Phenom X4 980 и X6 1100T – последните мохикани на 45-нанометровия процес

септември 7th, 2011

Резултатите

За начало да започнем с продуктите на Futuremark. При PCMark 7 изглежда многонишковите оптимизации не са твърде агресивни, при което двата процесора показват доста подобни резултати. Това означава че повече от 4 нишки се използват рядко от теста и също че TurboCore работи, макар и да не може изцяло да компенсира разликата в честотата. За сметка на това 3DMark 11 изявява известни препочитания към многоядрената архитектурата. Причината за това са преди всичко физичния и смесения тест в пакета. Все пак трябва да отбележим че разликата е минимална.

Рендирането е силно паралелна задача, така че не е учудващо преимуществото на Х6 в Cinebench R11.5 xCPU теста. Предварителната подготовка на сцената обаче не се радва толкова на броя ядра, колкото на тяхната честота и затова X4 980 побеждава.

Криптирането и архивирането на данни също са лесно парализируеми задачи, за това няма изненади – 1100Т побеждава в TrueCrypt, 7-zip и WinRAR с вариращо като размер, но много сериозно превъзходство.

Компресирането на видео също на пръв поглед е много лесна за разпаралелляване задача. Изглежда обаче първият пас на x264 теста не е твърде съгласен в това определение, като показва известни предпочитания към Х4 980. Вторият пас обаче показва явна зависимост от броя ядра и води до убедителна победа на X6 1100T.

Създаването на панорами и прилагането на различни филтри във Photoshop изглеждат също като типични задачи, фаворитизиращи повечето ядра. Тестовете обаче показват малко по-различни картина. Autopano беше настроен да използва максималния брой налични ядра, но при все това победителят беше X4 980, макар и с малка разлика. Изглежда голяма част от теста полазва само 4 ядра, при което 1100Т не може да компенсира разликaта в честотата с помощта на TurboCore. Подобно е и положението във Photoshop – теста Retouch Artists използва основно многопоточни филтри, при което все пак X6 1100T успява да дръпне напред. Нашият собствен тест обаче има по-малко многопоточни секции, при което предпочита по-големите тактови честоти на X4 980.

Страници: Предишна 1 2 3 Следваща
  1. No comments yet.

  1. септември 7th, 2011