Noctua NH-U12P SE2

януари 31st, 2012

Тестова система

Процесор: AMD FX-8120 @ 4.4 GHz

Памет: 2×4 GB Adata XPG G-series V 2.0 @ DDR3-1866 10-11-10-28-1T

Дънна платка: Asus Croshair V Formula, AMD 990FX

Графични адаптери: Radeon HD 7970

Твърди дискове: Western Digital Caviar Blue 1000 GB, Western Digital Black 500GB

Захранване: Seasonic X-760

Кутия: Cooler Master HAF 912+

Вентилатори: 2x CoolerMaster Megaflow 200mm @ 750/min, AeroCool Shark 14 @ 850/мин, Shark 12 @ 850/мин.

Охлаждане: Noctua NH-U12P SE2, Corsair A70.

Монитор: Hannspree HF237, 1920х1080

Операционна система: Windows 7 Home Premium 64-bit

Драйвер: ATI Catalyst 11.12

За тестовете процесорът беше настроен на 4,4 ГХц с напрежение 1,4625 В, което под товар пада до 1,428 В. Честотата на контролера на паметта беше оставена на стандартните й настройки. Application Power Management беше изключен, а High Performance Mode – включен. Тествах NH-U12P SE2 както със стандартните му вентилатори на максимални и намалени до 900/мин обороти, така и с референтните Coolink SWiF2-120P на 1900/мин и 1400/мин. За сравнение използвах A70 екипиран както със стандартните му вентилатори при скорости 2000/мин и 1400/мин, така и със Coolink SWiF2-120P при споменатите по-горе скорости. Вентилаторите в кутията бяха оставени на максимално използвания от мен режим (максимални обороти за MegaFlow, Shark моделите вързани през понижаващи резистор), при което макар да системата да не е тиха, все пак нивото на шум е достатъчно ниско. При това положение шумът от NH-C14 беше различим на фона на останалите вентилатори, но в никой случай не беше силен и/или дразнещ. Околната темпeратура беше 25,8-26,6 оC, като се измерваше с електронен стаен термометър, разположен на бюрото над тестовата система.

Дадените резултати са разликата между стайната температура и температурата на процесора, като първата по време на тестовете беше между 25,8 и 26,6 oC и беше засичана с електронен стаен термометър с точност до една десета от градуса, a втората беше засичана с AIDA 64 с точност до един градус. Освен това реших да дам и абсолютните засечени стойности, тъй като по мои впечатления подобни малки разлики в околната температура нямат практическо отражение на засечените в кутията стойности. Използвах и за двата охладителя фирмената термопаста на Noctua – NT-H1. Натоварването беше осъществено с помощта на Prime 95 26.5 x64 в режим Blend за всички ядра, като температурата беше засичана на 20-тата минута. В ненатоварен режим се засичаше резултата след 10 мин работа. Тестовете бяха проведени по два пъти, а резултатите – усреднени.

Резултати 

В ненатоварения режим няма нищо особено впечатляващо, като А70 излиза напред, благодарение на директния контакт, а производителността и при двата охладителя градира според оборотите на вентилаторите. Единствено NH-U12P SE2 в стандартната си окомплектовка и работещ на 900/мин изостава малко по-назад, което не навява добри мисли за ситуацията под товар.

В натоварен режим нещата не се променят особено драстично. В края на краищата при все отличната изработка, не съм вярвал че Noctua NH-U12P SE2 има шансове срещу Corsair A70. Все пак по-новият охладител го превъзхожда с 40% по-голяма разсейваща площ, с използването на 8-милиметрови топлопроводи вместо 6-милиметрови и в много по-бързите вентилатори. И A70 побеждава при максималните си обороти без особени проблеми, повеждайки с почти 5 градуса като абсолютна стойност. Нещата обаче се променят, когато вентилаторите се въртят на приблизително еднакви обороти. В този случай донякъде неочаквано за мен моделът на Noctua съвсем спокойно се изправя срещу конкурента и дори леко го изпреварва. Намалянето на оборотите на вентилаторите на NH-U12P SE2 обаче води до сериозно прегряванена процесора, като макар да успях да засека температура, малко след това винаги се получаваше грешка в едно от ядрата. Което е нормално предвид скока над 82 градуса като абсолютна стойност. За това и тези резултати са отбелязани с червен фон.

Екипирането на двата радиатора с референтните Coolink SWiF2-120P вентилатори не променя нещата. Corsair A70 на практика не печели повече производителност, докато Noctua NH-U12P SE2 съответно печели 1 градус при максимални и губи един при намалени обороти спрямо представянето си с двата NF-P12 на 1300 оборота. Изглежда въпреки малката разсейваща площ основния проблем не е толкова расейването на топлината, колкото производителността на 4-те топлопровода. И все пак впечатляващ е факта, че подобен радиатор може да разсейва приблизително 250 Вт енергия и да се справи с консумацията на чудовище като Bulldozer.

Заключение

Е, безкрайно остарял ли е вече дизайнът на U12? Аз бих казал далеч не. Да вече не е на върха, но междувременно е завоювал достатъчно отличия. Да, срещу съвременните охладители той изостава с няколколко градуса, но това в немалка степен се дължи на разликата в използваните вентилатори. В същото време при сходни скорости на вентилаторите, производителността по същество е идентична с тази на Corsair A70 – един отличен модел със съвременен дизайн. Заедно с това нивото на шум е повече от добро – на практика трябва да имат еизключително тиха система за да чуете вентилаторите на максимални обороти. Така че повечето от вас спокойно ще могат да използват NH-U12P SE2 без да се занимават с контрол на оборотите. Единствения недостатък е относително високата му цена, като в България може да се намери за 112 лв. с ДДС, което е съществено над цената на Crosair A70, които е около 80 лв с ДДС. Заедно с това ми се иска от Noctua да бяха включили в комплекта и допълнителното закрепяне NM-A90, но това по-скоро би било удобна екстра за потребителите на AMD, отколкото нещо особено належащо.

В края на краищата благодарение на все още добрата му производителност, на тихите вентилатори и относително добрата съвместимост с високи памети (поне за Intel системи), си струва да обърнете внимание и на Noctua NH-U12P SE2, особено ако търсите преди всичко тих охладител. За това и му присъждам наградата ни „Препоръчван“.

Накрая, изглежда концепцията от 2005-та година все още има плодове, които да бъдат ожънати, тъй като наскоро компанията пусна подобрена версия за сървъри – NH-U12DO A3, която вече включва 6 топлопровода и още 9 ребра. Остава да се надяваме че скоро ще се появи и на пазара за десктоп системи.

Страници: Предишна 1 2 Следваща