Gelid Icy Vision Rev. 2 срещу Arctic Accelero Xtreme Plus II – битката на суперохладителите за видеокарти

ноември 1st, 2011

През последните години на процесорния пазара настъпи стагнация при нарастването на консумирната мощност и дори може да се каже че имаше известно намаляване. Това доведе до намаляване на възможностите за агресивно нарастване на тактовите честоти, но и позволи охлаждането да остане въздушно, без да се налага да се използват някакви алтернативни технологии. При графичните адаптери обаче тази тенденция не само не се появи, но и с почти всяко ново поколение консумацията им се повишава. От една страна за това помага значително по-ожесточената конкуренция между двете съревноваващи се компании, от друга причината е забавянето напоследък при разработката на новите технологични процеси. И докато преди 1-2 поколения изглеждаше, че все пак нещата ще се успокоят на ниво от 300Вт, то последното поколение двучипови графични адаптери смело преодоля и тази граница. На този фон изглежда, че пазарът на алтернативни охлаждащи системи само ще процъфтява. За това и ще ви представя два от най-мощните охладители, които може да намерите – Icy Vision Rev. 2 на Gelid Solutions и Accelero Xtreme Plus II на вече добре познатите ви Arctic.

Arctic Accelero Xtreme Plus II

На пръв поглед има много прилики между Xtreme Plus II и ревюираният преди време Twin Turbo Pro. Самата концепция на Xtreme еволюира вече няколко години, като се започне от Xtreme 2900/9800 и се стигне до актуалният модел. Разликите с предходния модел – Xtreme Plus, са минимални. Отново се използват 3 вентилатора и 5 топлопровода, като радиаторът е трисекционен, но този път при най-малката от трите секции е изрязана по-голяма част, за да може охладителят да пасва по-лесно при инсталация на модели с двойка DVI изводи един над друг, нещо типично за моделите на AMD. Тази секция има 12 пълни и 6 скъсени ребра. Средната секция от 30 значително по-големи и дебели ребра, които директно контактуват с основата и топлопроводите над чипа. Освен че придава по-сериозна структурна здравина, увеличената дебелина на ребрата позволява и по-добър пренос на топлина. Ребрата са завъртени на 90о спрямо останалите две секции, което вероятно е направено за по-добро обдухване на пространството около графичния чип. Накрая последната секция, която вероятно носи основния товар при охлаждането е със 60 ребра. Сумарната площа е голяма за охладител за видеокарти – над 6000 мм2. Заедно с това размерите му са наистина огромни за подобен тип охлаждане – 288 мм. дължина на 103 мм. ширина, а височината, заедно с вентилаторите е 50 мм.


Основата е изпълнена от мед, равна е и е гладка, макар и да не е с огледална полировка. Петте 6-милиметрови топлопровода са запоени за нея и се виждат ясни следи от припоя. На основната е нанесен дебел слой термопаста, който в случая е модела MX-4 на компанията. За съжаление отново в комплекта няма спринцовка или пакетче и ще трябва да разчитате само на нанесената паста. Това, за съжаление, може да има и някои негативни ефекти, както ще видите в последствие. За основната е захваната рамката за закрепяне, която за разлика от предишния модел вече поддържа и моделите с несиметрични дупки на Nvidia, като GTX560/460 и други. За закрепянето се използват обикновени винтчета.

Вентилаторите са познатия от Twin Turbo модел с намалена дебелина на перката и 11 лопатки. Тритите вентилатора са закрепени на една обща рамка, което за съжаление означава, че при проблем трябва да смените и трите. Също така и трите се управляват заедно през един кабел и поддържат PWM регулиране на оборотите, което означава че може да ги свържете с произволна графична карта и да използвате вградените й алгоритми за управление на обротите. Използват хидродинамични лагери, което би трябвало да доведе до значително удължен живот и ниско ниво на шум. Скоростта им на въртене може да варира между 900 и 2000 оборота по официални данни, а сумарният въздушен поток е впечатляващите 81 CFM/138 m3/h. Трябва да се отбележи, че вентилаторите са много тихи и дори на максималните си обороти не дразнят, въпреки че започват да се чуват.

Всъщност основната разлика с предишната версия от серията е в остатъка от окомплектовката – докато за Xtreme Plus трябваше да закупите отделно комплект радиатори за съответния графичен адаптер, то Plus II идва с достатъчно количество радиаторчета, фактически подмножество от тези комплекти. Това позволява спокойно да го монтирате на голяма част от графичните адаптери, макар че в някои случаи все пак ще трябва да прибегнете до закупуване на някои от комплектите. Сумарно разполагате с 16 радиатора за памет и цели 19 радиатора за елементите на захранващата схема, както и със скоба за закриване на някои от слотовете в кутията, преобразувател за включване директно към Molex конектор на вентилаторите с възможност за подаване на 12 и 7 волта напрежение, шайби и шлаухи за закрепването на радиатора и още една интересна новост – двукомпонентно лепило за залепяне на радиаторите и шпатулка.

От Arctic твърдят че това решение е по-добре от използването на термолепенки или предишното им термолепило и от гледна точка на ефективността съм склонен да се съглася с тях. За съжаление разполагате само с една „доза“, която престава да е ефективна след 20-тина мин, което обаче е достатъчно време да разположите радиаторите. Само че лепилото има период на засъхване от цели 4 часа, което, както се досещате, неимоверно удължава времето на процедурата по замяна на охладителя. За щастие след това радиаторите изглежда стабилно залепени (обръщането и разтръскването на картата не доведе до изпадане на някои от тях, както се случва при използването на термолепенки), както и ефективността на охлаждане на VRM елементите е значително по-висока – правил съм експеримент с елементите от Twin Turbo Pro, които са идентични, но с термолепенки, като разликата в температурите е доста сериозните 20-30 градуса в зависимост от натоварването и обдухването. Според Arctic елементите могат да се свалят доста лесно, но предвид липсата на допълнителни порции лепило, трябва да сте много сигурни, че искате да промените нещо по вече инсталираната карта. От друга страна компанията гарантира, че закрепените елемнти ще бъдат удържани цели 10 години.


Извън използването на лепило, инсталацията на Accelero Xtreme Plus II не крие някакви особености – разбърквате лепилото, мажете радиаторите, лепите, чакате да изсъхне. Междувременно трябва да прикачите с малки кръгли лепенки подходящите за вашия модел видеокарта шлаухи (дебелите са за чипове с топлоразпределител, тънките за модели с открит чип) и когато радиаторите засъхнат просто слaгате охладителя и затягате с винтчетата. Тогава обаче виждате пълните размери на видеокартата с монтирания радиатор – дължината е 320 мм в моя случай. Фактически дължината на Radeon HD 6970 стана равна на тази на 6990, което предполага сериозни проблеми с вместването в кутиите.

Страници: Предишна 1 2 3 4 Следваща