Има ли проблем с отключените процесори?

Може би си спомняте, че преди време писах за Phenom II X2 555 – отлично клокващ се модел, който лесно се отключва до 4-ядрен. Всъщност това беше втория отключен процесор, който ползвам за по-дълго време. В последствие конкретния екземпляр напусна владенията ми :) и продължи да работи в друг компютър… до началото на Август. В един момент компютъра, в който към момента се намираше процесора, забил и повече не могъл да стартира Windows. Нито допълнително напрежение, нито деклоквнае, намаляване на скорст на паметта, нищо не помогна. В края на краищата с тогавашния му собственик разкрихме причината за проблема – включването на ACC функцията на дъното. Което, надявам се се сещате, означаваше че процесорът повече не може да бъде зачетен като отключващ се. Беше пробван разбира се и при мен, но със същия краен резултат. За щастие работата му в стандартен режим с две ядра все още е безупречна.

Тогава го писахме лош късмет и започнах да се оглеждам дали случайно няма и други подобни екземпляри. Доскоро нямаше друг подобен случай, но ето че се появи още един, затова реших, че случая не е изолирано изключение. И отново X2 555 от C3 ревизия. Е, явно си има причина да бъдат заключени съответните ядра. Интересното е, че до момента не се  чуло подобно нещо да се случи с по-старите C2 ядра. Така че докато доскоро спокойно можех да кажа, че си струва човек да рискува с отключения процесор, сега съм длъжен да ви предупредя – ако наистина ви трябват допълнителните ядра, доплатете малко отгоре и си вземе гарантирано работещ с повече ядра модел. Още повече че вече може да намерите Athlon II X4 640 с тактова честота 3 ГХц и цена около 215 лв с ддс, тоест разликата е само 30-тина лв. спрямо Phenom II X4 555. Така че за разлика от преди няколко месеца избора ви не е между висока еднонишкова производителност (3,2 ГХц при 555 и 2,6 ГХц за 620) или висока многонишкова производителност (2 срещу 4 ядра). Сега разликата в честотите е много по-малка, тоест загубата на еднонишквоа производителност няма да е сериозна и получавате общо взето оптималния баланс. В същото време не казвам и че всички отключени модели ще ги сполети тази съдба, но не е лошо да имате едно на ум.

Ако смятате че X2 555 ви е достатъчен и евентуалните отключени ядра са прекрасен бонус, добре, но за сериозна работа, по-добре заложете на сигурно, било то и на малко по-висока цена, за да си спестите ядове за в бъдеще. Още повече, че отключването винаги е лотария – или става или не, като май по-често не става.

  1. No comments yet.

  1. No trackbacks yet.