AMD FX-8150 – първият Bulldozer

октомври 30th, 2011
При игрите ситуацията в повечето случаи в едно и също русло – всички процесори дават много близки резултати, но новите модели всъщност доста рядко се издигат до върховите места в класацията. Изненадващо, но изглежда най-добрия процесор за игри на AMD остава Phenom X4 980. В тестовата ни група има както еднонишкови игри, така и многонишкови, но нещата в повечето случаи стоят в рамките на грешката, колкото и странно да изглежда. Все пак си струва да се отбележат две игри – и това са добре оптимизираните за многонишкова работа F1 2010 и Civilization V, при които разликите изпъкват малко повече. И в двете игри водят процесорите от старото поколение, като във F1 2010 това е Х4 980, докато във вградения тест на Civilization напред се изтегля 1100Т. Още по-интересно е положението при изчисляването на хода, при което отново 980 е напред, а разликата е стабилните 8 секунди, или около 15%. А това по време на една игра от няколкостотин хода означава много спестено или респективно загубено време.

Овърклокване и консумация

За съжаление на ниво консумация нещата не стоят твърде добре. При все използването на идентичен топлинен пакет от различните процесори, FX-8150 все пак консумира повече енергия от предходното поколение. Причина за това е и по-агресивната TurboCore технология, която се възползва по-често от възможността да вдигне тактовата честота на чипа. Например по време на рендирането в Cinebench една доста прилична част от времето FX-8150 прекарва на 3,9 ГХц.

Една от големите рекламни точки на AMD беше завоюването на рекорда за максимална тактова честота няколко седмици преди официалното обявяване на новите процесори. Логично това доведе до големи очаквания за отличен овърклокърки потенциал, още повече, че всички FX процесори ще са с отключен множител. Опитите ми започанаха смело от „скромната“ честота от 5 ГХц :) . За съжаление въпреки че беше възможно да се зареди Windows при тази честота, нямаше начин процесорът да работи стабилно. Проблемът освен всичко останало е в огромната консумация, поради нуждата от сериозно повишаване на напрежението. Последващите опити доведоха до следните резултати:

- На 4,8 ГХц процесорът можеше да изпълни много от тестовете, макар че не можеше да издържи на Prime95.

- На 4,7 и 4,6 ГХц постигнах псевдостабилно състояние, като Prime работеше доста продължително време, но даваше грешка в едно от ядрата. При това температурите обаче смело минаваха границата от 80 градуса дори при максимални обороти на вентилаторите.

- В края на краищата стигнах до извода че оптималната стабилна честота за ежедневна работа е 4,5 ГХц при напрежение от 1,4125В, при което температурите достигаха максимум около 75 градуса и Prime95 спокойно работеше с часове.

Макар че честно казано очаквах малко повече, резултите съвсем не са лоши предвид използваните 2 млрд. транзистора в кристала. Заедно с това новата архитектурата успява да изпревари на съвсем пресния 32-нанометров технологичен процесор по-старата Phenom, която може да се възползва от 2 години усъвършенстване на 45-нанометровата технология. При все това имайте предвид, че дори на 4,5 ГХц, консумацията на процесора излита над доста над 200 Вт, а при по-високите честоти и напрежения прехвърля дори границата от 300 Вт, така че факторът охлаждане е много важен, когато овърклоквате FX моделите.

Страници: Предишна 1 2 3 4 5 Следваща