Noctua NH-C14 – мощност и компактност

декември 27th, 2011

Тестова система

Процесор: AMD FX-8120 , FX-8120 @ 4 GHz
Памет: 2×2 GB Corsair Dominator GT DDR3-2000 @ DDR3-1866, 8-9-8-27-1T
Дънна платка: Asus Croshair V Formula, AMD 990FX
Графични адаптери: Radeon HD 6970
Твърди дискове: Western Digital Caviar Blue 1000 GB, Western Digital Black 500GB
Захранване: Seasonic X-660
Кутия: Cooler Master HAF 912+
Вентилатори: 2x CoolerMaster Megaflow 200mm @ 750/min, AeroCool Shark 14 @ 850/мин, Shark 12 @ 850/мин.
Охлаждане: Noctua NH-C14, Corsair A70.
Монитор: Hannspree HF237, 1920х1080
Операционна система: Windows 7 Home Premium 64-bit
Драйвер: ATI Catalyst 11.10

Тъй като предполагах, че C14 няма да се справи с овърклок до 4,4 ГХц с увеличено напрежение, което беше и потвърдено с бърза проверка, реших да проверя как се справя при стандартните настройки на процесора, както и при овърклок до 4 ГХц без увеличаване на напрежението. Честотата на контролера на паметта беше оставена на стандартните й настройки. Application Power Management беше изключен, при което консумацията на Bulldozer дори при стандартни настройки при натоварване с Prime95 е от порядъка на 145-150 Вт. След овърклокването до 4 ГХц консумацията вече е от порядъка на 180 Вт. Тествах C14 само със стандартните му вентилатори на максимални обороти, а използвания за сравнение A70 – на максималните 2000/мин и на намалени до 1200/мин. В стандартен режим тествах модела на Noctua също и с по един вентилатор в двата алтернативни режима, а при овърклок тествах и на 900 оборота, за да се види доколко представянето се дължи на вентилаторите и доколко на радиатора. Вентилаторите в кутията бяха оставени на максимално използвания от мен режим (максимални обороти за MegaFlow, Shark моделите вързани през понижаващи резистор), при което макар да системата да не е тиха, все пак нивото на шум е достатъчно ниско. При това положение шумът от NH-C14 беше различим на фона на останалите вентилатори, но в никой случай не беше силен и/или дразнещ.

Дадените резултати са разликата между стайната температура и температурата на процесора, като първата по време на тестовете беше между 23,3 и 24,2 oC и беше засичана с електронен стаен термометър с точност до една десета от градуса, a втората беше засичана с AIDA 64 с точност до един градус. Освен това реших да дам и абсолютните засечени стойности, тъй като по мои впечатления подобни малки разлики в околната температура нямат практическо отражение на засечените в кутията стойности. За разлика от обикновено този път използвах и за двата охладителя фирмената термопаста на Noctua – NT-H1. Натоварването беше осъществено с помощта на Prime 95 26.5 x64 в режим Blend за всички ядра, като температурата беше засичана на 20-тата минута. В ненатоварен режим се засичаше резултата след 10 мин работа. Тестовете бяха проведени по два пъти, а резултатите – усреднени.


В стандартен режим C14 се представя дори по-добре отколкото очаквах, като по същество изравнява резултатите на един доста добър охладител от тип кула, но при доста по-ниско ниво на шума. Интересното е, че при максималните обороти на вентилаторите от втория няма полза, ако се гледа High Clearance режима. Low Profile режима обаче не се представя толкова добре изоставайки на 5 градуса назад, както и може да се очаква, тъй като засмукването през ребрата на радиатора не е оптимален режим на работа. И все пак производителността в този случай е повече от добра при подобно натоварване. Все пак ако кутията предлага такава възможност може би е по-добре да го обърнете да духа през ребрата. В ненатоварен режим C14 излиза с една идея напред, но това едва ли е особено важно.


Овърклокването до 4 ГХц променя доста нещата, като C14 изостава сериозно зад Corsair A70 – разликата е цели 8 градуса. Явно някъде в тоя диапазон е границата на възможностите на охладителя. Това обаче съвсем не е лош резултат, като се вземе предвид, че основната му целева група не би трябвало да са свръхгорещите силно овърклокнати процесори. В компактен компютър е много по-вероятно да срещнете процесор със стандартна консумация 65-100 Вт, така че имате повечето от достатъчно аванс да пробвате сериозно овърклокване, като запазите ниски нива на шума. Единственият въпрос, който остава без отговор е дали ако основата му беше напълно равна, нямаше да се справи по-добре в този случай.

За съжаление не успях да тествам по смислен начин още едно потенциално предимство, а именно охлаждането на захранващата схема на процесора. Просто при използваните режими загряването е твърде малко, за да даде сериозно отражение предвид огромните радаитори, с които разполага CrossHair V. При 4,4 ГХц загряването вече е доста по-голямо, но както казах C14 не успява да се справи в този случай.

Заключение

В края на краищата впечатленията ми от Noctua NH-C14 са по-скоро положителни. При това обаче трябва да се има предвид, че този тип охладители имат преди всичко специфична функция, т.е. в повечето случаи в нормална кутия имате и по-добри варианти от него. За компактни компютри обаче размерите са по-важни от абсолютната производителност, а в това отношение C14 ви дава много гъвкавост – при достатъчно място в кутията може да сместите дори много високи памети под него, а в същото време ви остава и още един вентилатор на разположение. Все пак в най-тесните кутии няма как да го съберете, като ви трябва модел с място над процесора поне 105 мм или приблизтелно 120-130 мм. ширина. За съжаление всички тези качества си имат цена и тя е около 135 лв. с ДДС към момента на написване на статията. За тези пари може да се сдобиете и с флагмана на компанията – NH-D14. Но пък срещу тях ще получите вероятно най-ефективният топ-даун охладител на пазара. За това NH-C14 получава наградата ни “Препоръчван”, с уговорката че го разглеждате, защото ви трябва компактен охладител за малка кутия.

Страници: Предишна 1 2 Следваща