Arctic Cooling Freezer 7 Rev.2

август 25th, 2011

Тестова система

Процесор: Phenom II X6 1090T @ 3600 МХц

Памет: 2×2 GB Corsair Dominator  GT DDR3-2000 @ DDR3-1600, 7-8-7-22-1T

Дънна платка: Asus Croshair IV Formula, AMD 890FX

Графични адаптери: Radeon HD 5830 2 GB

Твърди дискове: Western Digital Caviar Blue 1000 GB, Hitachi P7K500, 500GB

Захранване: Chieftec CFT-650-14C

Кутия: Cooler Master 690

Вентилатори: Noctua 3xNH-P14 (700-1200/мин), 2xNH-P12 (900-1400/мин)

Охлаждане: Artic Cooling Freezer 7, Artic Cooling Freezer 13

Монитор: BenQ E2220HDP, 1920х1080

Операционна система: Windows 7 Home Premium 64-bit

Драйвер: ATI Catalyst 11.2

По вереме на тестовете процесорът беше овърклокнат до 3,6 GHz за ядрата без повишаване на напрежението, а честотата на контролера на паметта беше оставена на стандартните й настройки. Този режим предполага, че основната цел на използването на охладителя е да се постигне тишина при работата, за това оставих вентилаторите в кутията в тих режим (750/мин за двата P14 на горния капак, 715/мин за P14 на страничния капак и 900 оборота за двата P12). Дори и в този случай потокът в кутията е по-добър от този в повечето кутии от нисък клас. Предвид изключително ниското ниво на шум на стандартния вентилатора използвах както намален до 1400 оборота в минута, при което е на практика безшумен, така и на максималните му обороти, които в моя случай бяха 2000/мин. За сравнение използвах по-мощния модел на компанита, тестван преди това – Freezer 13.

Дадените резултати са разликата между стайната температура и температурата на процесора, като първата по време на тестовете беше 23,5 oC и беше засичана с електронен стаен термометър с точност до една десета от градуса, a втората беше засичана с AIDA 64 с точност до един градус. Ще бъде дадена и абсолютната стойност на температурата, тъй като предишни експерименти ме наведоха на мисълта, че околната температура има относително малко влияние спрямо тази на процесора, ако не варира в големи граници. Така че всеки може да използвате който резултат предпочетете. Термопастата логично беше MX-2. Натоварването беше осъществено с помощта на Prime 95 x64 в режим Blend за 6-те ядра, като температурата беше засичана на 20-тата минута. В ненатоварен режим се засичаше резултата след 10 мин работа. Тестовете бяха проведени по два пъти, а резултатите – усреднени.

Мисля че няма кой знае какво да кажем по резултатите. Очаквано Freezer 13 се справя по-добре от по-малкия си събрат. Според Arctic Freezer 7 Pro Rev. 2 е способен да отвежда 130 вата топлина, а според проведения тест мисля че може да се справи и с малко повече. Може би разликата между двата охладителя не ви изглежда толкова голяма, още повече че 7 Pro имаше лош късмет с обротите на вентилатора си. Трябва да се отбележи обаче че Freezer 13 е с способен да охлади процесора дори овърклокнат до 4 ГХц с увеличено напрежение, докато 7 Pro просто няма шанс на този терен – при пускането на Prime 95 за 2-3 минути температурата превиши 65 градуса и системата се рестартира. Все пак в този случай става дума за 200-210 Вт отделена енергия, което много над заявените възможности на охладителя. Заедно с това тряба да отбележа, че при 2000/мин шума създаван от охладителя е едва-едва различим на фона на намалените обороти на вентилаторите в кутията.

Заключение

Годините не са се отразили зле на Freezer7/64 Pro. При все сравнително остарялата концепция на радиатора си, той продължава да оставя добро впечатление с представянето си, а новата закрепваща система определено подобрява нещата при многократни инсталации. Проблемът обаче е, че до преди 2-3 години конкуренцията в този клас не беше особено настървена, а и подобренията не са дошли безплатно. Текущата цена на Freezer 7 Pro Rev. 2 започва от 39 лв., докато по-старите му варианти могат да се намерят за около 30 лв. По същество те ще ви дадат същата производителност, като единствено губите гъвкавостта на инсталация на различни платформи. Е, в случая на 64 Pro тряба да внимавате и за околоцокълната рамка. Междувременно наоколо плъзнаха и други модели – Hyper TX 3 на Cooler Master, който е по-шумен, но по-евтин, Scythe Katana 3, която на сходна цена е може би малко по-производителна, Xigmatek Loki и други. При все това Freezer 7 Pro Rev.2 остава един доста добър избор, особено ако не се стремите към голям овърклок или имате тясна кутия, като има по някое предимство пред всеки от конкурентите си – или по-лесна инсталация, или по-ниско ниво на шум, или по-компактни размери, или по-добра производителност или комбианция от тях. Което макар да не го прави абсолютен фаворит му дава пълното право да получи нашата препоръка за покупка.

Предимства:

-        Компактен

-        Тих

-        Лесно закрепване

Недостатъци:

-        Липсва термопаста за многократно прилагане в комплекта

Страници: Предишна 1 2 Следваща