Noctua NH-U12P SE2

януари 31st, 2012

В компютърния свят една година е еквивалентна на десетилетие в останалите области на технологията. Или поне така обичаме да казваме. Факт е обаче, че компютърните технологии се развиват с небивали темпове и нещо, което преди няколко години е било на върха, след 3-4 години изглежда безкрайно морално остаряло. Понякога обаче се появяват отделни модели които остават дълго успешно потекло. И един такъв модел е Noctua NH-U12, а в тази статия ще стане дума за неговия „наследник“ NH-U12P SE2.

Архитектура

Първоначалния дизайн на NH-U12 датира от 2005-та година, като по същество не се е променил особено. И в края на краищата защо да се променя това, което работи? Основните характеристики са същите – охладител тип кула, основан на 4 броя 6-милиметрови топлопроводи с U-образна форма, които минват през масив от ребра с размери 126х71 мм. За изтеклите години U12 е порастнал с 3 мм. до 158 мм. височина, но е загубил 2 ребра, като сега разполага само с 36 броя или малко над 5000 кв.см, доста ниска стойност по съвременните критерии. Междуребреното разстояние е 2,5 мм. при дебелина на ребрата приблизително 0,5 мм, което предполага относително слаба зависимост от статичното налягане на вентилаторите. Формата на ребрата е грубо правоъгълна, като централната част е леко вдлъбната и повърхността е вълниста, което се намалява въздушното съпротивление. По повърхността на ребрата има няколко изрязани дупки, като част от тях служат за създаване на допълнителна опора между ребрата, а кръглите в краищата позволяват да прекарате приложената в комплекта отвертка, за да затегнете винтовете на закрепящата система. Най-горното от всички ребра има и щампа с логото на компанията.


Топлопроводите са акуратно запоени както към ребрата, така и към основата. С последната контактуват основно от долната страна, положени в жлебове, като само в центъра преминава секция на горната част на основата. Това докарва известни опасения, че контактната площ между топлопроводите и основата може и да е недостатъчна. От друга страна е гарантиран контакта с най-горещата зона. Контактната повърхност е равна, а не леко вдлъбната както при NH-C14, който ревюирах наскоро. Тя не е огледално полирана, а с типичните за Noctua фини следи като от фрезоване. Последното е нарочен ефект, кайто според компанията подобрява ефективността, когато се комбинира с фирмената им термопаста, заради увеличената контактна площ. И за финал – цялата конструкция е никелирана, за да се предотврати оксидацията на алуминия и медта и да запази добър вида на охладителя за дълго време.


В комплекта с охладителя идват и два броя от отличните вентилатори NH-P12 на компанията, които вече сме разглеждали в предишни ревюта. Спецификациите им не са се променили, като максималната скорост на въртене е 1300/мин, като създава въздушен поток от 92,3 м3/ч (54,33 CFM) и статично налягане от 1,68 мм. воден стълб. Те се закрепят с метални скоби към тялото на охладителя, които в началото са доста твърди и съответно неудобни при инсталация, но доста бързо се отпускат и правят нещата по-лесни в последствие. При работа вентилаторите са много тихи дори на максималните си обороти, като шума, който генерират, беше практически неразличим на фона на настроените за теста вентилатори в кутията, които в никой случай не са шумни. Трябваше да ги намаля допълнително, за да може шума от U12P SE2 да се отличи на общия фон. При това звука е равномерен и не дразни.


Останалата част от комплекта включва ръководстава за инсталация на Intel и AMD системи, съответните комплекти за закрепяне, два комплекта понижаващи напрежението резистори, позволяващи да се фиксират оборотите на вентилаторите на 700 и 900 оборота в минута, Y-разклонителен кабел за свързване на вентилаторите, отвертка за затягане на винтовете, термопаста, 4 броя силоконови лентички, спринцовка с термопастата NT-H1, скобите с винтовете за затягане на охладителя и винтчета за тяхното прикрепяне, метална лепенка с логото на компания и четирите скоби за вентилаторите. Варианта на закрепянето за Intel системи включва задна планка за LGA775/1156/1155/1366 дънни платки, както и набор планки и винтчета за закрепяне.  Този за AMD разчита на стандартната задна планка на цокъла (AM2/2+/3/3+), което за съжаление не е универсално налична, като при някои по-евтини дъна липсва. Силиконовите лентички се залепят за ребрата на радиатора, за да поемат вибрациите от вентилаторите.Инсталацията на охладителя е доста лесна, дори ако го правите директно в кутията. Закрепяте планките за дъното, след това затягате радиатора с винтовете и закрепяте вентилаторите. При добра координация ще ви отнеме не повече от 15 мин. За AMD системи обаче имате само едно възможно разположение и то за съжаление успоредно на видеокартата с вентилаторите духащи към горната част на кутията. Това означава че радиатора застъпва до втория слот за памет. За щастие има достатъчно свободно пространство, за да може да събере памет с топлоразпределители с височина до 47 мм., ако е разположена на втория слот или по-назад. От Noctua предлагат допълнителен кит NM-A90, който позволява завъртането на 90 градуса, при което се закрива само първия слот и то от вентилатора, чиято височина при нужда може да се регулира. За съжаление той не е включен стандартно в комплекта и всъщност е доста трудно да се намери дори по онлайн магазините.

Страници: Предишна 1 2 Следваща