Превю на архитектурата Fermi

На сайта Tech-Report може да намерите доста интересно и подробно превю на архитектурата Fermi на бъдещите графични (и не само) чипове на NVidia. Функционалните изменения спрямо предходното поколение са много сериозни, но в голямата си част са насочени към чисто изчислителните задачи, докато сякаш графичните цели остават назад. При все това чисто количествените изменения са достатъчни да, както се казваше някога,  доведат до качествени изменения.

Като странична забележка от моя страна, предполагаемите честоти на чипа според статията са доста по-високи от честотите на наскоро обявените Tesla C2050 и 2070 контролери. В посочените данни фигурира типична консумация 190 Вт. GeForce модела базиран на Fermi едва ли ще използва памет в такива количества като Tesla версиите (вероятно ще се ограничи до 1,5 ГБ), което ще спести малко от консумацията, но пък повишените честоти вероятно ще компенсират разликата, че и отгоре. Това ме кара да предполагам, че консумацията ще превиши 225 Вт и вероятно ще е близо до 250 Вт. Справката с предположенията на колегите от Тech-Report навява идеята за предимство от до 20-30%  пред 5870, но това ще бъде заплатано от повишената консумация. На свой ред това засега оставя евентуален двучипов модел по-скоро в сферата на пожеланията, да не говорим, че както Radeon 5970 показа, подобни количества графична мощ за почти неизползваеми към момента за огромната част от потребителите. Все пак все още е рано да се правят крайни изводи преди да се появят поне ранни резултати за производителността на чипа.

Засега появата на графичните адаптери се очаква да бъде най-рано през Януари догодина, като различните информации ме навеждат на мисълта по-скоро за края му и дори началото на Февруари.

  1. No comments yet.

  1. No trackbacks yet.