Noctua NH-L9a – свръхкомпактният охладител

март 4th, 2013

Тестова система

Процесор: AMD А8-5600К

Памет: 2×2 GB Corsair Dominator GT DDR-2000 @ DDR3-1866-8-9-8-27-1T

Дънна платка: Gigabyte GA-F2A85X-UP4, AMD A85X

Графични адаптери: Radeon HD 7600, вградено

Твърди дискове: Western Digital Black 500GB

Захранване: Corsair CX400

Кутия: Colorfull Raynor Tower

Вентилатори: 2x Noctua NF-P12 @ 750/min, 3x Noctua NF-P14 @ 600/мин

Охлаждане: Noctua NH-L9a, AMD Box cooler.

Монитор: Hannspree HF237, 1920х1080

Операционна система: Windows 7 Home Premium 64-bit

Драйвер: ATI Catalyst 12.10

 

Стандартно за AMD системи от компанията препоръчват NH-L9a да се ползва с до 65 Вт процесори в добре проветрива кутия. Аз обаче реших да видя максималните възможности на охладителя и за това го тествах на 100 Вт модел. Използваната кутия, както ще забележите не е точно HTPC вариант, но вентилаторите в нея са намалени сериозно, за да симулират някой от по-компактните, но все пак проветриви варианти, като при това всички вентилатори бяха на практика безшумни. Процесорът беше тестван на стандартните си настройки.

В диаграмите са посочени абсолютните отчетени стойности, като стайната температура по време на тестовете беше между 24 и 24,2 oC и беше засичана с електронен стаен термометър с точност до една десета от градуса. Температурата на процесора беше засичана с AIDA 64 с точност до един градус. Използвах и за двата охладителя фирмената термопаста на Noctua – NT-H1. Натоварването беше осъществено с помощта на Prime 95 27.7 x64 в режим Blend за всички ядра, както в комбинацията Prime 95 работещ заедно с Bitcoin клиент за натоварване на графичното ядро, като температурата беше засичана на 20-тата минута и беше взета максималната постигната стойност за периода. Тъй като това е малко вероятна комбинация за работа на компактна система, добавих и тестове, проведени в играта TES V: Skyrim, която от едно от заглавията, които вървят без проблеми в средни настройки и FullHD резолюция на така конфигурираната система. Тестовете бяха проведени по два пъти, а резултатите – усреднени.

В първия тест, демонстриращ максималното възможно натоварване, NH-L9a се справя отлично, като успява да удържи процесора при работа с Prime дори под 60 градуса, а в комбинация с Bitcoin остава в относително приемливите 66 градуса. За сравнение Box модела изостава съответно със 8 и 11 градуса назад, работейки при значително по-високи обороти. На някои от вас тези температури могат да се сторят доста високи за AMD процесори, но имайте предвид че Tjmax (температурата при която би трябвало да се активират защитите от прегряване) на текущия екземпляр отговаря на 85 градуса, така че дори с Box охладителя остава известен аванс. При работа с L.N.A. адаптера демонстрира близки до тези на стандартното охлаждане температури, но при това е напълно безшумен, което съвсем не може да се каже за Box модела. Шума от последния макар и да не е прекалено силен се чува ясно и отчетливо и предвид високочестотните му компоненти, не е особено приятен. NH-L9a също се чува при максимални обороти, но както като сила, така и като „тембър“ е значително по-щадящ към ухото.

Във втория тест, логично, разликите са по-малки, тъй като натоварването на процесорните ядра е доста по-ниско, а и играта не успява да натовари по същия начин блоковете на графичното ядро. В този случай оставих дънната платка да управлява оборотите на вентилаторите. Както виждате превъзходството на NH-L9a е съответно 5 и 4 градуса при процесорните ядра и при графиката. При това обаче Box охладителят остава над 3000/мин, отново генерирайки отчетлив шум, докато NH-L9a е на границата на чуваемост.

Изпробвах охладителя и с монтиран по-дебел вентилатор, който в случая беше Noctua NF-B9. При това положение охладителят беше на практика безшумен, като температурите бяха с 1-2 градуса по-ниски от тези със стандартния вентилатор на максимални обороти. Височината нараства до 48 мм, при което отново би трябвало да е съвместим с огромна част от компактните кутии, макар че не съм съвсем сигурен доколко подобно решение е приемлив вариант, предвид очертаващата се повече от сериозна цена. Може би има смисъл да се разглежда като вариант ако вече разполагате с добър 92х92х25 мм вентилатор, в противен случай по-добре да просто да ползвате включения в комплекта адаптер, ако целите максимална тишина.

Заключение

Официалната цена на NH-L9a е 40 евро, което съдейки по официалните цени на останалите модели и на цените им в България, би трябвало да се транслира като 75-80 лв. Това в никакъв случай не е ниска цена, но от друга страна всеки, който се е насочил към организиране на HTPC система, базирана на mini ITX формата, вече е преглътнал факта, че ще плаща надценка заради компактността. В същото време охладителят е способен да се справи не само с официалните 65 Вт, а дори и със 100 Вт модели, като остава безшумен или с доста умерено ниво на шум. Заедно с това охладителят е приложим и в стандартни десктоп конфигурации, което го прави малко или повече универсален модел, макар че там на сходна цена може да намерите доста по-добри предложения откъм охлаждащи способности. Но пък в негова защита, той не пречи на никакви околни компоненти. Естествено, налична е и типичната 6-годишна гаранция. По тази причина му присъждам наградата ни „Препоръчван“, с уговорката естествено, че става дума преди всичко за приложение във компактни системи. Заедно с това смятам че спокойно може да приложите всичко казано за NH-L9a и за неговия събрат NH-L9i.

Страници: Предишна 1 2 Следваща