Вентилаторите Noctua NF-A14/A15

януари 7th, 2013

Вентилаторите Noctua NF-A14/A15

Охлаждането при компютърните компоненти претърпя голямо развитие през последните 10-15 години, като причината беше покачващата се консумация на процесорите и видеокартите. Заедно с това се развиха и компютърните кутии, които радикално промениха организацията си отвориха място за много вентилатори. И макар напоследък нарастването на консумацията сякаш поспря, то развитието на охлаждащите системи не е спряло. И ако преди време бяхме доволни и малко алуминиево радиаторче на процесора с виещ високооборотен вентилатор във формат 50х50 мм, то в наши дни масово се използват 120 и 140 мм размери, като напоследък има идеи за преминаване дори към 150 мм размер. В съгласие с тенденциите преди няколко седмици компанията Noctua анонсира 3 нови модела с размер 140 и 150 мм.

NF-F14 ULN, NF-F14 FLX

Новите модели се базират на стандартния формат с правоъгълна рамка с размери 140 на 140 мм. Използваните технологии при изработката му в голяма степен се припокриват с използваните в предишно представения ви NF-F12. Входа на рамката отново е организиран по технологията  Stepped Inlet Design, вътрешната повърхност използва  Inner Surface Microstructures, ъглите на рамката са изолирани с вибропоглъщащи подложки, а използвания лагер е хидродинамичен във версията SSO2. За разлика от F12 обаче, витлата на вентилатора използват Flow Acceleration Channels, които би трябвало да подобряват въздушния поток и намаляват турбуленцията  при равни условия. А от това може би има нужда, тъй като новите модели използват 7-лопатков ротор, както и при F12, за разлика от 9-лопатковия в предишния 140-милиметров модел на компанията – NF-P14. Тъй като новите модели са оптимизирани за създаване на по-голямо статично налягане, явно 7-лопатковия вариант с по-голям ъгъл на атака е по-добър като цяло, тъй като подобна замяна се получи и при прехода P12->F12. Интересното е, че за първи път компанията не използва един друг от патентите си – Vortex Control Notches, които би трябвало да помагат за подобряване на „характера“ на звуците издавани от въздушния поток.

 


Разликата между двата модела е преди всички в скоростта на въртене и в окомплектовката. NF-A14 ULN, както подсказва и името му (вероятно съкратено от Ultra Low Noise), е предназначен преди всичко за работа с много ниско ниво на шум, което в неговия случай означава максимално 800 оборота в минута, поради което се окомплектова само с един L.N.A. адаптер, който да ги ограничава до 650/мин. Въздушния поток при тези скорости на въртене е съответно 79,8 м³/ч (47 CFM) и 66,4 м³/ч (39,1 CFM), статичното налягане отговаря на 0,69 мм и 0,42 мм воден стълб, а нивото на шум е 11,9 дБ(A) и 9,1 дБ(A). При тази скорост може да се каже че това са завидни показатели. Останалите части в комплекта включват типичните за Noctua силиконови държачи за вентилатора, самонарезни винтове, удължител на захранващия кабел, адаптер към 4-пинов Molex захранващ конектор и ръководство за инсталация. В този си вид вентилатора е по-подходящ за използване като вентилатор на кутията.


За разлика от него FLX версията е с по-висока максимална скорост на въртене, която достига до 1200 оборот в минута, като е окомплектован с L.N.A. и U.L.N.A. адаптер, които го понижават до 1050/мин и 900/мин. Въздушния поток, статичното налягане и нивото на шум са съответно 115,5/101,9/88,7 м³/ч (68/60/52,2 CFM),  1,51/1,18/0,89 мм воден стълб,  19,2/16,4/13,8 дБ (A). В този смисъл той превъзхожда по-стария модел P14 като въздушен поток и статично налягане при много близки нива на шум. Така че може да го използвате както за кутията, така и с различни въздушни или водни охлаждания, стига разбира се да поддържат стандартно този размер.

NF-A15 PWM

Докато другите два модела изглеждат на външен вид относително стандартно, то A15 сериозно се различава от тях и на пръв поглед изглежда доста странно. Витлото и вътрешната повърхност на рамката са идентични с тези на A14, но за разлика от тях външната част на рамката е закръглена, като са отрязани ръбовете и дупките за закрепяне са разчетени за като за вентилатор с размер 120х120 милиметра. Това обаче не е всичко, като в два противоположни края рамката пък е разширена до образуване на правоъгълник, , като ръбовете са обвити с вибропоглъщаща подложка. Идеята за тази форма вероятно от една страна се дължи на подобряване на съвместимостта с различните охладители, тъй като доста от фабричните вентилатори на моделите използващи 140-милиметориви вентилатори, са със заоблена форма с дупки като за 120-милиметрови вентилатори. В същото време по-сериозните модели охладители в наши дни се разширяват и вече не е изключение размер на радиатора, който превишава 140 мм и дори 150 мм.  По този начин вентилатора може да се закрепи на радиатора, така че рамката да контактува през вибропоглъщащите подложки и да не предава вибрациите към тялото на охладителя.


Като характеристики вентилатора е идентичен с NF-A14 FLX, както може да се предполага по идентичната форма на витлото. За разлика от двата A14 модела обаче, този се предлага във вариант с PWM регулиране на оборотите, като се използва същата схема като F12 (NE-FD1), което е с леко забавяне на развъртането, за да елиминира виещия шум, появяващ се при някои алтернативни модели при понижени обороти. Поради това, за разлика от NF-A14 FLX, A15 PWM се предлага само с L.N.A. адаптер, който ограничава максималните обороти до 900/мин, като за регулиране надолу се разчита на PWM функционалността, благодарения на която минималните обороти на вентилатора са 300/мин. В комплекта се предлага и разклоняващ кабел, който поддържа PWM и за двата вентилатора, което може да е от полза при екипиране на вентилатора върху охладител.

Страници: Предишна 1 2 Следваща