлопроводите, тъй като винтовете на захващането се прикриват от ребрата на радиатора. Този вариант би довел както до по-голяма ефективност при отвеждане на топлината, така и до по-добро охлаждане на паметта.


Друг момент, който си струва да се отбележи е следният – по принцип се смята че топ-даун охладителите способстват за по-доброто охлаждане на околоцокълните компоненти, тъй като осигуряват въздушен поток към тях. Това обаче не е напълно вярно – от една страна в добрите кутии потоците от въздух обикновено са достатъчни за ефективно охлаждане, от друга страна, макар наистина да се осигурява поток към компонентите, при овърклокнат процесор той всъщност е от доста загрят въздух. Разбира се замерих температурата на северния мост на чипсета, която се отчита с вградени инструменти. Резултатът беше точно обратното на очакваното – при използване на NH-C12 температурата му се покачи с 7 градуса (40->47). За сметка на това обаче по общо усещане температурата на радиатора на мосфетите на захранващата схема беше спаднала по скалата на чувствителността от пареща до много топла.

За сравнение с NH-C12 използвах друг охладител на компанията NH-P12 SE2 с два броя P12 вентилатори. Тестовете проведох при затворена кутия, изправена в нормално положение (диаграмата “Затворен стенд”) и при отворен страничен капак на кутията, при което тя беше поставена легнала на другата си страна на земята (диаграмата „Отворен стенд”). Освен със стандартния му P14 вентилатор, тествах NH-C12 и с единия вентилаторите на NH-P12, което фактически дава резултатите на по-старата версия. Управлението на оборотите на вентилаторите бе възложено на дънната платка, като използвах режимите Performance, при което вентилаторите постигаха максималните си обороти, и Optimal, при което работеха на понижени обороти близо до зоната на тишината. Околната температура беше измервана със електронен стаен термометър, като варираше в рамките на 22-23 градуса. Температурата на процесора беше засичана с помощта на Everest Ultimate Edition, като се засичаше така наречената “температура на капачката” на процесора, тъй като температурата на ядрата не се отчита правилно. Дадените резултати са разликата между температурата на процесора и стайната температура в момента на измерването. За термопаста използвах популярната Arctic Cooling MX-2. Тестовете бяха проведени по 2 пъти, като резултатите са усреднени.

Резултати

Както виждате Noctua са се справили отлично със задачата да направят топ-даун охладител с производителност на типичен модел тип “кула” и дори по-добър ако се използва само един вентилатор. Добавянето на втори вентилатор обаче сваля температурата на NH-P12 с почти 4 градуса, което е дава доста прилично предимство. Използването на P14 на пълни обороти води до 2 градуса по-ниска температура спрямо работата му на намалени обороти или P12 на максимални, което общо взето потвърждава предположенията ми че производителността на охладителя зависи в доста голяма степен от въздушния поток. За съжаление няма начин да сложите 2 вентилатора на C12.

При затворена кутия резултатите са логично по-високи, като в абсолютни стойности температурата в най-лошите случаи достига до 65 градуса като абсолютна стойност, което е доста за AMD процесор. С един вентилатор разликата в полза на NH-P12 SE2 е 1,5-2 градуса, но при добавянето на втори вентилатор разликата се увеличава до почти 5 градуса. Спрямо по-старата версия на C12 с P12 вентилатор, новата модификация сваля 1 градус.

Няколко думи за шума – P14 е отличен вентилатор, като под 1000 оборота в минута е практически безшумен, а при максимални нивото на шум е доста умерено и определено превъзхожда NH-P12 както с един така и с два вентилатора на максимални обороти. И накаря – както може да видите на снимката по-долу, отпечатъка на процесора след свалянето на охладителя беше перфектен.

Заключение
Noctua са се справили в голяма степен със задачата да направят по-компактен топ-даун охладител с производителността на пълноценен такъв тип кула. При все това има и някои проблеми, свързани преди всичко с охлаждането на паметта, като може да имате проблеми и с разполагането, ако тя е с високи топлорзпределители. Заедно с това зависимостта от въздушния поток е доста голяма и ми е интересно как би се представил модела, ако вентилатора се замени от някои с още по-голям дебит от сорта на Noiseblocker BlackSilentPRO PK-3, който създава с почти 50% по-голям въздушен поток. Но това в голяма степен е в противоречие с концепцията на Noctua. Заедно с това NH-C12 изглежда като доста добра комбинация с някоя от кутия с вентилатор на страничния капак. Височината на NH-C12 е по-малка от тази на повече модели с 92 мм вентилатор, като производителността му е по-голяма от всички такива модели, но при все това може да не е много подходяща за доста от компактните кутии, които обикновено са с по-малък клиренс между процесора и захранването от височината на NH-C12. Така че ако попадате в някоя от посочените групи потребители или по някаква причина избора ви е между 92-милиметров модел и този, си струва да обмислите закупуването на Noctua NH-C12 SE14, стига обаче да не ви плаши цената му от ~116 лв. Ако обаче разполагате с просторна кутия и имате достатъчно място за вместване на по-големите 120-милиметрови “кули” по-добре се насочете към NH-P12 SE2, NH-D14 или подобен модел на друга компания.

Инж. Димитър Чизмаров.

Страници: Предишна 1 2 Следваща