Acer Ferarri One 200 – перфектният нетбук?

юли 13th, 2010

Цена

За съжаление Ferrari One като цена спрямо останалите нетбук модели се отнася горе-долу както и автомобилите с тази марка, спрямо по-обикновените спортни модели. В момента на закупуването му цената беше 879 лв. с ДДС, но в последствие цената на долара скочи сериозно и в момента започва от 999 лв. с ДДС. При това положение получавате и относително нетипичната 2 години гаранция. Масовите нетбук компютри в момента започват от около 500 лв. и в огромната си част се намират в зоната 550-650 лв., включително и други модели на същата компания. При това положение разликата в цената е от порядъка на 30-40%. В същото време това са модели базирани на едноядрен Atom процесор, с 9-10-инчови дисплеи с резолюция 1024х600/576, само 1 GB памет и 160 GB твърд диск, с 3-клетъчна и по-рядко 6-клетъчна батерия и използващи орязаната версия Windows 7 Starter Edition или специалното издание на Windows XP за нетбук компютри. Моделите с по-добро оборудване достигат и над 800 лв., като с едно изключение запазват едноядрения Atom. Това изключение на Asus EEEPC 1201N, използващ двуядрен Atom 330 и NVidia Ion платформа, 2 GB памет, 250 GB диск, Windows 7 Home Premium и 6-клетъчна батерия от цели 63 Втч, при което цената му е минимално по-ниска от тази на Ferrari One. В този клас има и още няколко модела, които представляват конкуренция, включително и отново базирани на платформата на AMD. Това са предложения на базата обаче на едноядрен Athlon MV-40, който е с честота 1,6 ГХц. Може да намерите също и CULV-базирани модели използващи Celeron 723. Тези два процесора представляват по-сериозна конкуренция, като в по-неоптимизираните програми разликата в честотата или по-ефективната архитектура са по- полезни от второто ядро. В по-голям план обаче второто ядро винаги предлага по-комфортна работа, ако ползвате повече приложения.

В малко по-горния ценови клас пък може да намерите за около 100-200 лв. повече както CULV-базирани свръх портативни модели, така и първите представители от новото 45 нм. поколение на AMD. Те предлагат в общи линии същите възможности като Ferrari, но с повече производителност и специално за CULV платформата – и с по-дълго време на автономна работа. Всъщност ако не беше настояването за позициониране като нетбук, Ferrari One спокойно би могъл да мине за член на тази група, тъй като нищо сериозно не го отличава. При това положение той би бил и един от най-евтините модели, но и вероятно най-бавния. Така че в голяма степен мисля, че Acer са позиционирали доста добре предложението си. Евентуалното връщане на цената на ниво от 880 лв. би направило модела изключителна добра покупка.

Заключение

В края на краищата какво е мнението ми за Ferrari One? Позитивно, доста позитивно. Като концепция и конфигурация този компютър е един прекрасен избор, ако имате нужда от втори компютър за дома. Въпреки че Acer го позиционират като нетбук, той размива и според мен дори прекрачва границата на определението и всъщност е един много приличен свърхпортативен лаптоп. Двуядреният Athlon процесор ви дава прилична производителност за нормална работа, нещо което не може да се каже за Atom базираните модели. А благодарение на вградения видеоконтролер Radeon HD 3200 може да използвате Ferrari One като пълноценна мултимедийна машина. При все това обаче марката не е оправдана напълно – слабото място е качеството на дисплея и някои забележки за изработката на корпуса. Времето на автономна работа също не е нещо изключително, предвид използването на 6-клетъчна батерия, дори като се отчете относително малкия й капацитет. Цялостния пакет обаче и цената на която се предлага правят Ferrari One много привлекателен избор ако ви трябва компактна машина с увеличена автономност и не искате да променяте много потребителските си навици. Ако търсите обаче основна машина и не ви пука толкова за фактори като тегло, размери и издръжливост на батерията, по-скоро се насочете към наличните в този ценови сектор 15-инчови модели.

Колкото до представянето на мобилната платформа на AMD – комбинацията е доста интересна, като предлага много по-големи възможности от Atom/945GME платформата. В добавка към подобрената ежедневна производителност получавате и HD видео поддръжка и минимални, но все пак налични, игрови възможности. Това обаче е заплатено с доста по-голяма консумация, която налага използването на по-голяма батерия. За щастие преди малко повече от месец AMD анонсира нова версия на платформата, при която ще се използват вече процесори, произведени по 45 нанометров технологичен процес и базирани на най-актуалното ядро на компанията – K10.5. Въпреки че топлинния пакет се запазва приблизително същия, новите процесори ще предложат много по-голяма производителност, което би трябвало да направи преглъщането на по-голямата консумация още по-лесно.

Инж. Димитър Чизмаров

Страници: Предишна 1 2 3 4 Следваща