Суперсемплинг 2012 – мисията възможна?

май 30th, 2012

Тестова система

Процесори: AMD FX-8120 @ 4,4 GHz

Памет: 2×4 GB Adata XPG G-series V 2.0 @ DDR3-1866 10-11-10-28-1T

Дънна платка: Asus Crosshair V Formula

Графични адаптери: AMD Radeon HD 7950 @ 1000/1550 МХц

Твърд диск: Western Digital Caviar Blue 1000 GB

Захранване: Seasonic X760, 760Вт, 80+ Gold

Охлаждане: Prolimatech Armageddon +2хNoctua NF-P12

Монитор: Hanspree HF237, 1920х1080

Операционна система: Windows 7 Home Premium 64-bit

Драйвер: ATI Catalyst 12.3, 12.4

За тестовете използва Radeon HD 7950, с версия на драйверите 12.3. Това за съжаление наложи някои ограничения, тъй като Edge AA филтъра не работи за 7900 поне с текущата версия на драйверите.

Aliens vs Predator Benchmark – тестът представя поредица от сцени с участието на пришълците като използва енджина на играта в DX11 режим. Настройките бяха максималните с включена теселация и 16х анизотропна филтрация.

Dragon Age 2 – отрочето на Bioware е поредната популярна ролева игра на компанията. Обновения графичен енджин използва последната версия на DirectX и натоварва графичните адаптери изключително сериозно. Тестовете бяха проведени в DX11 режим с две настройки на качеството  – Very High с активирани Screen Space Ambient Occlusion, Diffusion Depth of Field, High Quality Blur и High Resolution Textures, както и с High и активирани единствено Screen Space Ambient Occlusion и High Resolution Textures. Кадрите бяха засичани с FRAPS при кратка разходна на открито в една от локациите на играта.

Just Cause 2 – Just Cause 2 е шуутър от трето лице с отворен свят, която ви предоставя много свобода на действието. Графичния енджин използва само DX10/DX10.1, като за CUDA съвместимите модели на NVidia са налични и допълнителни ефекти, като Brokeh Filter и GPU Watter. Настройките бяха максималните. Тестовете проведох с едно от вградените демота на играта – Dark Tower.

Crysis 2 – наследникът на популярната игра изненадва с доста оптимизирана графика, която освен че върви по-бързо в сравнение с оригинала, също и изглежда по-добре. Той се сдоби и с поддръжка на DX11, пакет с теселирани модели и текстури с голяма резолюция. Настройките на графиката използваха вградения профил Ultra. Използваше се DX11 режим, текстурите с висока резолюция бяха включени, а Motion Blur оставих на Medium. Tестът проведох с разходка на открито засичана с FRAPS.

Total War: Shogun 2 – подобно на Crysis 2, играта дебютира само с DirectX 9 поддръжка, но в последствие получи пач, разширяващ възможностите до DirectX 11. Всички настройки бяха на максимум с допълнително активирани SSAO, Hardware Shadows и Depth of Field в DX11 режим. За тестовете използвах въведението към битката за Okehazama.

BattleField 3 – една от най-очакваните игри на изминалата година е беше реалистичния шуутър Battlefield 3. Играта използва новата версия графичния двигател FrostByte – 2.0, като има пълна поддръжка на DX11. Всички настройки бяха на максимум, HBAO беше включен. За тестовете използвах ръчно изиграване на началото на втората мисия на играта. Резултатите се измерваха с FRAPS.

The Elder Scrolls V: Skyrim – друга изключително чакана игра за 2011-та година. Запленяващия геймплей на отворения свят в Skyrim спечели много поддръжници и с пълно право я класира като една от най-добрите игри за изминалата година. В същото време графичният енджин е базиран на DirectX 9, но предлага изключително високо качество на графиката. Играта е доста лека, за това сложих всички настройки на максималните им стойности, като използвах 16хАФ. Тестът представлява разходка на открито сред прекрасните пейзажи на играта и се засичаше с FRAPS.

Използваната разделителна способност беше 1920х1080. За тестовете активирах различни варианти на антиалайзинг. За начало тествах без АА, за да поставя базата над която да измервам спада в производителността. След това тествах поотделно с активирани MSAA 2x+EQAA, MSAA 4x, MSAA 4x+EQAA, MSAA 4x + AAA, SSAA 2x, SSAA2x+EQAA, SSAA 4x, MLAA. Сравнението на качеството с активиран EdgeDetect AA филтър и с обикновения Box филтър показа че първия на практика не работи, за това се отказах от тестването. Заедно с това проведох тестове в Skyrim и Battlefield 3 само с активирам FXAA, така и в комбинация с MSAA. За съжаление FXAA е специфична за Nvidia технология и поради това не може да се форсира от драйверите на AMD за всички игри, а само в игрите в които се поддържа.

За сравнение на качеството използвах Skyrim. Причината за Skyrim и Dragon Age са единствените игри в тестовия пакет, които поддържат класическия запис по желание на играча, а не само на специфични точки. Skyrim обаче поддържа и FXAA. За съжаление и двете игри не поддържат MLAA, и тъй като филтъра се прилага след създаване на крайното изображение от играта няма как да се направи адекватна екранна снимка. За това направих и малко тестове с Deus Ex: Human Revolution, която стандартно поддържа както FXAA, така и MLAA, но не и никой от хардуерните АА режими.

Страници: Предишна 1 2 3 4 5 Следваща