AMD FX-8150 – първият Bulldozer

октомври 30th, 2011

Първият представител на новата архитектура Bulldozer представлява впечатляващо голям по размерите си процесор – цели 315 кв.мм.площ, и използва близо 2 млрд. транзистора. Е, ядрото Thuban e по-голямо като физически размери – 346 кв.мм., но разполага само с 904 млрд. транзистора. На пръв поглед изглежда, че новият технологичен процес е подобрил плътността на разполагане на транзисторите над 2 пъти. Булдозер обаче разполага сумaрно с 6 МБ кешове в повече,които използват над половината от разликата в транзисторите между двата модела, а кешовете поначало са със значително по-висока плътност от логическите блокове.

На пазара в началото ще се появят 4 модела – FX-8150, FX-8120, FX-6100, FX-4100. Както подсказват номерата им, първите два разполага с пълната спецификация на чипа (8 клъстера, 4 ядра), при FX-6100 e изключено единото ядро (6 клъстера, 3 ядра), а при FX-4100 –два (4 клъстера, 2 ядра). Тактовите им честоти са съответно 3,6 ГХц базова, с 3,9 ГХц турбо честота за всички ядра и 4,2 ГХц максимален TurboCore режим за FX-8150, за FX-8120 са съответно 3,1/3,4/4 ГХц, за модела 6100 са 3,3/3,6/3,9 ГХц, а за последния екземпляр – 3,6/3,7/3,8 ГХц. Тактовата честота на северния мост и на HyperTransport интерфейсите е 2,2 ГХц за двата 8100 модела и 2 ГХц за другите два, а консумацията е 125 Вт за 8150, 95 Вт за 6100/4100, като 8120 може да съществува и в двата варианта. Всички модели са с отключен множител, а цените им са съответно $245, $205, $175 и $115.

Платформата Scorpus

Заедно с това AMD представя и вече пълния и завършен вид на платформата си Scorpius. Това трябваше да е върховото предложение за компанията за тази година, но ето че тя почти изтече, преди платформата да добие завършен вид. В пълния си вид тя съдържа AMD FX процесор, дънна платка, базирана на чипсет от серията 900 и графичен адаптер от фамилията Radeon 6000. В този смисъл платформата започна да се появява в различните си части преди цяла година, с появата първите графичните чипове от серията 6000. В последствие AMD анонсира чипсетите от серията 900 доста преди да се повяват съответните процесори. Честно казано не знам каква беше целта на занятието, тъй като новите модели нямат почти никакви разлики с моделите от серията 800. И ето че дойде и сърцето на платформата – процесорите FX.

Тестови системи

Процесори: AMD FX-8150, FX-6100, Phenom II Х4 980, X6 1100T

Памет: 2×2 GB Corsair Dominator GT @ DDR3-1600 7-8-7-20-1T

Дънна платка: Asus Crosshair V Formula

Графични адаптери: AMD Radeon HD 6970 @ 900/1400 MHz

Твърд диск: Western Digital Caviar Blue 1000 GB

Захранване: Seasonic X660, 560Вт, 80+ Gold

Охлаждане: Corsair A70

Монитор: Hanspree HF237, 1920х1080

Операционна система: Windows 7 Home Premium 64-bit

Драйвер: ATI Catalyst 11.8

Настройки

Освен стандартните настройки на процесорите, симулирах и FX-6100, като настроих честотите на FX-8150 до съответните нива и изключих едно от ядрата. Това би трябвало да дава добра престава за възможностите за производителността и на истинския процесор. Предполагам че сравнението ще е доста интересно и сравнението на 6-ядрения Phenom X6 1100T и 6-клъстерния FX-6100, като освен това базовите честоти и на двата чипа са идентични.

Тестовете в игрите проведох в два режима – 1366х768 и 1920х1080 с максимална детайлност. Във втория случай активирах и 4хАА. Използваната видеокарта в беше Radeon HD 6970, част от платформата Scorpius и един от най-мощните ускорители в момента. По този начин в по-ниската резолюция натоварването се прехвърля в по-голяма степен към процесора, докато във FullHD лежи почти напълно на плещите на картата. За всички останали тестове използвах само 1920х1080 разделителна способност. Използвах 64-битовите версии във всички случаи, когато това беше възможно.

AIDA 64 – новата версия на популярния доскоро Everest използвах за тестване на производителността на паметта на процесорите. Тестовете провеждах по два пъти и избирах относително по-високия набор резултати. Заедно с това изпълних и синтетичните тестове като резултатите бяха усреднени от 2 изпълнения.

SiSoftware Sandra Lite 2011 SP3 – използвах вградените тестове за засичане на производителността на паметта. Резултатите са усреднени от две изпълнения.

Hexus PiFast – еднонишков тест изчисляващ знаците на числото Pi. Използвах стандартния .bat файл застартиране.

Wprime 2.04 – специално разработена програма за натоварване на процесора като изчислява квадратни корени по метода на Нютон. Много добре се разпределя върху повече ядра. Използвах двата подтеста, като зададох брой нишки равен на броя ядра на процесорите.

PCMark 07 – новата версия на популярния тестов пакет за обща производителност излезе наскоро и се предполага да е актуализиран за текущата ситуация. Използвах само общия тест.

3DMark11 – Новата версия на бенчмарка работи само в DX11 режим, като има доста добра зависимост от процесора. Използвах режима Performance.

Futuremark Peacekeeper – полусинтетичен тест, целящ да измери производителността при браузване на различни браузъри. Използвах Beta-тата на версия 2.0 на теста. Проведох теста с Internet Explorer 9.

Sunspider JavaScript Benchmark 0.91 – друг тест за производитленост на уеб приложенията. Използвах Internet Explorer 9 за провеждането на теста.

Cinebench 11.5 – често използван пакет за тестване на работата в програми за 3D моделиране и рендване. Базира се на енджина на популярния пакет Cinema 4D. Използвах стандартните настройки.

PovRay 3.7 RC3 – друг популярен рендерер, базиращ се на енджин с отворен код. Отново използвах стандартните настройки и вградения тест.

WinRAR 4.01 – използвах вградения тест на популярния архиватор.

True Crypt 7.0a – популярна програма за криптиране на данни. Разполага с вграден тест използващ различни комбинации от алгоритми. Указах размер на буфера 500 MB и измерих резултатите в тестовете AES и Serpent-Twofish-AES.

7-zip 9.20 – друг набиращ все по-голяма популярност архиватор. Използвах вградения тест с 32 MB речник и съответно 4/6/8 нишки на процесор.

x.264 bench – готов тест, използваш кодека с отворен код x.264. Използвах стандартните настройки.

CyberLink Media Espresso 6.5 – програма за прекодиране на файлове. Използвах собствен профил да прекодирам 155 MB Mpeg файл към 720p формат с h.264 кодек. Тествах в два режима – чисто софтуерно прекодиране и с използване на ускорение от видеокартата за декодиране и прекодиране на потока.

Photoshop CS5 – може би най-известният професионален редактор на изображения в света. Използвах стандартните настройки, като с хронометър засичах времето за изпълнението на два скрипта. Първият е популярният Retouch Artists Speed Test, вторият е „домашна“ компилация от действия, предоставена ми от моя приятел и колега Георги Павлов. Резултатите са усреденени от 2 изпълнения.

AutoPano Giga 2.5 – Autopano е програма за генериране на панорами от набор от снимки. За тестовете използвах набор от 25 изображения предоставени ми отново от Георги Павлов, като използвах стандартните настройки. Резултатите са усреденени от две изпълнения и засичани с хронометър.

Aliens vs Predator Benchmark – тестът представя поредица от сцени с участието на пришълците като използва енджина на играта в DX11 режим. Настройките бяха максималните с включена теселация и 16х анизотропна филтрация.

Formula 1 2010 – поредния автомобилен симулатор от Codemasters, но този път за изключително технологичния спорт на Формула 1. DirectX11 се използва доста активно от графичния енджин под формата на теселация, меки сенки и изчислителни шейдери. Играта беше тествана с профила Ultra. Използвах вградения тест, симулиращ състезание на една от пистите. Резултатите са усреднени от 2 изпълнения.

Dragon Age 2 – отрочето на Bioware е поредната популярна ролева игра на компанията. Обновения графичен енджин използва последната версия на DirectX и натоварва графичните адаптери изключително сериозно. Тестовете бяха проведени в DX11 режим при обща настройка на качеството Very High с активирани Screen Space Ambient Occlusion, Diffusion Depth of Field, High Quality Blur и High Resolution Textures. Кадрите бяха засичани с FRAPS при кратка разходна на открито в една от локациите на играта.

Just Cause 2 – Just Cause 2 е шуутър от трето лице с отворен свят, която ви предоставя много свобода на действието. Графичния енджин използва само DX10/DX10.1, като за CUDA съвместимите модели на NVidia са налични и допълнителни ефекти, като Brokeh Filter и GPU Watter. Настройките бяха максималните с включен 4хАА. Тестовете провеждах с едно от вградените демота на играта – Concrete Jungle.

Crysis 2 – наследникът на популярната игра, използвана вече 3 години като еталон за графично натоварване изненадва със доста по-оптимизирана графика, която освен че върви по-бързо, също и изглежда по-добре. Наскоро той се сдоби и с поддръжка на DX11, пакет с теселирани модели и текстури с голяма резолюция. Настройките на графиката бяха Extreme за 1366х768 и Ultra за 1920х1080, тъй като няма пряка възможност за контрол на АА. Текстурите с висока резолюция бяха включени, а Motion Blur оставих на Medium. Tеста проведох с разходка на открито засичана с FRAPS.

Civilization V – поредния представител на великата походова стратегическа поредица използва активно DX11 и теселация. Всички настройки бяха зададени на максимум, като използвах вградения тест LateGameView. Поради специфичните вътрешни настройки това беше единствения тест проведен в разделителна способност 1680х1050. Проведох и втори тест – засякох времето за смятане на един ход в играта.Настройките за самата игра бяха максимално голяма карта,максимална трудност и доста напреднало развитие на играта.

Total War: Shogun 2 – подобно на Crysis 2, играта дебютира само с DirectX 9 поддръжка, но в последствие получи пач, разширяващ възможностите до DirectX 11. Използвах профила Very High с допълнително активирани SSAO, Hardware Shadows и Depth of Field в DX11 режим. За тестовете използвах въведението към битката за Okehazama.

Страници: Предишна 1 2 3 4 5 Следваща