Колко нисък е ниския клас – Scythe Katana 3 срещу Cooler Master Hyper TX3

август 21st, 2010

Cooler Master Hyper TX3

За разлика от нестандартната Katana 3, ТХ3 използва до болка познатия дизайн тип „кула”, което лесно може да видите през прозрачната опаковка. В основата на семплата, но приятна на външен вид опаковка, се намира картонена кутийка с частите за инсталация, ръководството и спринцовка с термопаста, като Cooler Master са били по-щедри в това отношение от Scythe. Заедно с това имате и общо 4 скоби за закрепяне на вентилатори, като може да закачите максималните два, макар че в комплекта има само един. Декларираната съвместимост е с всички AMD платформи от K8 насам, и с интелските LGA775 и LGA1156, като в това отношение модела изостава от Katana 3. Размерите на целия охладител, заедно с радиатора са 90 x 76 x 139 мм, като е малко по-компактен от Katana 3.ТХ3 използва технологията на директен контакт на топлопроводите с процесора, която е доста популярна напоследък сред производителите, предлагайки по-ниска цена при прилична ефективност в повечето случаи. Основата на TX3 обаче на пръв поглед не предлага добра реализация – за разлика от огледално полираната Katana 3, модела на Cooler Master се характеризира с ужасен финиш и много груби, видими следи фрезоване по повърхността. При все отва основата е равна. Топлопроводите са 3, U-образни, но зоната им на контакт е много малка, като кръглата им форма в голямата си част е запазена, с леко приплесване от едната страна. В добавка, разстоянието между тях е огромно за модел използващ директен контакт и е около 5 мм. Тръбите са пресовани в блок алуминий и биха могли да получават топлина и от страните си, но алуминият е значително по-лош проводник от медта. И накрая, между алуминиевата основа и топлопроводите има големи междини, които трябва да бъдат запълнени с термопаста, за да се подобри работата на охладителя. При това положение спринцовката с термопаста почва да не изглежда като подарък за потребителя, а като истинска необходимост. Заедно с това непосредствено над кристала ще минава почти винаги само един от топлопроводите докато другите два (~22-23 мм разстояние между центровете им), ще разчитат основно на топлоразпределителя на процесора да им създаде достатъчно работа.


Ребрата, нанизани върху топлопроводите, са 42 с размери 90 на 51 мм, като отново са пресовани, а не запоени или залепени. Формата им не е чисто правоъгълна, като имат леки трапецовидни изрязвания на по-дългите ръбове, което на теория може да помогне за намаляване на мъртвата зона зад ротора на вентилатора. Междуребреното разстояние е малко по-голямо от това на Katana 3 и е почти 2 мм. Най-горното ребро има и декоративна форма, като върху него е щамповано логото на Cooler Master. Дори с поставен вентилатор, охладителят е остатъчно компактен да не излиза извън пределните на съответния цокъл и няма проблеми със съвместимостта с паметта.

Основата на Hyper TX3 не е шлифована и е доста грубо обработена.

Използвания вентилатор е Cooler Master Blade Master 92мм със скорост на въртене 2700 оборота в минута, която според тестовите програми беше 2800 в конкретния случай,  при 54,8 CFM въздушен поток и 35 dbA ниво на шум. Използва PWM технология, така че би трябвало да няма проблеми с контрола на оборотите. Използваният дизайн е 7 лопатен, като перките със специална форма в краищата си, което би трябвало да подобрява въздушния поток. По време на тестовете вентилаторът беше доста шумен при максималните си обороти с едно неприятно „хъхрене“.За поставянето ще трябва да разчитате на клипса за AMD процесорите и push-pin дизайн за моделите на Intel. Клипсата е съставна, за да може да се прекарва през две направления в основата, като в единия случай обгражда средния топлопровод от двете страни, а в другия минава перпендикулярно на топлопроводите. Теоретично това ви позволява да ориентирате охладителя както си искате, но на практика създава доста трудности при напасването на отделите части на клипсата и закачането ѝ за цокъла. Като плюс може да се отбележи и използването на дизайн за три зъбчета, което ще увеличи натиска върху процесора и ще стабилизира охладителя. В същото време нямате никакви ограничители и дори при затегната клипса може с малко по-голямо усилие да придвижите охладителя върху капачката на процесора. За Intel платформата се използват четири отдели рамена с по един push-pin, като всеки разполага с два комплекта дупки засичащи се една друга и с леко изместени центрове. В зависимост от платформата трябва да изберете в кой от двата да се намират винтчетата, с които е закрепят рамената към основата. Респективно ви трябва и малка кръстата отвертка, с която да ги завиете. Процедурата не е сложна, но е досадна. Оттам нататък следва нелесния процес на уцелване на дупките и затягане на push-pin-овете. И в двата случая процедурата може да е доста изнервящата, като трябва да добавите и закачването на вентилатора, който въпреки че визуално е разположен върху радиатора в кутията, реално не е закачен със скобите си. В най-добрия случай ви очакват поне 5-10 минути работа само по изваждането и поставянето на охладителя.

Страници: Предишна 1 2 3 Следваща