Gelid Icy Vision Rev. 2 срещу Arctic Accelero Xtreme Plus II – битката на суперохладителите за видеокарти

ноември 1st, 2011

Резултати

Първите резултати са в играта Battlefield : Bad Company 2, която по същество е и най-слабия товар от тук използваните. И тук ни очаква първата изненада – Gelid Icy Vision повежда с малка преднина, но по-изненадващото е, че използването на MX-2 с Accelero Xtreme дава по-добри резултати от стандартно положения MX-4. Както знаем от предишни тестове, по-новия термоинтерфейс би трябвало да се представя по-добре. Това обаче не се случи дори след двудневно изчакване да се „разработи“. При свалянето на радиатора за замяната с MX-2 стана ясна и причината – стандартно положения слой е твърде дебел и дори при максимално затягане на винтове кристалът и основата не контактуват директно, а през остатъчен слой паста. А тя колкото и да е добра, все пак внася някакво термично съпротивление спрямо прекия контакт. Другото, което следва да се отбележи е, че големият радиатор на Gelid охлажда по-добре елементите на захранващата схема.

При „копаене“ на биткоини нещата се усложняват най-вече за сметка на по-високата консуамция на ядрото, заради натоварването на шейдерните блокове. Паметта в този тест има минимално влияние. Ефектът в крайна сметка е, че този път начело излиза комбинацията Arctic Accelero Xtreme с MX-2 с 2 градуса превъзходство пред Gelid Icy Vision. Всъщност дори на 60% Arctic+MX-2 е над нивото на стандартната окомплектовка. Радиаторите на Icy Vision отново се справят по-добре с охлаждането на захранващата схема, но температурите са на достатъчно добро ниво.

В OCCT Icy Vision и Accelero Xtreme с MX-2 завършват наравно при охлаждането на чипа, но модела на Gelid води при охлаждането на VRM елементите. Дебелият слой MX-4 влошава резултатите на Accelero с цели 6 градуса, като охлажда дори по-зле от Icy Vision с намалени на 60% вентилатори.

И накрая тестовете при овърклок с OCCT. Допълнителното напрежение, нужно за постигане на стабилност с Icy Vision и Accelero+MX-4, увеличава сериозно консумацията на енергия и натоварва доста повече охладителите, при което най-накрая модела на Arctic в стандартна окомплектовка изпреварва този на Gelid. В същото време използването на MX-2 позволява да не се повиши напрежението и разликата в температурата става много голяма – цели 12 градуса. Заедно с това при тези температури и това натоварване охлаждането на захранващата схема е от критично значение, тъй като дори големият радиатор на Gelid се доближава опасно до граничната температура за подобни елементи.

Заключение

И така разполагаме с два чудесни охладителя за графични адаптери, способни да се справят и с най-голямото натоварване, на което може да ги подложите. И все пак те имат няколко по-сериозни разлики. От една страна Accelero Xtreme Plus II е огромен като размери и няма да се събере във всяка кутия, заедно с това използването на бавно съхнещо лепило прави процеса на инсталация много времеемък. В същото време, ако го използвате с MX-2 паста или предприемете нещо за намаляване на дебелината на стандартно положения слой с него ще имате по-добра производителност като цяло, а при иовърклок ще постигате съответните честоти при по-малко напрежение. Освен това Accelero е и по-тихия от двата охладителя и може да го управлявате директно от графичния адаптер. За съжаление все още не може да го намерите на българския пазар, а ако се съди по цената му в чужбина, то вероятно ще струва нескромните около 120 лв. Gelid Icy Vision Rev.2 е по-компактен и по-евтин, но за сметка на това е по-шумен, и при все компактността си заема цели 4 слота, заради непокрития вентилатор и управлението на оборотите му е трудна задача. Цената му обаче е доста по-приятните 85 лв.

За това в края на краищата присъждам най-висока ни награда – „Ултимативен Хардуер“ на Arctic Accelero Xtreme Plus II.

В същото време Gelid Icy Vision остава много добър избор, ако гледате повече откъм размери и цена, за това получава наградат ни „Препоръчван“.

 

Страници: Предишна 1 2 3 4 Следваща