Noctua NH-C14 – мощност и компактност

декември 27th, 2011

Noctua не е от фирмите, които имат нужда от представяне. За няколкото си години съществуване фирмата успя да си извоюва сериозна репутация. В същото време количеството продукти, които предлага не са особено много като брой, тъй като се концетрира в подобрение и изцеждане на всичко от съществуващите дизайни, вместо да се занимава със самоцелно трупане на нови модели. В този смисъл появата на нов охлдител в портфолиото на фирмата е събитие. Именно такъв изцяло нов вариант е NH-C14, за който ще стане дума в тази статия.

Архитектура

C14 принадлежи към силно оредялата група на top-down охладителите, при които вентилаторът духат в посока към дънната платка, а не успоредно на нея. В терминологията на Noctua това е C-shaped или С-образен охладител. Предимството на тези модели са в значително по-малката височина, като позволяват да се съберат в доста по-компактни кутии в сравнение със стадартните модели тип кула. Това е била и целта на Noctua – създаването на компактен охладител, който в същото време да дава производителност като типична „кула“ със 120-мм вентилатор поне в даден диапазон от мощности. Да видим дали им се е получило.

Охладителят се базира на 6 броя топлопрводи с диаметър 6 мм, също както и върховият модел на компанията – D14. Единият край на топлопроводите контактува с основата, а на другия край са нанизани около 70 относително тънки алуминиеви ребра, които представляват и масива на радиатора. Дебелината на ребрата е 0,5 мм., междуребреното разстояние е нетипично плътното за модели на компанията 2 мм. Максималната им ширина е 30 мм., а дължината достига 140 мм. Сумарно това дава около 6000 кв.мм. разсейваща площ, което от една страна за върхов модел охладител не е много, но за топ-даун модел е една много сериозна стойност. Ребрата не са съвсем равни, а имат разчупена форма, макар и да няма много ясно изразени аеродинамични оптимизации. В тях има и жлебове за силиконови блокчета, които да поемат вибрациите на вентилаторите, както и два изреза, за да може да се прекара отвертката при затягането на винтовете на закрепящата система. Заедно с това през средата на ребрата в долната част минава и допълнителен профил, вероятно от стомана, който да поема част от натоварването и да не позволява прекомерното огъване.


Топлопроводите, естествено за Noctua, са запоени както за ребрата, така и за основата, а цялата конструкция е никелирана, за да се предотврати оксидацията и да се запази външния вид максимално дълго. Самата основа не е огледално полирана, а е с типичната за компанията текстура, която се предполага че подобрява топлообмена при използване на фирмата термопаста. В моя случай обаче имаше един явен недостатък, който досега не съм срещал в друг охладител на компанията, а именно централната част имаше съвсем лека вдлъбнатина с цилиндрична форма (само по едната ос на равнината). За съжаление това има потенциала да се отрази доста негативно на охлаждащите способности на охладителя. До сега не съм срещал подобен проблем в другите тествани модели на компанията и остава да се надявам, че това е просто единичен случай с конкретния екземпляр.

Охладителят е предназначен да е използва с до два вентилатора с размер 140 мм, нещо доста нетипично за този клас охладители. Доставяните в комплекта вентилатори са фирмените NF-P14, които вече сме обсъждали в статията за NH-D14, така че не смятам отново да се задържaм на тях. Струва си да отбележим, че цялата констуркция след монтажа на вентилаторите има размери 130х140х166 мм (В/Ш/Д). Заедно с това в комплекта се доставят и по два броя от фирмените L.N.A и U.L.N.A адаптери, които понижават работното напрежение и съответно намаляват оборотите на вентилаторите от 1200/мин до съответно 900/мин и 750/мин. Заедно с това разполагате и с Y-адаптер, с които може да включите и двата вентилатора към един извод на дъното, като така може да управлявате едновременно и двата, ако дъното поддръжа подобна функционалност. Консумацията на вентилаторите е много ниска, едва 1,2 Вт, така че съвместното им свързване не би трябвало да представлява проблем за никоя дънна платка.
И тук опираме до една от специфичните особености на охладителя. C14 е проектиран така, че да може да се ползва както и с двата вентилатора, ако разполагате с достатъчно място (130 мм височина), така и само с един от двата вентилатора. Във втория случай може да използвате само горният, ако имате памет с високи топлоразпределители, като височината достига до 65 мм., т.е. вероятно всички налични на пазара модели. Вторият вариант е да използвате само разположеният отдолу вентилатор, като при това може да използвате почти единствено стандартни памети (до 38 мм.), но за сметка на това височината на цялта конструкция става едва 105 мм., което позволява монтирането й в много от най-компактните кутии.

Закрепянето по същество не се различава съществено от това на NH-D14, така че няма да се спирам на него. Единствената разлика е предивидената допълнителна опора, която се базира на предните два винта на скобите, които са закрепени на основната. Тази опора подпира долния вентиалтор и осигурява още стабилност на конструкцията. Лошото е, че в този случай трябва да монтирате първо долния вентилатор и едва тогава да закрепяте охладителя, което прави уцелването на винтовете с отвертката една съвсем не лесна задача.

Сред останалите особености следва да се отчете и изключително богатата окомплектовка, като освен вече споменатите адаптери, в нея са включени и туба от качествената фирмена термопаста, ръководства за инсталация и комплект скоби за удължаване на закрепящите дупки на единия вентилатор от формат 120 мм. на 140 мм., както и комплект силиконови държачи за прикрепяне на вентилатора към кутията. На практика това е почти целия комплект, с който се доставя P14 самостоятелно и ако използвате NH-C14 само с единия от двата вентилатора, то лесно може да използвате втория в ролята примерно на корпусен. И накрая – опаковката е изключително сериозна, като обхваща охладителя в няколко различни кутии, така че при транспорта на практика не може да имате дефекти по тялото на охладителя.

Страници: Предишна 1 2 Следваща