Колко нисък е ниския клас – Scythe Katana 3 срещу Cooler Master Hyper TX3

август 21st, 2010

Тестови системи

Платформа AMD
Процесор: Phenom II X6 1090T @ 18×200 МХз, 1,35 В за ядрата, 1,15 В за контролера/L3 кеша
Памет: ADATA Vitesta DDR3-1600+ @ 8-7-7-20-1T
Дънна платка: Asus Croshair IV Formula, AMD 890FX
Графични адаптери: HIS Radeon HD 5770 IceQ5 Turbo
Твърди дискове: Hitachi P7K500, 500GB, SATA2
Захранване: Chieftec CFT-650-14C
Кутия: Cooler Master 690
Вентилатори: Noctua 2xNH-P14 (1100/мин), 2xNH-P12 (930/мин), Xigmatek XLF-1453 (700/мин)

Hyper TX3 в AMD системата

Платформа Intel
Процесор: Core i7 870 @ 21x166MHz, 1,25 В за ядрата, 1,15 В VTT
Памет: SuperTalent DDR3-1333 @ 8-8-8-20-1T
Дънна платка: Gigabyte GA-P55-USB3
Графични адаптери: Gigabyte Radeon HD 5770 R577UD-1GD
Твърди дискове: Hitachi 7K1000.C, 1000 GB, SATA2
Захранване: Cooler Master eXtreme Power+ 500W
Кутия: Foxconn TSАА151
Вентилатори: Arctic Cooling F12 (1100/min), Noctua NH-S12B (1300/min)

Katana 3 в Intel системата.

Общи части:
Охлаждане: Scythe Katana 3, Cooler Master Hyper TX3
Монитор: BenQ E2220HDP
Операционна система: Windows 7 Home Premium 64-bit
Драйвер: ATI Catalyst 10.7

Този път както виждате разполагам с цели две тестови системи, покриващи двете основни платформи към момента – Socket AM3 на AMD и LGA1156 на Intel.Тъй като втората система беше при мен за кратко, предпочетох да пропусна част от тестовете, които исках да направя, за сметка на тестове върху двете платформи. По тази причина замерванията бяха направени само при максималните обороти на вентилаторите, а охладителите и в двата случая бяха поставени в такава позиция, че въздушния поток да е успоредно на пода в посока към задната стена на компютъра. Двете тестови системи бяха подложени на лек овърклок, за да се провери дали охладителите са способни да се справят и в такива ситуации. Според една от измерващите програми, HWMonitor, консумацията на двата процесора в тази ситуация е почти равна – 141 Вт за AMD и 133 Вт зa Intel. За тестовете беше използвана популярната термопаста Arctic Cooling MX-2, като при Katana беше нанасяна под формата на 5 точки с размер на оризово зърно (4 в квадрат на около 1/3 по всеки диагонал и 1 в центъра ), а при TX3 беше в ивица по всеки топлопровод приблизително в централната му 1/3.

Както се вижда от отпечатъка върху основата на Katana 3, основата на i7 процесора е вдлъбната в единия край и изпъкнала в другия.

Тестовете в натоварен режим бяха извършени с Prime95 х64 25.9 (съответно 6 нишки за AMD и 8 за Intel), като беше засечена максималната температурата за 20 минутен период. При тестовете в ненатоварен засичах температурата 15 минути след спирането на програмата. Измерванията бяха извършени два пъти и бяха взети резултатите от второто измерване. Температурата по време на тестовете варираше между 26,5 и 27,5 oC, като актуалната температура беше засичана с електронен стаен термометър ( точност 0,1 oC) на бюрото над компютрите. Дадените резултати са разликата между засечените температури и стайната температура. За AMD системата е дадена само температурата на капачката, тъй като температурите от датчиците на ядрото връщат нереалистични отчитания (значително по-ниска от стайната температура в ненатоварен режим например). Следва да се отбележи, че разликата между ненатоварен и натоварен режим при ядрата беше и за двата охладителя точно 6 градуса повече отколкото при капачката. Така че ако искате да смятате стойностите за ядрата, сравнително достоверен вариант изглежда просто да добавете 6 oC към резултатите. За Intel са дадени температурите и на капачката, и на ядрата, като във втория случай е дадена разликата между усреднената стойност от най-високите стойности за всяко от ядрата в тестовия период и стайната температура.


В по-маловажната според мен ситуация, когато нямаме натоварване, при AMD системата Hyper TX3 има минимално предимство, което е в рамките на грешката при даденото измерване. При Intel обаче предимството и то доста прилично е на страната на Katana 3, при която температурите са с 6 градуса по-ниски. Явно в този случай реализацията на технологията с пряк контакт при Hyper TX3 е с доста по-лоша ефективност отколкото странно извитите топлопроводи и въздушните междини при Katana 3.
Под товар нещата са идентични и в двата случая – победа на Katana 3, като при AMD платформата разликата е около 1,5 oC, докато при Intel разликата отново се увеличава на 2,7 oC, т.е. почти двойно. Обяснението според мен е от една страна малката площ на топлоразпределителя и от втора по-малката му дебелина при Intel. Това се усложнява и от голямото разстояние между топлопроводите при TX3, като може да се каже, че с най-горещата точка на топлоразпределителя, тази точно над кристала, контактува само средния топлопровод, докато другите два хващаха само краищата на топлоразпределителя. И последния фактор е кривата повърхност на използвания процесор, който в единия си край е леко изпъкнал, а в другия леко вдлъбнат. При AMD отново има известна неравност, но изпъкналите зони са точно в центъра и по краищата на капачката. Относителната й равност и по-големия размер и дебелина играят роля подобна на медната подложка при Katana 3 и вероятно за това там разликата е по-малка.

Отпечатъка от i7 при Hyper TX3...
...и при Phenom X6. Вижда се източената следа от пастата в единия край на топлопроводите, поради издърпването за центрирането му върху процесора.

За Katana 3 явно от полза е изключително равната основа, както и факта, че закривените по особения начин топлопроводи контактуват в по-голяма площ с основата отколкото при TX3, въпреки че повечето кривини би трябвало да намаляват ефективността на топлопреноса. Друг фактор може да бъде и разликата във вентилаторите, но за съжаление не ми остана време да проверя моделите с еднакъв вентилатор.
Като заговорихме за вентилаторите – и двата на максималните си обороти се чуват дори на фона на останалите шумове в кутията. Разликата обаче е и в нивата на шума – TX3 определено е по-шумен, като в добавка звуковата му характеристика е доста дразнеща. Ефективно, за да се доближи до нивото на Katana 3 трябва да се свалят оборотите му на около 2300/мин, което ще увеличи още повече разликата в температурите. На свой ред за да ги броим за безшумни и двата вентилатора трябва да работят на не повече от 1600-1700 оборота в минута.

Заключение

Може би преди крайната оценка трябва да кажа и каква е цената на дадените модели. Katana 3 може да бъде намерена за около 40 лв в тази си окомплектовка, но съществуват и ще два варианта – Katana 3 Type A и Katana 3 Type I, като разликата е, че при тях е оставено съответно само захващанията за AMD и за Intel системи. При това положение цената е около 35 лв. Hyper TX3 пък може да намерите за около 30 лв.

Така че с какво разполагаме? Scythe Katana 3 е по-тихият охладител в горната зона на „оборотомера”, слага са по-лесно, съвместим е потенциално с повече системи и е по-ефективният от двата, макар и разликата да не е драстична. На страната на Cooler Master Hyper TX3 са по-ниската цена, малко по-добрата съвместимост с памети с високи топлоразпределители и възможността за втори вентилатор, с който може би ще изравни и дори победи конкурента си, при който това не е възможно заради наклонената конструкция. Това обаче ще е за сметка на разликата в цената и нивото на шума. Е, според мен ясният победител в случая е Katana 3, но ако цената е наистина критична си струва да се замислите и за TX3. Още един важен момент е, че и двата охладителя демонстрираха способности както да охладят дори и най-жежките представители на процесорните фамилии (максималните консумации на фабричните процесори при двете компании са съответно 140 Вт за AMD и 135 Вт за Intel), така и да се справят с умерен овърклок, или дори по-сериозен такъв, ако използвате някой от по-слабите процесори на двете компании.

Инж. Димитър Чизмаров

Страници: Предишна 1 2 3 Следваща