AMD A8-3870K – лесният овърклок на Llano

февруари 6th, 2012

Резултатите

При процесорните тестове няма някакви особени изненади. Овърклокването води до 12-19% прираст в производителността или средно 15,5%, общо взето нелош откъм ефективност, но като цяло не особено впечатляващ резултат. Овърклокването по шина като цяло не е особено различно, но изглежда че по-бързата памет има какво да даде – в редки случаи може да получите до 6% прираст, но като цяло ползата е от порядъка на 2%, като изключим OpenGL теста в Cinebench – в този случай прирастът е масивните 18%, дори повече от прираста само с овърклок по множител. Това за съжаление показва че опасенията ми, че графичното ядро е спъната от паметта след овърклок са верни, което се потвърждава и от гейм тестовете.

В игрите, овърклокването само с множителите води до относително малък прираст на фона на 50-процентното увеличение на тактовата честота – от 8 до 25%, като изглежда че Crysis 2 е най-ограничената от паметта игра. В същото време прирастът от овъклокването по шина, което увеличава и пропускателната способност на паметта е дори по-ефективно, като дава допълнителен прираст от 14 до почти 30%! Сумарния ефект в този случай се доближава до заветните 50%, като варира между 34% и 43%, но все пак е далеч от максималните възможни. Това означава, че дори DDR3 памет с 2160 MT/с и относително агресивни тайминги продължава да ограничава най-бързото вградено графично ядро! Честно казано това не ми навява особено положителни мисли за бъдещите Trinity процесори, за които изглежда 2133 МТ/с памет ще е абсолютния минимум.
И все пак постигнитите резултати са много удовлетворителни, като след овърклок всички игри постигат стабилно над 30 кадъра в секунда, като в някои случаи дори стигат и до 60/сек. Всичко това показва колко адекватен откъм геймърска производителност е Llano.


.

При консумацията нещата стоят оносително добре. Овръклокването води естествено до повишение на консумацията, но в относително разумни граници. Между двата вида овърклокване няма разлика за процесорните ядра, но овърклока по шина води до по-висока консумация на графичната част, което отново говори че тя има нужда от бърза памет за да може да се използва ефективно.

Страници: Предишна 1 2 3 4 Следваща