AMD A6-3500 и A4-3400 и Asrock A75M-HVS

януари 3rd, 2012

И накрая наколко думи за консумацията. Там нещата са ясни – въпреки еднаквия топлинен пакет, A4 е малко по-икономичния процесор. Хубавото е че при стандартни честоти дори при сериозно натоварване с игри или програми цялостната консумация на системата остава дори под 90 Вт, което е почти невъзможно със спредишните поколения на AMD, още повече ако искате и поне прилична графична производителност. Да не говорим пък за под 40 Вт в ненатоварен режим. Реално трябва да пуснете едновременно Prime 95 за процесорните ядра и OCCT за графиката, за да видите консумация над 100 Вт , което е напълно нереално натоварване. Поне в отношение на икономичност нямам никакви забележки към Llano.


Заключение.

Честно казано не смятам че тестовете на новите процесори променят особено нещата. Според слуховете проблемите на AMD с Llano са все още сериозни, като в голяма степен се дължат на графичната част. Но предвид показания овърклок потенциал, май  и процесорните ядра не са безпроблемни. Така че AMD са в доста неприятнaта ситуация да не могат да предложат съвсем адекватни модели. Честно казано бих предпочeл да бяха разменили графичните подсистеми на 3500 и 3400, като бързият двуядрен процесор на добра цена с добро видеo е като цяло по-добра оферта за непретенциозна гейминг система, тъй като високата еднонишкова производителност е от полза и за традиционните задачи като сърфиране в мрежата и т.н. Проблемът е, че макар видеото на 3400 да е по-добро от предходните поколения, то все пак не е достатъчно за игра в средни резолюции на средни настройки. Това на практика захвърля процесорите А4 само в нишата на чистите домашни HTPC системи, които ще се ползват само за възпроизвеждане на видео. За „пишеща машина“ и изобщо при всякакви приложения несвързани с 3D графика, е далеч по-добре да се насочите към старата платформа на AMD, като най-евтините дъна с вградено видео остават поне 20-30 лв. по-евтини от най-евтините FM1 дъна, а цената на Athlon II X2 250 може добави още толкова разлика дори спрямо A4-3400 и остава дори малко по-ниска от тази на А4-3300. Така може да спестите близо 20% от цената на дъно+ процесор, като при това дори ще получите по-добра процесорна производителност (400-600 МХц по-висока тактова честота и повече L2 кеш не са за изхвърляне). Да не говорим пък какво е положението спрямо LGA1155 моделите Pentium на Intel – при сравнима цена може да получите поне 20% по-висока процесорна производителност.

С А6-3500 положението стои малко по-добре, като при все абсурдно нискатата си базова честота, 3-тото ядро и TurboCore му позволяват да навакса в някои ситуации, а графичното му ядро е достатъчно мощно за непретенциозен гейминг. При все това особено за домашна употреба според мен овърклокването си е почти задължително, като 35-40% без увеличаване на напрежението не са никакъв проблем. А при това ще получите едва ли не съвсем различен процесор. В комбианция с подобно евтино и в същото време добр еовърклокващо се дъно като A75M-HVS на Asrock, особено след овърклок, на цена около 300 лв с ДДС ще получите добре балансирана система, която  може да ви предложи игрова производителност, която не може да ви предлижи никоя от другите платформи на такава цена, тъй като ще се нуждаят от дискретен графичен адаптер, който ще оскъпи доста нешата. И все пак ми се иска от AMD да бяха избрали поне 20% по-висока базова честота, тъй като не всеки е склонен да овърклоква.

Страници: Предишна 1 2 3 4 5 6 Следваща