Arctic Cooling Freezer 13 – малкият голям охладител

март 4th, 2011

Arctic Cooling съвсем не е непозната компания на българският пазар. Тя си е извоювала известност благодарение на отличните си термопасти, използвани масово от години от овърклокърите, отличните охладители за графични карти и големият избор на процесорни охладители от нисък клас. За съжаление, това което липсва на фирмата, за да бъде наистина любима на ентусиастите е модел за процесори от висок клас. Единственият опит в тази насока беше Freezer Xtreme преди няколко години, който беше приет с доста смесени чувства. В същото време в средния клас компанията е чест избор с по-старите си модели Freezer 7 Pro/64 Pro съответно за Intel и AMD платформа и по-новата им универсална вариация Freezer 7 Pro Rev. 2. Изглежда обаче компанията най-накрая е решила да се поправи, като пуска два нови варианта, които да попълнят пропуските. Това са Freezer 13 и Freezer 13 Pro. В тази статия ще стане дума за първия, като се надявам в скоро време да ви представят и втория.

Опаковка и окомплектовка

Freezer 13 пристига в обикновена пластмасова опаковка, която плътно приляга към охладителя и вентилатора и която съдържа останалите части плътно прикрепени. Опаковката н не предлага на пръв поглед особена защита при транспортиране, но при все това охладителят пристигна непокътнат. На предната му част е прозрачна в по-голямата си част и предлага добър изглед към охладителя като цяло. Задната съдържа техническите характеристики и някои резултати демонстриращи охлаждащите способности  на модела.

В кутията, освен охладителя и прикрепения към него вентилатор, ще намерите сравнително постна окомплектовка, включваща частите за закрепващите системи и ръководство за инсталация. Тубичка с термопаста няма, като за да не сте напълно оставени на произвола на съдбата, основата на охладителя е покрита с доста дебел слой от най-новата термопаста на компанията – MX-4. Разбира се далеч по-добре би било да имате и допълнителни количества, които да използвате ако се наложи демонтаж на охладителя, но в същото време качеството на MX-4 далеч превъзхожда това на повечето термопасти от комплектите на други фирми. Няма и скоби за захващане на друг(и) вентилатор(и), като стандартно доставяният има собствена закрепяща рамка и не се предполага да използвате друг.

Архитектура

Freezer 13 е компактен охладител от тип „кула“. Форматът му предвижда използването на вентилатор с диаметър 92 мм и поради това е сравнителни нисък. Дебелината на радиатора  варира между приблизително 58 и 69 мм, заради разчупената форма на задната му част, ширината на тялото започва от 104, като се разширява до 120 и отново се свива до 110мм, а височината му достига до 130 мм. Това предполага лесно поставяне в тесни кутии, както и в десктоп вариации, но вероятно няма да го съберете в по-компактните HTPC.

Конструкцията се базира на 4 топлопровода с диаметър 6 мм, които са запоени за медна основа с относително малки размери и дебелина под топлопроводите около 2,5 мм. Те не са изцяло обгърнати от медния блок, като горната им част е открита и контактува със скобата, използвана за закрепяне на радиaтора за дъното. Топлопроводите са леко изтеглени на едната страна, като това позволява цялата конструкция да е изтеглена назад, освобождавайки място в предната част за вентилатора.  По този начин конструкцията е почти симетрична на ширина и вентилатора не се подава много отвъд размерите на цокъла, което би спомогнало за съвместимостта с паметите при някои положения на охладителя.

На 6-те U-образни топлопровода са нанизани 45 алуминиеви ребра, които са с впечатляваща дебелина – около 0,5 мм и с разстояние между тях около 2 мм. Около зоните на контакт с топлопроводите няма следи от припой и не изглежда да е използвано термолепило, така че най-вероятно става дума за запресоване.  При все това изглежда контактът е доста добър, като не успях да разместя ребрата. Долните 10 пластини са по-тесни от останалите, вероятно, за да не влизат в конфликт с радиаторите на чипсет и захранващата схема на дъното. Останалите 35 са със загънати краища, които затварят по-голямата част от профила им и опират в тези под тях, като по този начин конструкцията става доста стабилна. Благодарение на доста дебелите пластини, радиаторът тежи около 700 гр. заедно с вентилатора. От Arctic не използват някакви аеродинамични оптимизации в челото на пластините, точно зад вентилатора, но по площта им има издадени триъгълни и ромбовидни форми, като предполагам целта е да се създават турбуленция, за да се увеличи контакта на въздуха с ребрата. В задната си част ребрата са изрязани в сложна форма, като в средата е оставено малко по-голямо празно пространство, най-вероятно за да има лесен достъп за завиване на винтчетата на закрепващата система. Краищата също са скосени, за да не се разширява твърде много радиатора. Резултантната форма ми попречи да инсталирам втори вентилатор в задната част на охладителя. Общата площ на ребрата надвишава 6000 см2, което е много сериозна стойност за подобни компактни охладители. Цялата конструкция според компанията е способна да разсейва 200 Вт топлина.

Вентилаторът е по принцип с 92мм формат, но използва допълнителна пластмасова рамка за закрепяне към радиатора. Това става с помощта на по 2 пластмасови крачета със зъбчета, които влизат в изрязани жлебове в ребрата на радиатора. Крайният резултат е доста стабилно захващане на вентилатора, но в същото време позволява лесното му отделяне. Жлебовете в ребрата на свой ред може би биха могли да се използват със скоби от някой друг модел, за да закрепите различен от стандартния вентилатор, но в случая нямах под ръка нищо подходящо, за да изпробвам теорията. Самият вентилатор е с 9 силно огънати крила и позволява постигането на сравнително голям въздушен поток при относително високо статично налягане. При стандартните 2000 оборота в минута на вентилатора, стойността на въздушния поток е 36,4 CFM/61,8 м3/ч, но данни за статичното налягане липсват.  Вентилаторът използва PWM система за контрол на оборотите, като може да се регулират в сравнително големи граници – от 900 до 2000/мин. Още една добра черта е използването на хидродинамични лагери (Fluid Dynamic Bearings), което предполага тиха работа и изключително дълъг живот за вентилатора.  За последното свидетелства и 6 годишната гаранция на охладителя. Колкото до нивото на шума – при намалени обороти на вентилаторите в кутията шума от Freezer 13, работещ на максимална скорост на собствения си вентилатор е различим, но в никой случай не може да се каже, че е шумен или дразнещ. При 1600/мин е на практика безшумен.

Страници: Предишна 1 2 Следваща