Corsair A70 – може ли да се пребори с оръжието на боговете?

март 15th, 2011

Инсталация

За съжаление за пореден път е обърнато изключително сериозно внимание за инсталацията на Intel платформа, но  не и за AMD. В първия случай е осигурена съвместимост със Socket LGA 775, 1155/1156 и 1366, като се използва задна планка с 4 винта, които могат лесно да се преместят, а да излязат през съответните дупки на дънната платка. На свой ред за алуминиевата планка се захваща още една стоманена такава с помощта на 4 винта, която се фиксира точно в улеите предназначени за нея. Накрая натискът се осигурява със завиването на 4 гайки за винтовете. В края на краищата охладителят бива фиксиран точно върху процесора, а системата осигурява достатъчно голям натиск, който е важен за работата на технологията за директният конткат. На свой ред за AMD платформата цялата работа се извършва единствено с помощта на една скоба с по едно ухо от двете страни, която се закача за стандартния цокъл. Изглежда усилитето на натиск е прилично, ако се съди по отпечатъка от процесора, но при това тя не фиксира стабилно охладителя без да е възможно поместването му. В добавка не е изключено с времето леко да се приплъзва надолу под тежестта си. Заедно с това при Intel може да използвате и двете възможни положения на охладителя – с потока на вентилаторите насочен от паметта към задната стена или от видеокартата към горната стена. При AMD може да използвате само втория вариант.

За да завършите инсталирането трябва да прикрепите и рамките с вентилаторите. Заради тях обаче страда сериозно съвместимостта на охладитлея с памети със високи топлоразпределители – ако потока е насочен от видеокартата нагоре, при AMD губите със сигурност първия слот, а поставянето на памет във втория е изключително трудно, тъй като модула накрая ще остане леко наклонен притиснат от охладителя. При Intel системите пък, ако изберете втората ориентация може да изгубите изцяло и втория слот на паметта. Разбира се казаното важи за високи модули памет, стандартните нямат проблеми, ако бъдат инсталирани преди закрепянето на вентилаторите. И накрая – в комплекта имате включена тубичка с термопаста производство на Corsair, която мисля че ще стигне за поне 8-10 слагания на охладителя.

Тестова система

Процесор: Phenom II X6 1090T @ 4013 МХц/1,425 В за ядрата, 2800 МХц/1,3 В за контролера на паметта /L3 кеша

Памет: 2×2 GB Corsair Dominator GT-2000 @ DDR3-1600 7-8-7-20-1T

Дънна платка: Asus Croshair IV Formula, AMD 890FX

Графични адаптери: AMD Radeon HD 6970

Твърд диск: Western Digital Caviar Blue 1000 GB + Hitachi P7K500 500GB, SATA2

Захранване: Chieftec CFT-650-14C

Охлаждане: Corsair A70, Xigmatek Thor’s Hammer

Монитор: BenQ E2220HDP, 1920х1080

Кутия: Cooler Master 690

Вентилатори: Noctua 3xNH-P14 (700-1250/мин), 2xNH-P12 (900-1400/мин)

Операционна система: Windows 7 Home Premium 64-bit

Драйвер: ATI Catalyst 10.12

Тестовете проведох в четири режима, като всеки от тях представляваше една от комбинациите между максимални и намалени до (относително) тиха работа обороти на вентилаторите на кутията (посочените по-горе минимални и максимални стойности) и максимални и намалени оборотите на вентилаторите на охладителите (2000/1400/мин). Xigmatek Thor’s Hammer, който използвах за сравнение, като най-добрия представител на технологията на директния контакт до момента, беше тестван със вентилаторите на А70. Тъй като модела на Corsair има само една възможна ориентация, Thor’s Hammer беше тестван в същата. Процесорът беше овърклокнат до посочените по-горе настройки.

Дадените резултати са разликата между стайната температура и температурата на процесора, както и абсолютната стойност на измерената температура. Стайната температура варираше по време на тестовете между 22,4 и 23,4 oC и беше засичана с електронен стаен термометър с точност до една десета от градуса, a втората беше засичана с AIDA 64 с точност до един градус. Използваната за теста термопаста беше популярната Arctic Cooling MX-2. Натоварването беше осъществено с помощта на Prime 95 x64 в режим Blend за 6-те ядра, като температурата беше засичана на 20-тата минута. В ненатоварен режим се засичаше резултата след 10 мин работа. Тестовете бяха проведени по два пъти, а резултатите – усреднени.

Страници: Предишна 1 2 3 Следваща