Corsair A70 – може ли да се пребори с оръжието на боговете?

март 15th, 2011

Резултати


Началото е повече от добро за новия охладител на Corsair, като в  ненатоварен режим той изпреварва прилично Thor’s Hammer, а в при Prime95 разликата в полза на новия охладител като абсолютна температура е 1 градус, макар че отчитането на стайната температура при постигане на резултата намалява разликата. По принцип не съм склонен да описвам разлика от под 1 градус като „победа“, тъй като може да има различни странични фактори, но все пак изравняването на най-добрия HDT охладител до момента не е малко постижение. Определено влияние тук има оптимизираното междуребрено разстояние при A70, както и факта че значително по-дебелото тяло на Thor’s Hammer се продухва по-трудно от вентилаторите.


Увеличаването на потока през кутията действа в полза на Thor’s Hammer, който както вече знаем доста харесва по-големият поток. При това положение вече абсолютните стойности на температурата са еднакви при двата охладителя, като A70 печели няколко десети от разликата със стайната температура. Фактически отново имаме равенство.

Заключение

И така мисля, че резултатите са достатъчно ясни – първият опит на Corsair да направи класически въздушен охладител е повече от успешен. Не на всеки се отдава да изравни от първия път текущия шампион в дисциплината. Дори ако броите десетите от градуса и да го победи. При това обаче трябва да се отбележат няколко съществени недостатъка – захващането за AMD системи е както се казва „за Бог да прости“, ширината на скобите за захващане на вентилаторите пък създават сериозни препятствия при използването на високи памети, а късите кабелчета могат да ви изнервят дори да имате достатъчно свободно място в кутията си, какво да говорим ако нямате. Не на последно място цената на A70 в момента е доста привлекателна, като може да бъде намерен за около 70 лв, но вероятно става дума само за временна промоция. По-вероятно е в бъдеще да може да го намерите за около 100 лв, като смятам, че предвид окомплектовката, дори и тази цена е добра.

Поради вичко казано считам за редно A70 да получи наградата “Препоръчван”.

Предимства:

+Отлична производителност.

+Стабилно закрепяне за Intel платформа.

+Два вентилатора в комплекта.

+Добра цена.

Недостатъци:

- Вентилаторите от комплекта са доста шумни на високи обороти.

- Лоша съвместимост с памети с високи топлоразпределители.

- Съвсем просто закрепяне за AMD платформата.

Инж. Димитър Чизмаров

Страници: Предишна 1 2 3 Следваща