Noctua NH-L9a – свръхкомпактният охладител

март 4th, 2013

 

Разнообразието на процесори в наши дни доведе до появата на много различни ниши, запълвани от по-малко или повече специализирани модели. Заедно с това нарастващата степен на интеграция позволява създаването на все по-компактни решения. Една от тези ниши, в които се използват преимуществено компактни решения е на HTPC компютрите или системи използвани основно за възпроизвеждане на видео и мултимедия и понякога за игри, влизащи в ролята на център за развлечения на семейството. Съчетаването на тези задачи обаче понякога води до конфликт между консумацията на процесора и възможностите за неговото охлаждане. И именно към тази ситуация е насочен новия модел NH-L9 на австрийската компания Noctua.

Архитектура

Всъщност може да се каже че L9 е нова серия от охладители, тъй като за разлика от предишните модели, този път компанията е създала два отделни варианта – NH-L9a за AMD базирани системи и NH-L9i за Intel базирани. Причината за това изглежда е максимизиране на възможностите на охладителя за съответния тип системи, съчетано с желанието той да не излиза от официално зададените размери на процесорния цокъл. По този начин се гарантира абсолютна съвместимост с всяка дънна платка от съответния тип, тъй като производителите са задължени да осигурят съответното пространство. В случая аз разполагам за тестове с модела за AMD системи – NH-L9a.

Размерите на охладителя за 114 мм ширина, 92 мм дължина и едва 37 мм височина с монтирания вентилатор. По този начин той попада точно в ограничената около цокъла зона и не пречи нито на паметта, нито с евентуалното охлаждане на захранващата схема. С минималната си височина, той реално е по-нисък от някой от охладителите, предлагани в комплект с процесорите на компанията, така че това означава че е съвместим и с най-тесните кутии. За разлика от познатите ни модели, основата му представлява триъгълна призма, която в центъра на широката си част контактува с процесорната капачка, а по двете й  наклонени страни се разполагат два 6-милиметрови топлопровода. С призмата, както и с краищата на топлопроводите са свързани общо 67 ребра с размер 85х18 мм и дебелина приблизително 0,5 мм, като общата площ е  малко под 2000 см2. Междуребреното разстояние е едва 1,5 мм, което означава доста висока плътност, но предвид малката дебелина на блока едва ли ще е проблем за вентилатора. Цялата конструкция е никелирана, като основата е равна, но с типичните за компанията следи от фрезоване. Допълнително в двата края има и декоративни стоманени пластини, закрепени за призмата с винтове, които са част от закрепящата система на вентилатора. Самият той се завинтва за Г-образни удължения в двата края на декоративните пластини, като не контактува пряко с тялото на радиатора.Закрепянето на охладителя към дънната платка се осъществява посредством двойка скоби, завинтени за основата, в краищата на които има предвидени нарези за винтове. Последните се прекарват иззад дънната платка, като затягат и така предвидената задна метална планка, за да не се огъва платката. Монтажа в извадено състояние е изключително лесен, като е възможно да се осъществи и директно в кутията, ако тя има предвиден прозорец под дънната платка. В комплекта са предвидени и още четири винта, които позволяват лесната инсталация на друг вентилатор със стандартния размер 92х92х25 мм на мястото на оригинално използваният, който е ускорена вариация на NF-A9x14 PWM.


Със серията NF-Axx вече сме ви запознавали, като A9 използва всички типични технологии – SSO2, Stepped Inlet Design, Inner Surface Microstructures, Flow Acceleration Channels, както и подложки от вибропоглъщащ материал в ъглите на рамката. Витлото е 9-лопатково, като особеното за модела е дебелината от едва 14 мм, а максималната скорост на въртене е 2500 оборота в минута. Въздушния поток достига до 57,5 м³/ч при максимални обороти и 40,8 м³/ч при 1800/мин с ползване на доставяния в комплекта L.N.A. адаптер. Нивата на шум са съответно 23,6 и 14,8 dB(A).

Като заговорихме за комплекта на доставка – охладителят се доставя в много компактна кутия, с размер приблизително колкото стандартна книга, но вътре комплекта е стабилно опакован. Освен сглобения охладител и вече споменатите L.N.A. адаптер, допълнителни винтове за вентилатор, закрепящи винтове и метална задна планка, ще намерите спринцовка с фирмената паста NT-H1, ръководство за инсталация, както и метална самозалепяща се пластинка с емблемата на компанията.

Страници: Предишна 1 2 Следваща