Acer Ferarri One 200 – перфектният нетбук?

юли 13th, 2010

Производителност

За съжаление в момента не разполагам с подходящ противник, който да сравнява напълно адекватно Ferrari One. Разполагам обаче със стари резултати на тестове на един от първите нетбук модели – Acer Aspire One. Въпреки че в последствие компаниите успяха да изстискат още малко производителност и време на живот от Atom, той все пак остава добър представител. Конкретната конфигурация беше с 1,6 ГХц процесор, 1 ГБ памет и 120 ГБ Western Digital Scorpio Blue диск, като използваше вграденото видео Intel GMA950. Заедно с това имам и резултати от BenQ P52 базиран на същото K8 ядро, но в по-старото изпълнение използващо 90 нм. технология. Процесорът на последния е Turion X2 TL-50 с честота 1,6 ГХц и 2 х 256 KB L2 кеш. Чипсетът е Radeon Xpress 1100, има 2 GB DDR2-667 оперативна памет, 160 GB Seagate Momentus 5400.3 твърд диск и графична карта Mobility Radeon X1600 с 256 MB DDR2 локална памет. „Уловката” и в двата случая е, че резултатите са взети от 32-битовата версия на Windows XP, докато Ferrari One беше тестван с Windows 7 Home Premium x64. За сравнението използвах Everest Ultimate за тестване на паметта, PCMark’05 за тестване на цялостната производителност на системата в ежедневни приложения, Cinebench R10, ако случайно ви хрумне да ползвате професионални 3D приложения, WinRAR 3,8 за сравнение на скоростта при архивиране и накрая прекодирах с помощта на Windows Media Encoder 9 видеоклип от MPG формат в WMV формат, като се използва подразбраният профил High Definition Quality, а във втория – WAV файл в MP3 формат, отново със същия профил.

Тъй като положението малко или повече е ясно, мисля да ви спестя подробното разискване на резултатите. Общо взето Athlon X2 L310 се разполага малко над средната стойност между Atom N270 и Turion X2 TL-50.В зависимост от задачата, предимството на предложението на AMD варира от около 50% до над три пъти, като последното е в тежки изчислителни задачи като рендване на 3D изображения, с които е малко вероятно да се занимавате на тази машина. При все това при обичайни ежедневни дейности може да разчитате на поне 50% ускорение, за което говори общия резултат в PCMark’05, WinRAR и прекодирането на аудио с Windows Media Encoder.

За производителността има и още някои аспекти, които си струва да се отбележат. Преди всичко прехвърлянето от мощен настолен компютър към Ferrari One може и да не доведе до голяма промяна в навиците ви. Да, процесорът не е толкова мощен и на моменти ще се наложи малко да изчаквате, но при все това двете ядра предлагат много по-добра работа в сравнение с Atom. Например последният се задръства с няколко отворени страници в Internet Explorer, докато Athlon, макар и с известно напъване, се справя и с над 10. В този смисъл не ви е нужна почти задължителната смяна на IE с по-бърз браузър, както при Aspire One, макар че полза пак бихте имали. Вторият фактор са игрите. Atom+GMA950 е пълна трагедия. Забравете за по-стари игри, освен неща предвидени да вървят на нещо от сорта на K6-2 процесор и Riva TNT видео. При Атом може да забравите за порядъчно старите NFS: Most Wanted, TES IV: Oblivion или NWN 2, игри, които спокойно вървят на BenQP52. Дори използването на Ion на Nvidia твърде често не е достатъчно заради анемичния процесор. С платформата Caspian положението не е цветущо, но всяка от изброените игри може да се докара до игруемо положение на цената на силно намалени детайли. Разбира се в нативната разделителна способност на дисплея няма да можете да играете нито една от тях, но в 1024х768 (която не се скалира, а заема центъра на дисплея, но по цялата му височина) всички са игруеми с кадри от над 30 за NFS и над около 20 за двете ролеви игри. В 800х600 положението е още по-добро, но пък тогава ще трябва да се примирете със скалирането на картината, което трябва да отбележа е доста добро. В този случай очевидно проблемът е в графичния адаптер и ме кара де се чудя дали работата на паметта в двуканален режим би подобрила положението съществено или сайдпорта успява да компенсира достатъчно недостига на пропускателна способност.

Друг начин за забавление е гледането на филми и клипове. Благодарение на мощния декодер вграден в чипсета, може да се насладите дори на HD качество. 720p резолюцията води до стабилно натоварване на процесора и вградения видеоадаптер, достигащи до около 50%. FullHD също е възможно, макар че натоварването вече е на границата на възможностите на платформата. Последното обаче е изобщо извън способностите на Atom, освен ако е комбиниран с Ion. Заедно с това новата версия на Flash дава възможност да се използват възможностите на графичния адаптер за гледане на поточно видео през интернет.

Батерия

Една от основните идеи на нетбук машините все пак си остава дългото време на автономна работа. Съобразно това Ferrari One е екипиран с 6-клетъчна батерия, но пък на свой ред по-лакомия процесор и неработещата енергоспестяваща технология ще вземат своя дял. Тестовете проведох в използвайки настройките на Balanced режима на Windows 7, като автоматичното изключване на твърдите дискове и дисплея беше изключено, а яркостта на последния беше зададена на 40%, която е общо взето на границата на удобната работа.

Първият тест беше за максимална издръжливост на батерията, като компютъра беше оставен без никакво натоварване, с изключени Bluetooth и Wi-Fi. При това положение без никакви проблеми покри декларираните 5 часа издръжливост на батерията. При нормална работа, разбира се няма как да постигнете такъв резултат. Наблюденията ми обаче показват че ако се ограничите само в четене или пък писане на нов документ и не използвате мрежата може да се доближите доста до това време, като са постижими около и над 4 часа работа.

Следващият тест беше при работа в интернет, логично с включена Wi-Fi мрежа. За целта заредих в Internet Explorer няколко популярни хардуерни сайта (Anandtech, Tom’s Hardware, Tech Report и разбира се MegaHardware  ), включих медия плеъра Windows Media 12 да възпроизвежда MP3 файлове и оставих компютъра така. Използването на флаш реклами в сайтовете доведе до доста прилично натоварване на процесора, което в края на краищата доведе до намаляване на времето на работа наполовина до само 2 часа и половина. Не е зле, като се има предвид, че ако използвате някой по-лек браузър може да постигнете и по-добър резултат.

Накрая реших да видя след като може да гледате HD видео, колко дълго може да го правите на батерия. За целта пуснах филм прекодиран в H.264 формат с резолюция 1280х528 (кино формат 2,35:1) с помощта на плеъра VLC. Декодирането с този тежък кодек доведе до почти постоянно натоварване около и над 50% както за процесора, така и за вградената видеокарта. В края на краищата това сведе времето на автономна работа до само 2 часа. Предвид че MPEG2 кодираните файлове с DVD качество, което все още преобладава като популярност, натоварват много по-слабо както процесора, така и видеокартата, то може да очаквате много по-дълго време на работа при захранване само от батерията.

Страници: Предишна 1 2 3 4 Следваща