Prolimatech Armageddon – тънък и мощен

април 2nd, 2012

Тестова система

Процесор: AMD FX-8120 @ 4.4 GHz

Памет: 2×4 GB Adata XPG G-series V 2.0 @ DDR3-1866 10-11-10-28-1T

Дънна платка: Asus Croshair V Formula, AMD 990FX

Графични адаптери: Radeon HD 6970

Твърди дискове: Western Digital Caviar Blue 1000 GB, Western Digital Black 500GB

Захранване: Seasonic X-760

Кутия: Cooler Master HAF 912+

Вентилатори: 2x CoolerMaster Megaflow 200mm @ 750/min, AeroCool Shark 14 @ 850/мин, Shark 12 @ 850/мин.

Охлаждане: Noctua NH-U12P SE2, Corsair A70, Prolimatech Armageddon.

Монитор: Hannspree HF237, 1920х1080

Операционна система: Windows 7 Home Premium 64-bit

Драйвер: ATI Catalyst 12.2

За тестовете процесорът беше настроен на 4,4 ГХц с напрежение 1,4625 В, което под товар пада до 1,428 В. Честотата на контролера на паметта беше оставена на стандартните й настройки. Application Power Management беше изключен, а High Performance Mode – включен. Тествах Prolimatech Armageddon с помощта на два NF-P14 работещи на максимални и на намалени до 900/мин обороти, така и с референтните Coolink SWiF2-120P на максимални и намалени до 1400/мин обороти. За сравнение използвах Corsair A70 екипиран със стандартните му вентилатори при скорости 2000/мин и 1400/мин, AMD Water Cooling Kit (WCK) работещ на максималните си 2250/мин и намалени до 1560/мин обороти, както и Noctua NH-U12P SE2 работещ  на максимална скорост на вентилаторите си (~1350/мин). Заедно с това използвах и вентилаторите Coolink SWiF2-120P при споменатите по-горе скорости, за да изолирам ефективността само на радиатора. Вентилаторите в кутията бяха оставени на максимално използвания от мен режим (максимални обороти за MegaFlow, Shark моделите вързани през понижаващи резистор), при което макар да системата да не е тиха, все пак нивото на шум е достатъчно ниско. Околната температура беше 25,2-26,6 оC (23-24 за тестовете на AMD WCK), като се измерваше с електронен стаен термометър, разположен на бюрото над тестовата система.

Дадените резултати са както абсолютната стойност на температурата на капачката на процесора, която беше засичана с AIDA 64 с точност до един градус, както и разликата между нея и стайната температура. Използвах за всички охладители термопастата Noctua NT-H1. Натоварването беше осъществено с помощта на Prime 95 26.5 x64 в режим Blend за всички ядра, като температурата беше засичана на 20-тата минута. В ненатоварен режим се засичаше резултата след 10 мин. работа. Тестовете бяха проведени по два пъти, а резултатите – усреднени. Поради големия брой резултати, реших да ги разделя на две части – такива със стандартните вентилатори в комплекта (за Armageddon избрах това да са NF-P14) и такива с референтните Coolink SWiF-120P.

Резултатите в ненатоварен режим дават някаква идея какво да очакваме от охладителя, който успява да победи конкурентите си при максимални обороти на вентилаторите и с двата комплекта. Нещата в ненатоварен режим обаче не са особено интересни и дори се замислям дали изобщо да не ги изхвърля от бъдещите тестове.

Истината е разбира се в натоварен режим. И в този случай Armageddon ясно заявява способностите си, като убедително побеждава другите два въздушни охладителя и с двата комплекта вентилатори, като разликата се движи между 2 и 3 градуса спрямо Corsair A70 при максимални обороти и между 2,5 и 3,5 градуса спрямо A70 и NH-U12P SE2 при намалени обороти. Единствения конкурент е водното охлаждане на AMD, което на практика е еквивалент на Corsair H70 и Antec Kühler 920, което го побеждава с високооборотните си стандартни вентилатори с 3 градуса, но е наравно или губи, според това кои стойности предпочитате да гледате, при използване на референтните вентилатори. Трябва да се има предвид, че използването на 120-милиметров вентилатор все пак не е оптималния режим за Armageddon, тъй като крайният топлопровод на практика попада на нивото на рамката на вентилатора и съответно не получава оптимален въздушен поток. Комбинацията с P14 обаче изглежда на пръв поглед непобедима – едновременно отлична производителност и по-ниско ниво на шум спрямо конкурентите. Е, U12P е малко по-тих, но при това предлага по-ниска производителност.

Заключение

Тестването на Noctua NH-U12P SE2 и Prolimatech Armageddon демонстрира, че е трудно да се предрекат възможностите на охладителя само на базата количеството топлопроводи и площта на радиатора. В края на краищата и двата охладителя се представят повече от достойно спрямо конкурентите си, при все че имат малка разсейваща площ и в случая на модела на Noctua – малък брой топлопроводи. Съответно много важно е правилното проектиране и правилната изработка на охладителя. В този смисъл Armageddon ви предлага наистина производителност на нивото на върховите модели на другите компании. Заедно с това при него нямате никакви проблеми със съвместимостта с високи памети, нещо което е проблем за много други модели и съответно е силно препоръчителен, ако искате да ползвате и 4-те слота за памет без никакви ограничения.

Идва обаче голямото „НО“ – от една страна цената в момента на охладителя е относително умерените 85 лв. В нея обаче не се включват никакви вентилатори, както и закрепяне за AMD системи. Съответно това са още 20 лв за ARM-02, и като абсолютен минимум – 12,5 лв за най-евтините налични 140-милиметрови вентилатори. Ако искате нещо по-сериозно с качеството близко до това NF-P14 например, то цената бързо скача на 30-40 лв на брой. Така окомплектоването ще ви излезе лесно над 100 лв, като може да достигне до близо 150 лв! Така се оказвате в зоната на охладители от сорта на Noctua NH-D14 или Thermalright Silver Arrow, които поначало са изяло окомплектовани, както и опасно близо до някои затворени водни системи от ранга на Corsair H70, които при все по-големия шум дават и по-добра производителност. В този смисъл освен ако наистина не ви трябва съвместимост с памети с високи топлоразпределители, то може би е по-добре да се насочите директно към конкурентите на Armageddon, освен ако вече не разполагате с качествени вентилатори и/или не сте с Intel-базирана система.

При все това смята че Armageddon с пълно право заслужава наградата ни „Ултимативен хардуер“.

 

Страници: Предишна 1 2 Следваща