Noctua разширява набора си от вентилатори и охладители

През изминалите няколко седмици дорбе известната ви компания Noctua, произвеждаща вентилатори и охладители, беше доста активна анонсирайки редица нови продукти. За част от тях вече писахме, но междувременно се появиха още. За начало днес компанията анонсира нова гама 14- и 15-сантиметрови вентилатори, разширявайки новата си продуктова линия NF-Axx. Ето ги и тях:

- NF-A14 ULN – това е модел с квадратна рамка и 140-милиметров форм фактор, който разполага с цялата гама акустично оптимизации от серията ААО2, които вече са ви познати от ревюто ни на модела NF-F12. Използва се 7-витлов дизайн, като освен това са добавени и новите Flow Acceleration Channels за подобряване на въздушния поток. В ротора се използват патентованите от компанията SSO2 лагери, които се базират на хидродинамична технология. ULN модела е предназначен за използване заедно с радиатори за водни охлаждания или за подобряванена въздушния поток в кутията. По тази причина максималните обороти са едва 800/мин, като с приложения L.N.A адаптер може да ги ограничните до 650/мин. Въздушни поток при тези скорости на въртене е съответно 79,8 м³/ч (47 CFM) и 66,4 м³/ч (39,1 CFM), статичното налягане отговаря на 0,69 мм и 0,42 мм воден стълб, а нивото на шум е 11,9 дБ(A) и 9,1 дБ(A).

- NF-A14 FLX – този модел е външно идентичен с предходния, като разликата е, че е предназначен за работа на по-високи обороти и съответно за по-голям въздушен поток. Максималните обороти в този случай са 1200/мин, като освен L.N.A., понижаващ ги до 1050/мин, е включен и U.L.N.A. адаптер за намаляване до 900/мин. Въздушния поток, статичното налягане и нивото на шум са съответно 115,5/101,9/88,7 м³/ч (68/60/52,2 CFM),  1,51/1,18/0,89 мм воден стълб,  19,2/16,4/13,8 дБ (A).

- NF-A15 PWM – това е първият 150-милиметров модел на компанията и на пръв поглед изглежда различно от другите два. Според Noctua е предназначен за максимална производителност със съвременните върхови въздушни охладители. За разлика от A14 този модел се предлага със закръглена рамка и дупки за монтаж на мястото на 120-милиметров вентилатор. Витлото отново е 7-лопатково, като освен вече споменатите технологии, този модел използва и фирмената PWM схема на Noctua, която предполага по-плавна промяна на оборотите и е лишена от виенето, проявяващо се при някои конкурентни модели. Като показатели, този модел е идентичен с NF-A14 FLX, но за разлика от него в комплекта му влиза Y-разклонител вместо адаптер за връзване към 4-пинов Molex конектор и само L.N.A адаптер.

Компанията предлага и трите модела на цена от 21,9 евро, като предлага и типичната си 6-годишна гаранция.

Това обаче не е всичко – през изминалия месец компанията анонсира и два свръхкомпактни охладителя, предназначени за икономични и малки HTPC системи. Става дума за NH-L9a/NH-L9i, като основната отличителна черта на двата е, че са високи едва 37 мм заедно с използвания вентилатор. За целта е използван новия модел NF-A9x14, който е едва 14 мм висок. Миниатюрните размери са и причината компанията да предлага два различни модела за Intel и AMD платформа, тъй като за да бъдат спазени, се е наложило закрепящата система да се интегрира директно в самия радиатор. Това също е наложило и известни разлики във физическите размери. По тази причина NH-L9i е със странични размери 95х95 мм, докато NH-L9a е във вариант 92х114 мм. Така двата модела би трябвало да се събират точно в рамките на определеното за охлаждаща система място на дънните платки и да не пречат на паметта или разширителните карти, правейки ги идеални за използване и с mini-ITX дънни платки. Топлопреноса от процесора се осъществава както с помощта на директен контакт на ребрата с медната оснонва, така и с помощта на два 6-милиметрови топлопровода. Максималната разсейваща способност е заявена като 65 Вт, а в комплекта се предлага и L.N.A. адаптер за ограничаване на максималните обороти на вентилатора от 2500/мин до 1800/мин. Официалната им цена е 39,9 евро.

  • Trackback are closed
  • Comments (0)
  1. No comments yet.