Arctic анонсират нови модели охладители за видеокарти

Arctic са добре известна компания за производство на охлаждания и не само, като са сред малкото, да не кажа единствените, които са по-известни с моделите си за графични адаптери, отколкото с тези за процесори. Новите модели са продължения на старите им и вече добре известни продуктови линии, които напоследък не търпят особено драстични промени, освен с допълнително оборудване за новите модели видеокарти, смяна на термоинтерфейси и подобни. В края на краищата защо да се променя нещо, което очевидно работи и то добре? Така че Accelero Xtreme IV/Accelero Xtreme IV 280(X)Accelero Twin Turbo III и Accelero Hybrid II-120 ще ви изглеждат доста познати. Радиаторната част на Accelero Xtreme на практика не се е променила от модела Accelero Xtreme 5870 насам, а TwinTurbo III и Hybrid II-120 са копия на предшествениците си TwinTurbo II и Hybrid.
image1250318

Което тогава му е интересното на новия анонс, след като на пръв поглед става дума само за поредно префасониране и преекипиране на добре известни модели? Ами интересното е именно новите елементи от окомплектовка. От Arctic са добавили за първи път и радиатор за охлаждане на задната страна на графичния адаптер и то огромен по размер. И това всъщност е една отлична идея за охлаждането на малките горещи елементи по картата, като силовите транзистори от захранващата схема или чиповете на паметта. Особеното при тях е, че са достатъчно малки и сериозна част от топлината се предава всъщност по конекторите им към платката, като в някои случай делът може да достигне до 50%. Така че охлаждайки платката, се охлаждат и те. За това подобно решение излгежда доста интересно, особено на фона на не чак толкова добрите резулати за охлаждане на захранващата схема, получавани с използваните на стандартните малки алуминиеви радиаторчета от комплекта. Заедно с това, според компанията по този начин няма да остават следи от намесата ви (особено например от термолепило), ако ви се наложи да потърсите гаранционен ремонт или замяна – радиаторът не се залепя, а за предаването на топлината се използва топлопроводящи гумички за контакт с платката. Така че ще е интересно да се види на практика какъв е ефекта от този радиатор и особено дали той може да се справи с охлаждането на елементите на захранващата схема без допълнителна помощ от радиатори от предната страна на платката.
accelero_hybrid_ii_120_g07_1
accelero_twin_turbo_iii_g00
Иначе, като малко сухи факти, Accelero Extreme IV/280x и Hybrid II-120 (това изрично добавено “120″ в новия модел ми навява мисли че може би скоро ще има и модел завършващ на “140″) според компанията са спобони да разсейват съответно 300 и 320 Вт топлинна енергия, което ги прави съвместими с всички високопроизводителни ( и лакоми) съвременни графични адаптери, като Radeon R9 290/290x и GeForce GTX780 Ti. Подробността в случая е, че с моделите базирани на AMD Tahiti (Radeon HD 7970/7950/7870XT, R9 280X/280) чипа е съвместим само модела Accelero Extreme 280x, поради специфичната опаковка. Hybrid II както подсказва името му се базира на хибридна система, включваща необслужваемо водно охлаждане с вградена в блока помпа, нещо което напоследък е доста популярно при процесорите. Accelеro TwinTurbo III пък е способен да разсейва 250 Вт, като освен с по-ниския клас модели (Radeon R9 270x и надолу и GeForce GTX770 и надолу) е съвместимо също и с GeForce GTX780/780 Ti и Titan/Titan Black, но само в случай, че не възнамерявате да овърклоквате. За съжаление не е декларирана съвместимост с Radeon R9 290X/290 или Tahiti базираните модели.
accelero_xtreme_iv_g10
Официалните цени на продуктите са $99,95 за Accelero Xtreme IV и Accelero Xtreme IV 280(X), $79,95 за Accelero Twin Turbo III и $129,95 Accelero Hybrid II-120.

  • Trackback are closed
  • Comments (0)
  1. No comments yet.