Noctua NF-F12 – новият вентилатор на австрийската компания

януари 8th, 2012

В съвременните компютри шумът е проблем. Все по-бързите процесори и видеокарти имат нужда от охлаждане, а за него има нужда от голям въздушен поток, който се създава от високообортни вентилатори. Обикновено те са най-големият причинител на шум в системата и за това от години има сериозен пазарен дял на всякакви тихи вентилатори. В същото време тишината обикновено е за сметка на оборотите, което намалява въздушния поток и охлаждащите възможности. Компанията Noctua винаги е била известна именно със съсредоточеността си над преставянето на техи и в същото време ефективни охлаждащи системи. За това появата на новия модел NF-F12 е доста интересна. Нека да видим какво са постигнали австрийците за последните години.

Дизайн


Преди всичко трябва да отбележим, че F12 е модел, който разчита на голямото си статично налягане (2,61 мм воден стълб при максимални обороти) и в по-малка степен на въздушния поток (93,4 м³/ч, ~55 CFM). Всичко това е дало отражение на дизайна му. Той използва изцяло нов 7-лопатков пропелер, като лопатките се разширяват доста в края си и са разположени под сравнително малък ъгъл. Заедно с това са преработни и ребрата, закрепящи мотора към страничната рамка на вентилатора – вече се използват цели 11, като са с извита форма и поставени под ъгъл, така че да оформят и насочват въздушния поток в концентрирана струя, а не в конус. Познатите от предишните модели Vortex Control Notches са преместени вече именно върху тези ребра, а не на лопатките на пропелера. Заедно с това ъгловите сектори между ребрата не са равномерни, а варират между 31 и 37 ъглови градуса. Целта в този случай е да не се получват резонанси при дадени честоти и съответно да се „смегчи“ звученето. Тази технология се нарича Variable Angular Distances и на практика заедно с VCN цели да намали силата на възприятието на звука, дори и в случаите когато реално отчетеното ниво не е по-ниско в сравнение с конкурентен модел. А това определено ще е от полза за новия модел, тъй като компанията е повишила доста използваните обороти – от 1200/мин при S12 и 1300/мин при P12, новият модел вече работи на 1450/мин. И макар че остава доста под множеството 120-милиметрови модели, работещи при 1700-2000 и дори повече обороти, все пак това е доста голямо повишение спрямо старите модели, което неизбежно ще увеличи и нивото на шума.

Това не е всичко обаче. Хидродинамичните лагери, които използват от Noctua (self-stabilising oil-pressure bearing) са вече във втора версия, като новото е използването на месингов корпус. Заедно с това магнитът, които се използва за стабилизиране на ротор, е приближен към него и това би трябвало да подобри стабилноста на работа. След това от входящата страна на вентилатора рамката не е отрязана рязко, а намалява височината си на стъпки, което би тбрявало да подобрява засмукващите способности на вентилатора, т.нар. Stepped Inlet Design. От вътрешната страна на рамката пък има миниатюрни изрезки с формата на водна капка, които би трябвало да намаляват турбуленцията – Inner Micro Structures. И накрая, но далеч не на последно място – за първи път във вентилатор на Noctua се появява PWM управление на обортите. Разбира се и тук не се е минало без усъвършенствания – контролната схема е настроена така, че да не вдига рязко обортите, а да го прави плавно, като се избягва виещия звук, които се получава при някои модели на други фирми.  Системата се нарича Smooth Commutation Drive (SCD). Благодарение на PWM системата, максималните обороти на вентилатора могат да паднат до 300/мин.


За разлика от предишните модели на компанията, захранващият кабел на вентилатора е доста къс. Това обаче не е проблем, тъй като в комплекта е включен удължител и така може да регулирате дължината му в кутията. Заедно с това в комплекта има Y-разклонител, позволяващ да свържете два вентилатора към един конектор на дъното, нещо напълно оправдано предвид изключително ниската консумация на моделите на Noctua. Включен и един понижаващ резистор, който ограничава максималните обороти на 1200/мин. При предишните модели бяха включени два, но както сами разбирате, предвид PWM управлението това не е толкова нужно за F12. Разбира се налични са и 4-те силиконови държача за кутията, както и обикновените самонарезни винтове. Заедно с това на ъглите на вентилатора са поставени силиконови накрайници, които също поемат вибрациите при монтаж както на радиатори, така и на кутията, така че не е нужно да търсите допълнителни омекотяващи ленти или рамки.

Страници: Предишна 1 2 Следваща