Gelid Icy Vision Rev. 2 срещу Arctic Accelero Xtreme Plus II – битката на суперохладителите за видеокарти

ноември 1st, 2011

Gelid Icy Vision Rev. 2

Gelid Solutions не са толкова позната компания, колкото Arctic, но споделят много прилики. И двете компании са със швейцарски мениджмънт и хонгконгско производство. И двете компании предоставят преди всичко тихи решения и по възможност иновативни. За момента Icy Vision е първият охладител за графични адпатери на компанията. При това обаче е прицелен много високо. Втората му ревизия дава променен охладител за захранващата схема на видеокарти от серията 5800 и 6900 на AMD.


Icy Vision споделя някои сходни елементи с Accelero Xtreme, преди всичко използването на пет броя 6-милиметрови топлопроводи. Те обаче се свързват с две радиаторни секции, а не с три, като едната секция контактува само с 3 от топлопроводите, докато по-голямата от двете контактува както с два от топлопроводите, така и със самата основа, включително 5-те тръби. По-тънката секция е от 39 ребра, докато по-дебелата е от 46, като 25 от тях контактуват и с основата.  Ребрата са запоени за топлопровдите, което предполага максимална топлопроводимост и добра механична якост на конструкцията. При все немалките размери, площта на Icy Vision е някъде малко над половината на площта на Accelero Xtreme или около 4000 кв.мм. Размерите са 216 мм дължина, 95 мм ширина и 52 мм дебелина.

Основата е медна, също като при Accelero Xtreme, топлопроводите са запоени в жлебове за нея, както и за допиращите ги ребра. Липсват вдълбнатини или изпъкналости, като качеството на обработката е на ниво, въпреки че не е полирана до огледален блясък. За разлика от модела на Arctic, закрепящата рамка не е предварително инсталирана и ще трябва вие да се погрижите за задачата.


Двата вентилатора са модели на Gelid с 92 мм. формат. Също както при конкуренцията са с 11 витла, които имат не много популярната леко S-образна форма с разширени краища, което би трябвало да способства за по-голям въздушен поток. Рамката  само частично покрива височината на вентилатора, което не е оптималния вариант за осигуряване на високо статично налягане. Това дава също и неоптимална защита от случайни кабели. Ротора използва един втулков и един сaчмен лагер, така че откъм шум и издръжливост ще изостава зад моделите на Artic. Максималните обороти са 2000/мин. Конекторът е типичен 4-пинов за закрепяне към видеокартите, но за съжаление PWM линията липсва и съответно PWM-управлението на вентилаторите е невъзможно. За сметка на това разполагате с допълнителен конектор, комбиниращ 12-волтов Molex и стандартен извод за управление на вентилатори към дънната платка. Данни за въздушния поток липсват. За съжаление обаче вентилаторите на Gelid за значително по-шумни от тези на Arctic, въпреки че са само два. Звукът не е твърде силен, но все пак е напълно ясно различим на фона на останалите вентилатори в кутията. При намаляванетo на оборотите шума намалява и някъде при 60% на вентилатора може да се каже, че охлаждането работи вече безшумно.


Количеството на доставяните радиатори с Icy Vision не е много по-малко от това на Accelero Xtreme. Разполагате с 16 елемента за памет, общо 14 различни радиатора за захранващата схема и един голям блок за графични процесори с отделен NVIO чип, като по този начин охладителят е съвместим и с по-старите модели на NVidia. Имате и комплект с термолепенки, но те не са предварително положени на радиаторите. Нуждата първо да ги залепите на радиаторчетата и след това да ги разположите върху видеокартата правят задачата доста досадна, особено като се има предвид наличието на някои доста малки като размер елементи. При все това адхезивната способност на лепенките на Gelid е значително по-добра от това, което съм виждал в предишните ми срещи с моделите на Arctic.


Цялостния монтаж и при Gelid е доста трудоемка задача, макар и не толкова продължителна. При все това броят на индивидуалните операции е дори по-голям. За начало вече споменатото прилагане на лепенките. В случая с тестовия Radeon HD 6970 ми беше спестено заиграването с малките радиаторчета за захранващата схема, тъй като най-големият от тях е предназначен именно за моделите от серията 6900, както и 5800. Той използва термоподложка вместо лепенка, а натиска се осигурява с две винтчета, като фискирането е много стабилно. След това трябва да монтирате на закрепящата рамка винтчета за съответния тип видеокарта като имате два комплекта – малко по-къси за закрепяне при чипове с открит кристал и малко по-дълги, за модели с топлоразпределител. Препоръчително е да ги завиете преди да закрепите рамката за основата, тъй като те се захващат от горната й страна с гайки, затягането на които е почти невъзможна задача при монтирана рамка. Естествено след това закрепяте конструкцията с винтчета за основата и накрая монтирате охладителя върху видеокартата. Залепените радиаторчета се държат доста здраво и не само не падат при опитите за изтръскване, но и изискват сериозно прилагане на сила, за да бъдат отлепени. Монтирания охладител се вмести точно в дължината на Radeon HD 6970, така че в няма да имате проблеми да го използвате във всяка кутия, способна да побере толкова дълъг графичен адаптер, което неизменно е плюс за Icy Vision.

Страници: Предишна 1 2 3 4 Следваща