Radeon 5670 – DX11 за всички

февруари 17th, 2010


Редно е да кажем и няколко думи за GPGPU употребата на този клас адаптери. За целта използвах SANDRA и MediaShow Espresso. В първия случай просто пуснах вградените тестове за OpenCL и Direct Compute. Определено използването на Direct Compute води до сериозни предимства, като 5670 в този случай е по-бърза от 5750 с използване OCL. При това 400-те АЛУ дават доста сериозна производителност. 4670 имаше проблеми с работата на този тест и за това негови резултати няма. Резултатите с двойна точност са на базата на софтуерна емулация.

MediaShow използва графичните адаптери за ускорение на една доста подходяща задача, която в същото време е доста времемка – прекодирането на видео. Не всички формати могат да се възползват, но за тези, които могат ползата е доста голяма. За съжаление програмата не успя да открие разлика между 3-те видеоадаптера, като според мен проблемът може да е и в системата (скорост на твърдия диск) и в самата програма, която явно ускорява само отделни части от прекодирането през графичните карти. По време на процеса, натоварването на процесора спада приблизително наполовина (40-50%) срямо изцяло софтуерния вариант, но остава достатъчно високо. При все това и трите карти дават доста  прилично ускорение от близо спрямо един доста бърз процесор като Phenom X4 955.

Овърклокване.

Лошата новина за овърклокърите е, че липсва софтуерен контрол на захранващото напрежение на графичния чип. А от него изглежда има още доста какво да се изцеди. За целта използвах AMD GPU Clock Tool, който за момента е единственият сред софтуерите, способен да избяга отвъд ограничението на Catalyst Overdrive (850/1050 МХц в този случай). Максималният стабилен резултат, който постигнах е 880/1075 МХц (4300 МТ/с) – приличен овръклок от 13,5% на ядрото и 7,5% на паметта. Поотделно обаче и двете честоти могат да отидат доста по-далече, макар и да не може да се говори за пълна стабилност. Всъщност, както споменах по-рано 5670 разполага с излишък на пропускателна способност, така че би следвало да съсредоточите целите си основно върху чипа. Овърклоквайки го само него успях да постигна 925 МХц, при което картата успя да премине през около половината от тестовете без проблеми. Горната диаграма да демонстрира положението при повишаване на работната честота на чипа и паметта поотделно и заедно. Както виждате работата само с паметта не носи особена практическа полза, като 10% прираст в честота водят до около 2-3 % прираст в производителността. Балансираното овърклокване по ядро и памет води до 8-11% прираст, докато овърклокването само на ядрото с почти 20% води до стабилен прираст от около 13%. Така че може би прираста при стабилните честоти все пак се дължи основно на чипа. Вероятно с по-добро охлаждане или с хардуерна модификация на напрежението ще постигнете честоти над 1 GHz. Накрая, както виждате, макар че постигнатият резултат е задоволителен, като цяло овърклокването няма да ви донесе съществени ползи. На някои места прираста е достатъчен да ви даде малко по-приятна игра, но на местата, където 5670 е така или иначе не е особено използваем, дори и след овърклокване пак си остава такъв.

Заключение

И така какви са крайните ми впечателния от 5670? Redwood е добър чип от среден клас, но не може да блесне като Cypress и Juniper. Еднослотовото охлаждане е добре дошло за компактни системи, получавате и Eyefinity на ниска цена. Проблемът за мен е, че очаквах малко повече производителност или малко по-ниска цена. 5670 успя да бие 4670 навсякъде с изключение на S.T.A.L.K.E.R в DX10 режим. Разликата се движи между 15% и 40%, като в доста случаи 5670 позволява да се играе при настройки непосилни за 4670. От друга страна имаше и случаи, в които въпреки по-високата производителност, тя все пак не беше достатъчна за комфортна игра. За съжаление най-силното рекламно послание, поддръжката на DX11, не мога да кажа, че е достатъчно голямо предимство за Redwood – в S.T.A.L.K.E.R. и Battleforge използването а новия API носи повече скорост, но графичния адаптер все пак не е достатъчно мощен, за да да се с справи с максималните настройки. В DiRT 2 и Unigine използването на DX11 доведе до спад в производителността и то на места драстичен, което го направи почти напълно неизползваем при максимални настройки на качеството. Ако целта ви е игра в резолюции по-ниски от FullHD (1440х900, 1366х768) и използване на монитор с диагонал под 20-инча – тогава 5670 може наистина да бъде добър избор и ще можете да се възползвате изцяло от възможностите му. Ако целта ви е FullHD гейминг, макар новия модел да се справя с доста повече неща от 4670, все пак смятам че е по-добре да изберете по-бърз модел, ако не искате да жертвате качеството.

Втория момент е цената. При официална цена от $99  и пазарна от 160-180 лв с ДДС за модела с 512МБ памет към момента на написването на статията , 5670 се намира опасно близо до все още наличните Radeon HD 4850 модели, които могат да предложат производителност на нивото на 5750 за съвсем малко повече. Заедно с това 5670 разполага и с един сериозен конкурент от страна на NVidia, който не е новия GT240, а позастаряващия GeForce 9800GT, който може да се намери както в малко по-бавната като честоти Green версия, така и в пълната му версия в същия ценови диапазон. Макар че 9800GT е DX10 ускорител, за някои потребители съвместимостта с PhysX може да е  поне толкова прилекателна колкото DX11, а Green версията е и достатъчно икономична, за да се конкурира адекватно и по този фронт. Единствено в областта на видеоускорението и HTPC употребата 9800GT изостава по-сериозно. На свой ред моделът с 1 GB памет в момента може да се намери за 220-230 лв с ДДС, което според мен обезмисля купуването му. В този ценови клас може да намерите 5750 и 4850 също с 1 GB памет, но за разлика от 5670 те са достатъчно бързи, за да се възползват от нея. Така че докато Rаdeon 5700 и 5800 са лесна препоръка за покупка, то 5670 изисква по-сериозно премисляне на положителните и отрицателните страни. Едно евентуално намаляване на цените с 20-30 лв ще постави нещата на мястото им и би направило картата достатъчно привлекателна, за да не изисква особено замисляне като препоръка за покупка.

Инж. Димитър Чизмаров

Авторът благодари на “Advanced Micro Devices” за предоставянето на графичния адаптер Radeon HD 5670.

Страници: Предишна 1 2 3 4 Следваща