Noctua NH-L12 – могъщият малчуган

март 15th, 2012

Тестова система

Процесор: AMD FX-8120

Памет: 2×4 GB Adata XPG G-series V 2.0 @ DDR3-1866 10-11-10-28-1T

Дънна платка: Asus Croshair V Formula, AMD 990FX

Графични адаптери: Radeon HD 6970

Твърди дискове: Western Digital Caviar Blue 1000 GB, Western Digital Black 500GB

Захранване: Seasonic X-660

Кутия: Cooler Master HAF 912+

Вентилатори: 2x CoolerMaster Megaflow 200mm @ 750/min, AeroCool Shark 14 @ 850/мин, Shark 12 @ 850/мин.

Охлаждане: Noctua NH-C14, NH-L12.

Монитор: Hannspree HF237, 1920х1080

Операционна система: Windows 7 Home Premium 64-bit

Драйвер: ATI Catalyst 11.10

Стандартно за AMD системи от компанията препоръчват 125 Вт процесори да се ползват с NH-L12 само ако е в добре проветрива кутия и при използване на двата вентилатора, а при работа в нископрофилен режим ще трябва да се ограничите до 95 Вт. Така че реших да тествам охладителя на стандартните честоти на процесора, като освен това вече имам резултати от C14. Application Power Management беше изключен, при което консумацията на Bulldozer дори при стандартни настройки при натоварване с Prime95 е от порядъка на 140-150 Вт, т.е. дори отвъд препоръчваните стойности от Noctua. Тествах L12 само със стандартните му вентилатори на максимални обороти, като реших да проверя и как се държи в различните конфигурации с по 1 вентилатор. При използване на двата вентилатора и само на F12 тествах както на максимално обороти, така и  при намалени, а при работа само с B9 се ограничих единствено до максималните. Вентилаторите в кутията бяха оставени на максимално използвания от мен режим (максимални обороти за MegaFlow, Shark моделите вързани през понижаващи резистор), при което макар да системата да не е тиха, все пак нивото на шум е достатъчно ниско.

Дадените резултати са разликата между стайната температура и температурата на процесора, като първата по време на тестовете беше между 26 и 26,3 oC и беше засичана с електронен стаен термометър с точност до една десета от градуса, a втората беше засичана с AIDA 64 с точност до един градус. Освен това реших да дам и абсолютните засечени стойности, за да имате база за сравнение, тъй като не смятам че околната температура има чак такова влияние. Резултатите на NH-C14 бяха постигнати при по-ниски температури – около 23,5 градуса, така че абсолютните стойности ще са ви от полза. Използвах и за двата охладителя фирмената термопаста на Noctua – NT-H1. Натоварването беше осъществено с помощта на Prime 95 26.5 x64 в режим Blend за всички ядра, като температурата беше засичана на 20-тата минута. В ненатоварен режим се засичаше резултата след 10 мин работа. Тестовете бяха проведени по два пъти, а резултатите – усреднени.

В ненатоварен режим охладителите постигат приблизително еднаква максимална температура. Това означава че резултатите на L12 дават разлика с околната температура клоняща към 0, което е малко вероятно и просто демонстрира че в този случай стайната температура и тази на процесора е доста безсмислен показател.

Под товар нещата малко се променят, като C12 дава отчетливо по-добри резултати, като предлага близо 6 градуса по-ниски температури. Ако все пак решите да отчитате и разликата в околната температура, пак ви остават 3, а и 50 градуса са си много добър резултат за подобен лаком процесор. За NH-L12 на първо място е цяло постижение да успее да охлади Bulldozer чипа, който както казах дори превишава препоръките на Noctua. При това го прави и с температура доста под 60 градуса дори и ако се ползва само по-големият вентилатор. При това положение шумът може да бъде различен през фоновия шум в кутията, но в никой случай не е дразнещ или силен. F12 е съвсем малко по-шумен от B9 на максимални обороти.

Това обаче не е всичко – охладителят се справя с охлаждането дори и при намалени обороти на двата вентилатора като точно опира в границата от 61 градуса максимална температура, препоръчвани от AMD. При това оборотите са 900/1200 за F12/B9 и вентилаторите са на практика безшумни. Нещо повече – с известно натягане може да приемем, че дори и само с един 92 мм. вентилатор също се справя, макар температурите вече да са 65-66 градуса, и тялото на радиатора да се загрява много сериозно. При нормална употреба температурите ще са поне с 5-6 градуса по-ниски, оставайки в комфортната зона.  Все пак използването на подобен процесор в компактна система с малък охладител едва ли е най-добрият вариант. В същото време явно охладителят няма да има никакъв проблем с 95 Вт или по-икономични процесори дори при намалени обороти, като така запазва отлични нива на шума.

Заключение

Честно казано впечатлен съм от този компактен охладител. В началото не мислех че ще се справи толкова добре. В същото време сферата му на приложение е ограничена, особено предвид сравнително високата му цена от 99 лв с ДДС. В нормална кутия може да се сдобиете с доста по-сериозни като възможности охладители за тези пари, а за 15-тина лв. в повече може да изберете и по-големия модел на Noctua – NH-U12P SE2, който за разлика от „малчугана“ се справя дори със сериозно клокнатия Bulldozer. Когато обаче ви трябва много компактен охладител, трудно може да се намери конкуренция. Най-близките модели за които се сещам са Scythe Kozutu и Cooler Master Vortex Plus. Първият е дори по-нисък от NH-L12, но в същото време максимално декларираните му възможности са до 95 Вт и то при максимални обороти, което отговаря на L12 при използване единствено на NF-B9. Съответно в пълна окомплектовка модела на Noctua ще е значително по-ефективен, ако имате място да го съберете. Vortex Plus пък е по-висок, като нямате възможност да го конфигурирате с по-нисък профил. В същото време цената на NH-L12 е значително по-висока и от двата, но пък идва с втори вентилатор, при това с пълната окомплектовка, с която бихте го получили и отделно. В този смисъл ако има за какво да го ползвате допълнителния вентилатор, си спестявате едни 35-40 лв от цената. Заедно с това NH-L12 е много тих, който едва се чува при максимални обороти дори при използване и на двата вентилатора.

В края на краищата смятам, че Noctua NH-L12 е един доста добър охладител, отчитайки сферата му на приложение. За съжаление именно нейната относителна ограниченост ми пречи да му присъдя някоя от наградите ни.

Страници: Предишна 1 2 Следваща