Ефектът на пеперудата, пардон, кутията

Човек и добре да живее се жени, казват хората. Макар че не виждам какво му лошото на това, ще го перефразирам – човек и добре да живее, си сменя кутията. За добро или лошо (скоро ще разберете кое от двете) реших най-накрая да сменя стария боен кон, а именно вярната Miditower кутия от Multirama, която ме прекара през няколко смени на платформата и напоследък през доста ревюта. Кутията е общо-взето стандартен модел с изходящ вентилатор с 92 мм диаметър и входящ 120 мм, но беше малко по-широка от нормалното, което позволяваше вмъкването на всякакви по размери охладители. За замяна и дойде Cooler Master 690, закупена втора ръка, заради което реших, че не и се полага пълноценно ревю. За щастие кутията е много запазена, практически неразличима от нова.

CoolerMaster 690 в оригиналния си вид

 
Та защо започнах с тази псевдопоговорка в началото? Ами преместването на всичко от кутията и нагласянето на новата не е най-приятният процес на света. Отнема много повече време отколкото примерно смяната дори на дънната платка в една и съща кутия и доволно ми глътна 4 часа от живота. Една от важните особености на “новата”  кутия е долно разположеното захранване, което отваря място за допълнителни вентилатори в горния край  на кутията. В добавка отвори за такива има и на страничния капак, така че може да обдухвате видеокартата/ите и процесора, и дори за един на дъното на кутията. Те бяха запълнени с два броя Noctua P14 FLX за горната част, два Noctua P12 като входящ и изходящ съответно на предния и задния панел и един Arctic Cooling F12 на страничния капак над видеокартата. Други особености са обмислената конструкция за закачане на оптични устройства, твърди дискове и разширителни карти, при което се използват щипки (и шейна в случая на хардовете), благодарение на което не ви се налага да използвате допълнителни винтове. Или поне такава е теорията – моите впечатления са, че системата работи отлично за разширителните карти, приемливо за дисковете и сравнително зле за оптчините устройства, които имат доста голям луфт за “разходки”. Това доведе до допълнително подсигуряване с по някое винтче. Капачетата, запушващи 5,25-инчовите слотове пък са мрежести, а не плътни, и са покрити с тънък филтър, за да осигуряват по-добър въздушен поток без при това да спомагат за натрупването на прах.

В процеса на сглобяване ...
...с инсталирания в нея хардуер...
... и в напълно сглобен вид

В края на краищата след като загубих 4 часа за сглобяване какъв беше крайния ефект, като изключим “фейшън” елемента? Адски подобрен въздушен поток. И като казвам това имам предвид наистина сериозна разлика. Системата в момента на тестването беше конфигурирана с дънна платка Asus Croshair IV Formula, процесор Phenom II X6 1090T (за които в скоро време очаквайте материали), 2x2GB ADATA Vitesta DDR3-1600+ памет, видеокарта HIS Radeon 5770 IceQ Turbo, твръд диск Hitachi P7K500 и захранване Chieftec CFT-650-14C. Проведох тест в старата и новата кутия, като пуснах OCCT 3.1.0 за видеокартата, Prime 95 за процесора и копиране на един голям файл между два дяла на диска едновременно. Всички вентилатори бяха нагласени на автоматичен контрол на оборотите. В резултата на това в ненатоварен режим резликата в температурите на всички компоненти спадна с 4-8 градуса за Cooler Master RC690, а в натоварен режим температурата на процесора и на северния мост на чипсета спадна с цели 10 градуса, на видеокартата с 9, на южния мост със 7, на дънната платка с 5, а на твърдия диск само с 2. Последното може би се дължи на факта, че сложих диска в най-горния слот и фактически леко над потока на предния вентилатор. Имайте предвид освен това, че заради автоматичния контрол на обротите, вентилаторите на процесора и на видеокартата работеха на по-ниски обороти в новата кутия спрямо старата, т.е. ползата при равни настройки би била още по-голяма. Честно казано тези резултати надминаха и най-смелите ми очаквания.

Тестови резултати

Междувременно CoolerMaster от известно време предоставя нови версия на 690 – 690 II Advanced и Lite, както и няколко специфични разновидности на брандирани на популярни марки или просто изцяло черни. Ако се чудите каква кутия да вземете искренно ви препоръчвам някоя от вариациите на 690 въпреки сравнително високата й цена (от около 150 лв с ДДС нагоре).

  1. Леле доста си я напълнил кутията. Температурите са доста приятни и бих казал, че покупката си е заслужавала отвсякъде :) .

  1. септември 9th, 2010