Noctua NF-F12 – новият вентилатор на австрийската компания

януари 8th, 2012

Тестова система

Процесор: AMD FX-8120

Памет: 2×2 GB Corsair Dominator GT DDR3-2000 @ DDR3-1866, 8-9-8-27-1T

Дънна платка: Asus Croshair V Formula, AMD 990FX

Графични адаптери: Radeon HD 6970

Твърди дискове: Western Digital Caviar Blue 1000 GB, Western Digital Black 500GB

Захранване: Seasonic X-660

Кутия: Cooler Master HAF 912+

Вентилатори: 2x CoolerMaster Megaflow 200mm @ 750/min, AeroCool Shark 14 @ 850/мин, Shark 12 @ 850/мин.

Охлаждане: Noctua NH-C14, NF-F12, NF-P12, NF-S12, Coolink SWiF2-120P .

Монитор: Hannspree HF237, 1920х1080

Операционна система: Windows 7 Home Premium 64-bit

Драйвер: ATI Catalyst 11.10

Тъй като за съжаление не разполагам с уреди за измерване на потока и статичното налягане, реших да приложа прост практически тест – как се охлажда радиатор със всеки от вентилаторите. За целта използвах Noctua NH-C14, който използва сравнително гъст масив от ребра с 2 мм междуребрено разстояние. Теста проведох като използвах само един вентилатор и отчетох температурата при загряване с Prime95. Срещу NF-F12 използвах по-старите два модела на компанията – NF-P12 и NF-S12, както и модела, който използвам като еталонен при сравнение на охладители – Coolink SWiF2-120P. Последният предлага сравнимо статично налягане, но близо 30% по-голям въздушен поток, което се постига на доста по-високи обороти, така че мисля ще е интересно да се види каква е ползата при гъсто разположени ребра. Тестовете проведох както при максимални обороти на всеки вентилатор, така и при 900/мин. Дадените резултати са както абсолютната стойност, така и разликата със стайната температура при всеки от отчетите, която варираше в рамките 23,2- 24,3 градуса по време на измерванията. Температурата на процесора беше засичана с помощта на AIDA64, а стайната – с помощта на електроенен стаен термометър разположен на бюрото над компютъра. Тестовете бяха проведени два пъти, а резултатите – усреднени. Кутията беше затворена, както обикновено, така че лично аз смятам, че абсолютната стойност на температурата е по-показателна.

Резултатите при максимални обороти са леко изненадващи – F12 почти успява да настигне SWiF2-120P въпреки голямата разлика в оборотите. В абсолютна стойност разликата е половин градус, а с отчитане на околната температира – един. Заедно с това докато разликата между S12 и P12 е минимална и то, изнендаващо, в полза на S12, то F12 успява да охлади процесора с цели 2,5 градуса по-добре като абсолютна стойност. Определено новият модел е за предпочитане при охлаждане на радиатори с гъсти ребра.

При изравнени обороти нещата не се променят много – P12 и S12 показват идентични резултати, което отново показва че в реални условия разликата между двата е минимална. В същото време F12 показва абсолютно същата ралзика от 2,5/1,4 градуса, което е сериозно заявленние за способностите му. А това е особено важно, предвид че нивото на шум при на тези три модела на практика се изравнява, като за да ги чуете, трябва да сте в много тиха стая, с корпусни вентилатори работеши на около 500/мин и да се напрегнете сериозно. В същото време SWiF2-120P остава практически равен на F12, което е и демонстарация на причината да го използвам за референтен вентилатор – при все че е с най-голяма разлика на оборотите, той остава на върха на класацията, демонстрирайки добрия баланс на възможностите му.

Накрая няколко думи за шума. При максимални обороти, най-тих от всички е S12, следван изключително близко от P12. Макар и при двата шума да е различим, той в никой случай не е дразнещ или силен. F12 определено е по-шумен от двамата си събратя, като при него се появява и типичната компонента от свистене на потока. В общи линии може да се каже, че поне за мен е на границата на поносимостта. Най-шумен, естествено, е модела на Coolink – при него шума вече започва да се доближава повече до вой, отколкото до поносим шум, макар че далеч не е най-шумния вентилатор, с който съм се срещал (например Everflow моделите от водната система на AMD). При 900 оборота, както казах, трите модела на Noctua са практически на едно ниво, много, много тихи, но пък SWiF2-120P е по-тих и от тях – на практика безшумен. Нещо, което трябва да се отбележи, е че F12 става много тих около 1100-1200 оборота, което оправдава и включения резистор, като предвид показаните резултати, той би трябвало отново да се справя по-добре от предишните модели при сравнимо или по-ниско от тяхното ниво на шума.

Заключение

Честно казано впечатлен съм от F12, както всъщност бях впечатлен и от предишните два модела на компанията. Спокойно мога да кажа че той в пълна степен оправда очакванията ми, създадени от спецификациите му. Това е един много обмислен и „технологичен“, в смисъл на множество използвани технологии, вентилатор. Производителността му е по-добра от предишните модели и е на практика на нивото на вентилатори работещи с 300-400 оборота по-голяма скорост на въртене. Нивото на шум, разбира се е по-високо, но е напълно оправдвано от производителността, а и винаги може да го намалите с приложения резистор. На практика това е един от най-добрите вентиалтори от гледна точка на производителност/шум, които може да сложите на радиатор с гъсти ребра от сорта на ThermalRight Ultra 120 Extreme или пък някоя водна система. Единствения сериозен недостатък е цената му – която към момента е 39 лв с ДДС. Но пък от друга страна тя е и донякъде оправдана от огромната 6 годишна гаранция.

За това и с пълно право получава наградата ни Препоръчван.

Страници: Предишна 1 2 Следваща