Вентилаторите Noctua NF-A14/A15

януари 7th, 2013

Тестова система

Процесор: AMD FX-6300 @ 4,7 GHz

Памет: 2×4 GB GEiL EVO Veloce DDR-2133 10-11-11-30-1T

Дънна платка: Asus М5А99X EVO, AMD 990X

Графични адаптери: Radeon HD 7950

Твърди дискове: Intel 330 128 GB SSD, Western Digital Caviar Blue 1000 GB

Захранване: Seasonic X-760

Кутия: Cooler Master HAF 912+

Вентилатори: 2x CoolerMaster Megaflow 200mm @ 750/min, AeroCool Shark 14 @ 850/мин, NoiseBlocker XLP @ 1050/мин.

Охлаждане: Noctua NH-D14

Монитор: Hannspree HF237, 1920х1080

Операционна система: Windows 7 Home Premium 64-bit

Драйвер: ATI Catalyst 12.8

За тестовете процесорът беше настроен на 4,7 ГХц с напрежение 1,5375 В, което под товар пада до 1,488 В. Честотата на контролера на паметта беше повишена на 2,4 ГХц, с напрежение 1,225 В. Application Power Management беше изключен, а High Performance Mode – включен. Вентилаторите бяха тествани, поставени в центъра на NH-D14. Вентилаторите в кутията бяха оставени на максимално използвания от мен режим (максимални обороти за MegaFlow, Shark и XLP вързани през понижаващи резистори), при което макар да системата да не е напълно тиха, все пак нивото на шум е достатъчно ниско. Тестваните вентилатори работеха на максималните си обороти или ограничени през понижаващ резистор. Единствено NH-A15 PWM беше управляван през възможностите на дънната платка. Околната температура беше между 24 и 24,3 оC, като се измерваше с електронен стаен термометър, разположен на бюрото над тестовата система. Поради това се отказах от представянето на резултатите като разлика между измерената температура и тази на околната среда. Температурата на процесора беше засичана с AIDA 64 с точност до един градус. Използваната термопаста беше Noctua NT-H1. Натоварването беше осъществено с помощта на Prime 95 26.5 x64 в режим Blend за всички ядра, като температурата беше засичана на 20-тата минута. В ненатоварен режим се засичаше резултата след 10 мин работа. Тестовете бяха проведени по два пъти, а резултатите – усреднени. За сравнение използвах по-стария модел на Noctua – NF-P14.

На максимални обороти NF-A14 FLX и NF-A15 PWM се представят малко по-добре от NF-P14, като подобряват температурата с 1 градус. Ако се вземе в предвид че NH-D14 е с радиатор с голямо разстояние между ребрата и оптимизиран за въздушен поток, а не за статично налягане, то може да се каже че е очаквано разликата да е малка, предвид почти равния въздушен поток генериран от вентилаторите. На модел с по-гъсто разположени ребра, разликата вероятно ще е малко по-голяма. В същото време NF-A14 ULN се представя на нивото на NF-A15 PWM с намалени до 800/минута обороти, което отново може да се очаква, предвид идентичната форма на витлата. NF-P14 пък компенсира изоставането си при 900 оборота в минута, като се изравнява с NF-A14 FLX, което предполага че въпреки спецификациите по-стария вентилатор се справя малко по-добре на по-ниски обороти. NF-P14 ULN не успя да се справи с охлаждането на процесора на намалените си до 650/мин обороти.

Шум и някои други съображения

По време на работата в състава на охладителя може да се каже, че нивото на шума на NF-A14/A15 и NF-P14 беше идентично, като при максимални обороти вентилаторите оставаха доста тихи, макар и различими на нивото на шума в кутията, като при намалени обороти вече бяха неразличими, макар че според тестовете извън кутията от близко разстояние все пак да се чуваше съвсем лек шум от движението на въздушния поток. Липсваха каквито и да е шумове от мотора, като може да се каже че като „тембър“ звукът на новите модели беше малко по-нисък. В същото време тествах вентилаторите и в ролята на работещи в състава на кутията, като ги прикачих към страничната стена както като засмукващи, така и като извеждащи въздуха от кутията, но без да измервам температурни резултати. В ролята на извеждащи NF-A14/A15 моделите се справят забележително добре, като остават на приблизително същите нива на шума, както при работа в състава на охладителя. За съжаление не ви препоръчвам да ги използвате като засмукващи, поне на кутии с подобна хексагонална форма на отворите като HAF912, тъй като издавания в този случай шум макар и да не е твърде силен (но е по-силен отколкото в другите два случая) е с доста неприятен „тембър“. Нещо повече – за да се потуши изцяло този „нрав“ трябва да намалите оборотите почти до 600/мин. В това отношение NF-P14 се справя доста по-добре и от към качества на звука и откъм максимални обороти при които е тих.

Другия момент е в използваемостта на NF-A15. Сигурен съм че инженерите на компанията имат своите съображения, но опита ми да го използвам заедно със стандартните скоби на NH-D14, които са разчетени за 120-милиметров формат, почти се провали. Самите скоби се различават от повечето, тъй като се прикрепят директно към рамката на вентилатора, вместо да трябва да се напасват първо към радиатора, което по принцип след това много улеснява закрепянето им за радиатора. Причината за затрудненията от една страна беше, че издадените части от рамката пречат на поставянето на скобите в едно от възможните положения, а във другото пречи кривината на външната част на рамката. Поради това краищата на скобите опираха в нея при опит да се прокарат през малките възелчета, които ги придържат към вентилатора. Наложи се да приложа много голямо усилие, издирайки част от рамката. Свалянето пък беше още по-трудно. В същото време инсталацията върху друг модел на компанията, NH-U12P SE2 беше доста лесно, тъй като използваните скоби имат различна форма и се прикрепят към радиатора. След инсталацията обаче рязко се увеличи ширината на охладителя. Естествено, A15 не е предвиден за такива, вече сравнително тесни, радиатори. Предполагам че и за моделите, които използват разтегаеми силиконови държачи също няма да има проблеми с инсталацията. Така че странната форма е нож с две остриета – с някои радиатори може да работи прекрасно, докато с други – не чак толкова.

Заключение.

Накрая трябва да отбележа, че от австрийката компания отново ни предлагат продукти с отлично качество. Производителността на новите модели е малко по-добра от стария P14, като в общи линии се запазват същите нива на шум с някои условности. Качеството на изработката е много високо, а окомплектовката е отлична. Естествено вентилаторите се покриват от типичната за компанията 6-годишна гаранция. Малко по-относително е положението с  NF-A15, чиято странна форма не винаги е предимство, но производителността и звуковите качества са на същото ниво. От тук нататък единственото друго съжаление, което мога да отправя, е относително високата им цена от 21,9 евро, макар че това в известна степен се компенсира от дългата гаранция и отличната окомплектовка. В края на краищата новата серия на Noctua заслужава с пълно право нашата награда “Препоръчван/Recommended”.

Страници: Предишна 1 2 Следваща