Есенна колекция – новите видеокарти на AMD и NVidia, част I

февруари 20th, 2011

Заключителни думи

В следващата част ще видите каква е производителността на новите графични решения. Междувременно стана ясно, че 28 нанометровия технологичен процес продължава да създава затруднения на TSMC, като се очаква да почне да се ползва за производство едва към края на годината, ако не и да остане за догодина. Този път това означава по-лоши новини за NVidia. Сегашния тим върхов модел вече е на границата на възможностите като размери на чипа за 40 нм технологията на TSMC, а се предполага че с GF110 са изчерпили в голяма степен възможностите за подобрение на чипа. Така че, ако до края на годината 28 нанометровата технология не стане работоспособна, това може да означава липса на нови върхови модели от страна на компанията. Предполагам че има възможни други пътища пред компанията, например прехвърляне и на флагмана към архитектурата на GF104/114, при които остава достатъчно площ за увеличаване на чипа и с 50% като функционални блокове (576 АЛУ, 96 текстуриращи блока, 6 РОП дяла за 48/192 отчета). Това би предоставило чип, който все пак има повече АЛУ и текстуриращи блокове от GF100/GF110. Това обаче ще запази сегашната тенденция за сравнително слабо подобрение на производителността спрямо предходното поколение. Но пък кой знае, може NVidia да имат и други скрити карти.

В същото време AMD се намира в доста по-добро положение. Те вече представиха новата си архитектура и могат да се съсредоточат върху подобренията. В същото време на тях им остава още много свободна площ за използване, докато стигнат границите на технологията, стига разбира се да имат желание изцяло да избягат от sweet-spot стратегията и поне за едно поколение да се върнат към производството на гигантски чипове. Предвид сравнително малката разлика в производителността между върховите модели на двете компании в момента, това може да значи, че с един примерно 500 кв.мм. чип компанията ще успее убедително да спечели първенството по производителност. В същото време пред AMD има и други възможности. Те вече имат опит с реализирането на графични процесори върху 32 нанометровия процес на Global Foundries, предвид че съвсем скоро се очаква появата на интегрирания процесор с кодовото име Llano. В добавка има вероятност GF да изпреварят TSMC при 28 нанометровата технология. Така че няма да се учудя ако AMD се възползват от тази възможност.

В края на краищата всичко зависи коя компания колко агресивно ще играе на пазара. Както изчакването на 28 нм технологията си има своите предимства, така и по-консервативния подход с използването на сегашните технологии може да донесе ползи. За съжаление това означава, че е възможно както да имаме изключително интересна година на този фронт, така и това да е последната статия за високия клас за 2011-та.

Страници: Предишна 1 2 3 4 5 Следваща