Купища нови процесори от Intel.

Изминалите коледни и новогодишни празници ми попречиха на отразяването на новините на процесорния пазара през последните сецмици. Те обаче са доста и все с източник Intel. Компанията представи нова генерация Atom процесори, както и първите си 32 нанометрови Nehalem-базирани двуядрени модели.

Двуядрената версия на Pineview

Atom по пътия на интеграция

Над година и половина след първоначалната си поява Atom най-накрая се сдоби с нова версия. Известна под кодовото название Pineview, тя отново е произведена по 45 нанометрова технология и основото в случая е обединяването на процесорното ядро със северния мост на чипсета. Това елиминира нуждата от още един чип за изграждането на дънната платка и позволява създаването на значително по-компактни системи, а интегрирането на контролера на паметта в същия кристал с процесора води и до намаляне на латентността на връзката. За съжаление обаче процесорното ядро остава също толкова анемично, а графичния контролер е маргинално подобрен спрямо стария GMA950 – GMA3150, подобен на намиращия се в G31 чипсетите на компанията. Това означава ShaderModel 2.0 поддръжка, трагична 3D производителност и практически никакво ускорение на HD видео. И докато първите две са простими, предвид че едва ли някой разчита на кой знае каква игрова поризводителност с Atom, то последното е много голям пропуск, като силно ограничава достъпността до видео съдържание. Интеграцията води до намалена консумация на платформата, като Pinetrail (Pineview+чипсета NM10) консумира сумарно 7 вата в едноядрения си мобилен вариант, срещу 10 за предишната инкарнацация (Atom+(945GSE). При настолните модели разликата е още по-драматична като дори двуядрения D510 (1,66 ГХц) + чипсета има консумация от порядъка на 15 W срещу 30 за по-стария модел 330+945GME.

Дяуадрената версия на Pineview...

При все това най-големият проблем на Atom остава неадресиран – ниската производителност. Интегрирането на контролера на паметта води до 10-15% повишение на производителността, но за съжаление това е крайно недостатъчно на фона на началния дефицит. Промените в Atom трябва да са по-сериозни – нарастването на производителността трябва да се измерва в пъти или да се направи нещо повече за намаляване на консумацията (например да се използва 32 нм технология за производство), за да постигнат Intel целта си за интегриране в мобилните телефони. За последното обаче Atom е проблематичен и откъм размери. Така че въпреки подобренията, платформата Pinetrail остава едно твърде половинчато и закъсняло решение.

... и едноядрения модел

На свой ред чипсетът NM10 е предната вариацяи на тема ICH7 – налични са познатите ни 2 SATA и 8 USB 2.0 порта, Fast Ethernet мрежов адаптер, Intel HD Audio както и 4 PCI Express линии, които могат да се използват за разширителни платки. Подходящ кандидат за последното е например Ion 2 на NVidia, който по същество ще бъде просто графичния адаптер G210. Друг вариант предложен от Intel е добавянето на HD видео декодер от Broadcom. Разбира се има и други варианти. Връзката между NM10 и Pineview се извършва по познатата DMI шина на Intel, като мобилния вариант има пропускателна способност 1 ГБ/с, а настолния – 2 ГБ/с.

Наличните модели към момента са D410 ($43) и D510 ($63) за настолни компютри, като разликата между двата е в броя на ядрата (съответно 1 и 2), като всички други показатели, включително тактовата честота са еднакви. Съответно TDP за двата са 10Вт и 13 Вт, към които трябва да се добавят още 2 Вт за чипсета. За преносими компютри в момента е наличен само N410, идентичен по възможности на D410, с единствено изключение TDP 5,5 W и с цена $63. По-късно трябва да се появи и модела N470 с честота 1,83 ГХц при същата консумация, както и версии с поддръжка на DDR3 памет. Не е изключено да видим и двуядрен модел за преносимите компютри.

Nehalem за масите

През миналата седмица пък Intel представи първите модели от среден клас базирани на актуалната си архитектура Nehalem, които трябва да помогнат с навлизането й сред масите. Заедно с това дебютира и 32-нанометровия технологичен процес на компанията. Това е и поредния процесор на гиганта, който всъщност се състои от два кристала. Защо е нужно това? На първо място, с прехвърлянето на контролера на паметта в процесора, вграденото графично ядро изведнъж се оказва в ситуацията да се налага да комуникира с процесора през системната шина. Така се добавя от една страна латентност на връзката, от друга достъпната пропускателна способност е ограничена от скоростта на връзката между чипсета и процесора. AMD се бори с този проблем използвайки бърза шина и добавяйки локален буфер, Intel предпочита да извърти нещата – единият кристал в процесора всъщност е старият северен мост на чипсета с графичното ядро и контролера на паметта, докато самия процесор е във втория кристал и се свръзва с по познатия от преди шинен метод с чипсета, само че връзката сега е в рамките на процесорната подложка, а шината е новата серийна QuickPath. По този начин Intel могат да се разминат с използването на по-бавна шина за връзка с чипсета и да не ограничават производителността на графичното ядро, но пък заманяата на последното е възможна единствно чрез замяна на процесора или с добавянето на външна видеокарта. И като страничен ефект от този процес, Intel елиминира и последния си потенциален конкурент при чипсетите – NVidia

Така обаче Intel лишава новите двуядрени процесори, известни с кодовото име Clarkdale, от едно от основните предимства на Nehalem – вграденият контролер на паметта и ги връща почти до нивото на старата Core 2 инфраструктура. От друтга страна QPI има определени предимства пред AGTL+, на двуядрения процесор пък не му е нужна толкова много пропускателна колкото на 4-ядрения и не на последно място така компанията може да използва вече остаряващите 45-нанометрови поточни линии за производството на част от процесора. Да, чипа с контролера на паметта и графичнотоо ядро се произвежда то 45 нм технология (114 кв.мм., 177 млн. транзистора), само чипа със самия процесор е по 32 нм процес (81 кв.мм., 382 млн. транзистора). В края на краищата чипсетната част не се предполага да работи при толкова високи чесоти и консумацията й ще е доста по-ниска поначало. В същото време подобно разпределение уж трябва да е по-евтино за производстово от монолитен чип по новата технология, макар че със сигурност многочиповата опаковка изяжда поне част от това предимство.

Процесорния кристал в пълния му блясък

Процесорът за щастие запазил останалите възможности на Nehalem, като HyperThreading, широкото изпълнително ядро и бързия L3 кеш. Разликата е, че сега имаме само 2 ядра и общо 4 нишки, а кеш паметта е намалена наполовина до 4 MB. Заедно с това процесорите са се сдобили и с нов набор инструкции AES-NI с основна цел, както подсказва името им, криптиране на данни. Това например би трябвало доста сериозно да подобри работата с криптирани твърди дискове. Запазени са и TurboBoost възможностите като чипът може да вдигне тактовата си честота с 2 стъпки при натоварване само на едното ядро и с 1 стъпка при работата и с двете. Това е доста по-консервативно в сравнение с моделите от сериите i5 700/i7 800, но е може би обусловено от поначало високите честоти на процесорите и от доста по-малкия топлинен пакет, включващ в себе си и графичното ядро.

Clarkdale ще положи началото на цели 2 нови продуктови фамилии за Intel и ще допълни вече съещствуващата i5. В последната ще влязат новите модели от серията 600, който на този етап са 650 (3,2 ГХц процесор, 733 МХц графично ядро, цена $176), 660 (3,33 ГХц/733 МХц, $193), 661 (3,33 ГХц/900 МХц, $193) и 670 (3,46 ГХц/733 МХц, $284). Тези модели поддържат пълната функционалност, налична в Clarkdale – HyperThreading, Turbo Boost, AES-NI и т.н. Следващите в реда са i3 540 (3,06 ГХц/733 МХц, $133) и 530 (2,93 ГХц/733 МХц, $113), като разликата спрямо събратята им от серията 600 е липсата на Turbo Boost, AES-NI, Trusted Execution и част от вирутализационните технологии (VT-d), но запазват HyperThreadign. Като цяло не загубата не е голяма за домашния потрбеител, но може да се окаже важна за корпоративните клиенти. И накрая, последната нова линия е от бюджетните Pentium G модели, състояща се за момента от само един представител – 6950 (2,8 ГХц/533 МХц, $87), който спрямо i3 губи и поддръжката на HyperThreading, лишава от 1 МБ L3 кеш и губи поддръжката на видеоускорение от графичния си процесор.

Няколко думи и за графичното ядро – то се базира на GMA4500, като е увеличен броят на изпълнителните модули в конвейер от 5 на 6 и съответно от 10 на 12 за целия чип. Разширен е набора от операции с вертексните данни, които могат да се изпълняват върху модулите и както се вижда по-горе е увеличена тактовата честота. Така че 3D производителността е повишена значително като на места вече настига тази на интегрираните чипсети на NVidia и ATI/AMD. Подобрена и работата на видеодекодера, поддръжащ вече пълно HD ускорение, както и са разширени възможностите за предаване на звук по HDMI, като вече е възможно да се използва дори 8-канален LPCM звук. Всичко това прави новите процесори (без Pentium G6950) отличен избор за HTPC системи. За домашна употреба и спорадична игра графичното ядро ще се представя по-добре, но все пак има още доста какво да се желае.

Както и при Pinetrail, новата LGA1156 платформа намалява нужните чипове с един.

Благодарение на интеграцията, новите чипсети за LGA1156 чипсети ще се състоят само от един чип, в този смисъл вече няма да са chip-sets. Новото название според Intel е Platform Controler Hub. По принцип процесорите могат да работят и с P55, но в този случай няма да може да се използва вграденото графично ядро, тъй като няма поддръжка на допълнителния интерефейс за предаване на графичните данни FDI. Конкретно за работа с Clarkdale Intel предлага 3 нови набора – H57, H55 и Q55. H57 е най-пълния откъм потребителска функционалност, H55 разполага с намален брой USB и PCI Express портове и някои допълнителни възможности. Q55 стои някъде между двата като има в добавка различни функции за корпоративните клиенти. Недостатък спрямо P55 пък е липсата на възможност за разделяне на PCI Express линиите между два графични слота, което всъщност звучи доста странно, предвид факта че самия контролер е в процесора и реално няма много общо с чипсета.

Възможности на новите чипсети

Накрая Intel представи и мобилна версия на Clarkdale, известна като Arandale. Тя обогатява вече наличната i7 мобилна фамилия и добавя на свой ред i3 и i5 и за мобилния пазар. Няма да изброявам всички модели, но фамилиите включват варианти с честота от 1,06 до 2,66 ГХц, a TDP варира между 18 и 32 Вт, като всички модели за щастие поддържат HyperThreading. TurboBoost има много по-голяма роля като в зависимост от модела увеличаването на честотата в подходящи условия може да стигне с до 8 стъпки (1,06 ГХц).

Като цяло Intel дава доста сериозна заявка за възрвъщане на позициите си в средния клас, но конкуренцията там е жестока. На свой ред компанията не се е посвенила и да предложи относително високи цени за чиповете, особено за моделите от i5 серията. И докато тестовете, които вече циркулират в интернет, показват че i3 са като цяло доста конкурентноспособни, то i5 600 са позиционирани така, че се конкурират не само с пълноценни четириядрени Phenom Х4 на AMD, но и с ниския клас четириядрени модели на Intel за по-старата платформа LGA775. А това е битка, която i5 в повечето случаи губят и то често масивно. И за съжаление макар плаформата да предлага потенциала за създаването на много евтини дънни платки, които да компенсират част от ценовия товар, то по-старите платформи вече разполагат с много евтини модели. Така или иначе бъдещето явно принадлежи на Clarkdale, като е само въпрос на време цените да се напаснат подходящо.

  1. No comments yet.

  1. No trackbacks yet.