Arctic Accelero TwinTurbo Pro – тишина в кутията

март 17th, 2011

Както вече споменах в статията за Arctic Cooling Freezer 13, в България компанията е по-известна с термопастите и охладителите си за видеокарти. За това смятам да отделя малко време да ви позанимавам и с текущия им представител от среден клас – Accelero TwinTurbo Pro. И още нещо – в момента компанията изглежда е в процес на промяна на марката си от Arctic Cooling на просто Arctic, както може да разберете и по уебсайта й.

TwinTurbo Pro пристига в типичната за компанията пластмасова опаковка, оформена по охладителя. При все факта, че на пръв поглед не предлага особена защита, при транспорта нямаше поражения. Отпред може да видите самия охладител, а на задната част на опаковката има различна информация, сред която и спецификациите му. След отварянето на пакет, бях искрено учуден колко неща са успели да съберат в на пръв поглед малката кутия. Това включва 8 отделни радиаторчета за паметите, един по-голям радиатор за 4 или 5 чипа памет (т.е. спокойно може да охлаждате видеокарти с 12 чипа памет), комплект от 4 радиатора за захранващата схема (2 с разширени на едната страна ребра и два по-тесни),  две планки за слотовете на кутията, конектор за включване към захранването, предоставяш възможност за избор между 12 и 7 В захранващо напрежение, винтчетата и шайби за закрепяне, ръководство за инсталация и шаблон за напасване на охладителя. Това което липсва от комплекта, за да е пълен, е тубичка с термопаста, но типично за компанията, това е частично компенсирано с нанасянето на дебел слой от техния MX-2 термоинтерфейс върху основата на радиатора.

Какво му е Pro-то на този TwinTurbo?

Може би най-биещата на очи разлика между новия и стария модел от тази серия е в размера на вентилаторите. Докато TwinTurbo използваше два такива с диаметър на перката 80 мм, то Pro-версията ги заменя с 92-милиметрови. Това означава по-голям въздушен поток (от 40 на 54 CFM) и по-ниско ниво на шума (от 0,6 към 0,3 Sonе, мярка са субективно възприемане на шума). Вентилаторите използват PWM и съответно могат да се включат и директно към 4-пинов конектор на видеокартата, като се използва вградената система за управление на оборотите. Те на свой ред могат да варират между 1000 и 2000/мин (+/-10%). В моя случай максималните обороти бяха 1840/мин, при което охладителят можеше да се чуе единствено при намаляване на скоростта на всички вентилатори в кутията до около 500/мин и то като съвсем леко шумене от въздушния поток. На практика не виждам никаква смислена причина да не ползвате охладителя на максимални обороти. Според компанията конструкцията е способна да разсейва 120 Вт топлина.

Радиаторът също е претърпял изменения като броя на ребрата е увеличен от 30 на 35, като леко е увеличена и дължината им. Разстоянието между ребрата е около 2 мм., а дебелината им е около 0,3 мм, значително по-малка в сравнение с Freezer 13 например. Размерите на целия охладител са 213 мм ширина, 116 мм ширина и 52 мм височина. В края на краищата новият охладител има ефективна разсейваща площ от около 4000 кв.см., една доста солидна стойност за модел за видеокарти. Основата на радиатора е меден блок, от който излизат 4-те топлопровода, които са поставени в жлебове и запоени. При това обаче те не са покрити отгоре с друга медна пластина, което ми навява мисли за неособено добра механична якост на конструкцията, въпреки огромните количества припой, които са приложени. От обработката на основата има какво да се желае, като има видими следи от фрезоването, но на пипане повърхността e доста гладка, като освен това е равна и без кривини. Фактически това е нивото обработката при всички модели на компанията. За медния блок е завинтена и рамката за захващане, като има разпробити още по два отвора от двете страни и може да я премествате с по 5 мм нагоре или надолу в зависимост от видеокартата и разположението на елементите около PCI Express слота, за да нямате проблеми със съвместимостта. Рамката предвижда два броя отвори – квадрати с разстояние 43 или 53 мм, което в известна степен ограничава съвместимостта,

Страници: Предишна 1 2 3 4 5 Следваща