GeForce GTX 460 – правилната реализация на Ферми?

август 11th, 2010

След шуутърите от първо лице преминаваме към сбирщина от игри в други жанрове. Първа сред тях е ролевата Dragon Age : Origins. За пореден път сменям мястото на тестване в играта, като този път използвах забравения храм над селото Heaven. Откритата зона представлява добър графичен тест без да е толкова ограничена от производитлеността на процесора както в градовете. В този случай Radeon HD 5830 е постоянно по-бърза от GTX460, като се конкурира и сравнително добре със Sonic Platinum. Без антиалайзинг дори 5770 е способна да конкурира GTX460, което едва ли е учудващо предвид сравнително лекия енджин на играта, който доста набляга на текстурирането, което е сред силните страни на адаптерите на ATI, както видяхме в подтествете на 3Dmark Vantage.

DIRT 2 беше едно от силно рекламирането от ATI заглавия заради поддръжката на DX11 и теселация. В случая обаче виждаме минимално, но постоянно изостване на 5830 от GTX460, а близките резултати на 5770 сочат отново към ситуация, в която по-мощният адаптер явно опира в производителността на РОП блоковете си. За моделите на Nvidiа пък изглежда доближаваше лимита на производителността на тестовия процесор, като при Sonic Platinum почти липсва разлика между производителността в различните режими.

При H.A.W.X. нещата стоят горе долу по вече познат начин – Sonic Platinum е на върха, като 5830 е равностойна на GTX460 без AA и изостава малко с АА. 5770 изостава стабилно назад, но общо взето всичко това представлява чисто академичен интерес, тъй като практически всички адаптери могат да осигурят поне 60 кадъра в секунда, с дребното изключение на 5770 във FullHD режим и 8хАА, който дава „едва” 57.

Тестът по Final Fantasy XIV се базира на все още неизлязата ММО ролева игра. Конзолните корени на играта лесно могат да се различат в графиката, но в същото време тестът и вероятно и играта все пак не са твърде леки за съвременните графични карти. Използването на относително прости шейдери и доста сериозно текстуриране обаче извеждат този път предложенията на ATI на върха. Самият тест няма никакъв избор на настройки извън избора на резолюция и донякъде курозно, на персонаж с който да го „минете”, така че само мога да предполагам, че в него например не се ползва АА. Фактът обаче остава и имаме победа на 5830 дори над Sonic Platinum, a 5770 успешно се справя с GTX460 на стандартни честоти.

И накрая последният игрови тест е твърде добре познатата World in Conflict, като представител на реалновремевите стратегии. В този случай поведението на моделите на Nvidia е малко странно, като Sonic Platinum безапелационно заема първото място, но разликата с GTX460 е огромна и честно казано трудно може да се оправдае дори с фабричния овърклок. При все това резултатите на овърклокнатата видеокарта остават подобни на тези на GTX470 за пореден път, така че може би става дума за някакво вътрешно ограничение или играта се нуждае едновременно от голяма пропускателна способност и от тактова честота на графичния чип. Във всеки случай GTX460 на стандартни честоти изостава не само зад 5830, но и зад 5770, което за пореден път показва, че новата архитектура на Nvidia не харесва старите игри.

Статистически анализ на резултатите.

 

Едва ли някой ще се изненада, след всички тези резултати че новият графичен адаптер на Nvidia е по-бърз от конкурентите от ATI. Средното предимство на GeForce GTX460 над Radeon 5830 обаче усреднено от всички игрови тестове е едва 6,2%, а предимството пред 5770 (при това пред един от най-солидно овърклокнатите фабрично модели) е стабилните 24%. Фабричният овърклок на Palit GTX460 Sonic Platinum пък дава среден прираст от почти 16%. При все това новия модел на Nvidia губи в Dragon Age:Origins, World in Conflict  и FF XIV с около и над 20% в някои от режимите, така че трудно може да се каже, че победата е безусловна. На негова сметка остават солидните победи в Metro 2033 и FarCry 2, в която разликата достига до 60% и наистина дава различно ниво на игруемост. В останалите случаи, както може да видите и от диаграмата резултатите в близо половината от ситуациите имаме  фактическо равенство (от -5 до +5% разлика), което имаме в около 22% от случаите, или несъществени победи (5-10%, които са под нивото на потребителското възприятие в общия случай), които са най-много на брой и цели 25% от всички ситуации, като имаме и няколко по-съществени победи с над 10% извън вече изброените Metro и FarCry, но и няколко несъществени загуби.

Накрая ето и едно сравнение по цена. Данните за цените на графичните адаптери са взети от ценовата листа на фирма „Most Computers”, като за Radeon HD 5770 е използвана цената на Vapor-X версията на Sapphire, за 5830 бе използвана цената на графичен адаптер от Gigabyte, а за стандартната GTX460 бе взета цената на Sonic (не-Platinum) модела на Palit. За производителността беше взето усредненото процентно съотношение от игровите тестове спрямо производителността на най-бавния от тестваните адаптери, Radeon HD 5770, а индекса Производителност/цена не е абсолютна стойност, а показва каква част от относителната производителност получавате за 100 лв. При това положение може би не е изненадващо, че най-евтиният графичен адаптер има и най-висок рейтинг, като ви дава най-много производителност за парите ви. Radeon HD 5830 и Palit GeForce GTX460 Sonic Platinum ви дават почти идентично съотношение спрямо на производителността спрямо парите вложени в тях, въпреки сериозната разлика в цената, а стандартната GeForce GTX 460 ви дава най-малко за парите вложени в нея. Подобно съотношения обаче не отчитата абсолютната производителност, която в редица случа при 5770 се оказва недостатъчна за игра при максимални настройки във FullHD режим. И все пак това остава най-ефективното вложение, ако сте със сравнително ограничен бюджет.

Страници: Предишна 1 2 3 4 5 6 Следваща